Skip to main content

Posts

Showing posts from March 22, 2015

ေရွာက္ရည္ ေသာက္ျခင္း၏ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ေရွာက္ရည္မွာ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေၾကာင့္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းကပင္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကပါတယ္။ ေရွာက္ရည္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ေတြကို ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပ ေပးလုိက္ပါတယ္။ (၁)ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏုိင္ျခင္း (၂)အစာေျခရန္ ကူညီႏုိင္ျခင္း (၃)အာ႐ံုစူးစုိက္မႈ ေကာင္းမြန္ႏုိင္ျခင္း (၄)အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ျခင္း (၅)အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးျခင္း (၆)ႏွလံုးအလုပ္မလုပ္ႏုိင္ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္း (၇)အနာက်က္ျမန္ေစျခင္း (၈)ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ျခင္း (၉)ေရာဂါပိုးကို တြန္းလွန္ႏုိင္ျခင္း (၁၀)အေအးမိႏွင့္ ေခ်ာင္းဆုိးေဝဒနာ သက္သာေစျခင္း (၁၁)ရင္က်ပ္ပန္းနာ သက္သာေစျခင္း (၁၂)ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္းႏွင့္ ကားမူးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း (၁၃)အ႐ုိးႏွင့္သက္ဆုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ျခင္း (၁၄)ဝက္ၿခံ၊ မွည့္ေျခာက္ႏွင့္ အမည္းစက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ျခင္း (၁၅)ဆံပင္သန္မာေစျခင္း ေဒါက္တာ ခင္မုိးမုိး credit to Health Articles from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://

ျခင္ကုိက္ သက္သာ ၿပီး ျခင္ေျပး ေစရန္

ျခင္ကုိက္ သက္သာ ၿပီး ျခင္ေျပး ေစရန္ ၁။ ၾကက္သြန္ ျဖဴကို ဆီႏွင့္ ေရာ၍ (၂၄) နာရီ ထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ေရ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး (၂) ခြက္၊ လတ္ဆတ္ေသာ သံပရာရည္ စားပြဲ ဇြန္း (၁) ဇြန္း ေရာထည့္ၿပီး အ၀တ္ႏွင့္ စစ္ပါ။ ဖ်န္းဘူးထဲ ထ ည့္၍ လႈပ္ခါၿပီး အခန္း ေထာင့္ကို ပက္ဖ်န္းပါ။ ၂။ ယူက လစ္ဆီကို သံပရာရည္၊ ေန ၾကာဆီ ႏွင့္ေရာ၍ အသားတြင္ လိမ္း ေပးပါ။ ၃။ ရွာလကာရည္ Venigar ကို လိမ္းေပး ႏုိင္သည္။ အသားတြင္ လည္းေကာင္း၊ မိမိထုိင္ သည္ခံု၊ အလုပ္လုပ္ သည့္စားပြဲ ေျခတုိင္မ်ား တြင္လည္း ေကာင္း လိမ္းထား ပါ။ ၄။ လင္ဗင္ဒါ ဆီကို နားရြက္ အေနာက္၊ ခါး၊ လည္ပင္း တို႔တြင္ လိမ္းထားပါ။ ရနံ႔သင္း ႐ံုမက ျခင္ကို လည္း ေျပးေစ သည္။ အထက္ပါ နည္းမ်ားမွာ ျခင္ေသေစ ရန္ ရည္ရြယ္ ျပဳလုပ္ျခင္း မ်ိဳးမဟုတ္ ဘဲ အနံ႔ မႀကိဳက္၍ ျခင္ေျပး ေစေသာ နည္းလမ္း မွ်သာျဖစ္သည္။ Health Updates Journal မွတ္ခ်က္ေရးသားလုိတဲ့ စာဖတ္ပရိတ္မ်ား ေတာင္းဆုိခ်က္အရ ဖြင့္ေပးလုိက္ပါျပီ။ မွတ္ခ်က္မ်ား ေရးသားႏုိင္ပါျပီ။ from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1MZ3iuQ

အဆိပ္ေျပေစမည့္ တြဲဖက္အစားအစာမ်ား

မိမိတို့ေနစဥ္ စားေသာက္ေနၾကတဲ့ အစားအစားေတြထဲမွာ အာဟာရကို ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ေနသလို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အရာမ်ားလည္း ပါ၀င္ေနၾကပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ မိမ္ိတို့ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကတဲ့ အီၾကာေကြးထဲကို ၾကြတ္ရြေနေအာင္ ေက်ာက္က်ဥ္တို့လုိ္၊ ဆိုဒါတို့လိုဟာေတြ ထည့္ထားသည့္အတြက္ Aluminum ဓါတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ၄င္းအလူမီနမ္ဓါတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကို ေသေစႏိုင္ျပီး မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ့တဲ့ေစသလို လူ့ခႏၶာကိုယ္အတြက္လည္း ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ေစပါတယ္။ ၄င္းအလူမီနမ္ဓါတ္ကို ေျခဖ်က္ေပးႏိုင္တာက ပဲႏို့ရည္ျဖစ္ပါတယ္။ ထို့ေၾကာင့္ ႏိုင္ငံျခားမွာ ပဲႏို့နဲ့အီၾကာေကြးကို အျမဲ တြဲေရာင္းေပးေလ့ရွိၾကတယ္။ မိမိတို့ျမန္လူမ်ိဳးမ်ား ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကသည့္ ငပိရည္ႏွင့္တို့စရာေတြထဲမွ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားသည့္ ကတက္ခ်ဥ္၊ မုန္လာခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ သရက္ခ်ဥ္စတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္အမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာစတဲ့ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ အဲဒီအခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ဓါတ္ကို ပယ္ဖ်က္ေပးႏိုင္တာက ကီ၀ီသီးတို့လို ဗီတာမင္စီျပည့္၀တဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။

တြဲဖက္စားလွ်င္ ေသေစနိင္ေသာအစားအစာမ်ား

တြဲဖက္၍ စားသံုးလွ်င္ မူးေ၀၊ ေအာ့အန္၊ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစတတ္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို မၾကာခဏေဖာ္ျပေပးတဲ့အတြက္ ဖတ္ဖူးၾကမွာပါ။ ယခုတဖန္ တြဲဖက္စားသံုးလွ်င္ ေသေစႏိုင္သည့္ အစားအစာမ်ားကို ထပ္မံမွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဉာဏ္ျဖင့္ဆင္ျခင္၍ ေရွာင္ရွားႏိုင္ၾကပါေစ။ ႏြားနို႔ + မွုိ = ေသ မင္းကြတ္သီး + သၾကား = ေသ ေရခဲမုန္႔ + ခ်င္းသုပ္ = ေသ လက္ဖက္ + က်ြဲေခါင္းသီး = ေသ အမဲသား + ခရု = ေသ ေဂြးသီး + အာတာလြတ္ = ေသ ႏုိ႔ဆီ + ကိုးပါးေဆး = ေသ တညင္းသီး + ရွိန္းခို = ေသ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ + ပက္ပစီ = ေသ ကိုင္းဥ + ပုစြန္ခ်ဥ္ = ေသ ႏြားႏို႔ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးအမ်ိဳး = ေသ သိုးသား + ေစာင္းလ်ားသီး = ေသ ကြ်ဲွွေခါင္းသီး + သံပုရာသီး = ေသ မွုိ + ဖားသား = ေသ မွုိ + လယ္ကဏန္း = ေသ ၀က္သား + ထန္းရည္ခ်ဳိ =ေသ ၀က္သား + ဗ်ဳိင္းသား = ေသ ၀က္သား + ၾကာရိုးၾကာစြယ္ =ေသ ပ်ားရည္ + ၾသဇာသီး =ေသ ပ်ားရည္ + အုန္းသီး =ေသ ပ်ားရည္ + ဥသွ်စ္သီး =ေသ ခိုသား + ခ်င္း =ေသ ခိုသား + ဖရံုသီး =ေသ ေၾကာင္လွ်ာသီး + ငါးေသတၲာ =ေသ ေၾကာင္လွ်ာသီး + ပဲဒလက္ =ေသ ေၾကာင္လွ်ာသီး + စပါးႀကီးေျမြ =ေသ ပီေလာပီနံ + ပဲၾကားေလွာ္ =ေသ ပီေလာပီနံ + မွ်စ္ခ်ဥ္ =ေသ ပီေလာပီနံ + ေဒါင္းသား =ေသ ပီေလာပီနံ + အခ်ဥ္

ကညြတ္ဟာ ဆီခ်ိဳေရာဂါ အတြက္ ေနာက္ဆံုးေပၚ လက္နက္ဟုဆို

ကညြတ္ဟာ ဆီခ်ိဳေရာဂါ အတြက္ ေနာက္ဆံုးေပၚ လက္နက္ဟုဆိုကၫြတ္ကို ပံုမွန္စားသံုးတဲ့ သူေတြ ဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပံုမွန္ျဖစ္ ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ၿပီး ဂလူးကို႔စ္ကုိ စုပ္ ယူဖုိ႔ ကူညီႏုိင္တဲ့ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္မႈလည္း ျမင့္တက္လာ ႏုိင္တယ္ လုိ႔ သိပၸံပညာ ရွင္ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကၫြတ္ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာ ဂါကို တြန္းလွန္ဖုိ႔ ေနာက္ဆံုးေပၚလက္ နက္ျဖစ္လာမယ္လုိ႔ သိပၸံပညာရွင္ ေတြက ယံုၾကည္ၾက ပါတယ္။ ကမၻာေပၚမွာ လူ ေပါင္း တစ္သန္းေက်ာ္ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ေနမွန္း မသိရွိၾကသူ ေတြျဖစ္ပါတယ္။ ေမာပန္းတာ၊ ေရငတ္တာ၊ မၾကာခဏ ဆီးသြားတာ၊ မွကၡ႐ုေပါက္တာနဲ႔ အနာ က်က္ေႏွးတာလုိမ်ဳိး ဆီးခ်ဳိေရာဂါရဲ႕ လကၡဏာေတြကို မသိရွိနားမလည္ၾက လုိ႔ပါ။ အဲဒါေတြကို ကုသမႈမခံယူရင္ အ မ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါေၾကာင့္ ႏွလံုးတုိက္ခုိက္ ခံရတာ၊ အျမင္အာ႐ံု ဆုံး ႐ႈံးတာနဲ႔ ေျချပတ္လက္ျပတ္ေတြ ျဖစ္လာ ႏုိင္ပါတယ္။ ကၫြတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ႂကြက္သားနဲ႔ တစ္သွ်ဴးေတြမွ ဂလူးကို႔စ္သံုးစြဲႏုိင္မႈ ၈၁ ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမုိျမင့္မား ေစတယ္လုိ႔ ကရာခ်ိ တကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ေတြ႕ရွိ ခဲ့ပါတယ္။ ကၫြတ္အႏွစ္ပမာဏမ်ားစြာ သံုးစြဲပါမွ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္မွ အင္ဆူလင္ထုတ္ လုပ္မႈကို ထိေရ

အစာအဆိပ္မသင့္ေစဖို႔

(၁) ေဘးကင္းတဲ့အသားကိုေရြးပါ စူပါမားကက္မွာ အသား၀ယ္လွ်င္ ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဆင့္က အသားကို ေရြးပါ။ အေပၚဆင့္ရွိ အသားမ်ားသည္ ေအးသင့္သေလာက္ မေအးဘဲ ျဖစ္တတ္သည္။ (၂) က်က်နနသိမ္းပါ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ားကို ေရခဲေသတၱာအေအးခန္း (refrigerator) တြင္ ႏွစ္ရက္အထိ ထားႏိုင္သည္။ အခဲခန္း(freezer)တြင္ လေပါင္းမ်ားစြာ အထားခံ သည္။အေအးခန္း (refrigerator) တြင္ ၄၀ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ရွိသင့္ၿပီး အခဲခန္း (freezer) တြင္သုညဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္္ရွိသင့္သည္။ (၃) က်က်နနေရခဲေဖ်ာ္ပါ ေအးခဲထားသည့္ အသားကို ေရထဲထည့္စိမ္၍ ေရခဲေပ်ာ္ေအာင္ ထားပါ။ မီးဖိုစင္တြင္ အတိုင္းသားတင္၍ ေရခဲေပ်ာ္ေအာင္ထားျခင္းသည္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ပြားလာေစသည္။ (၄) ေဆးေၾကာသန္႔စင္ပါ အသားကိုင္မည့္ လက္ကို ေဆးေၾကာသန္႔စင္ပါ။ စဥ့္ႏွီတံုး၊ ပန္းကန္၊ ဓား၊ ဒယ္အိုးမွန္သမွ်ကို ေဆးေၾကာပါ။ ပန္းကန္ေဆးစင္(sink)ကို ေဆးေၾကာပါ။ (၅) အပူခ်ိန္မွန္မွန္ခ်က္ပါ ၾကက္သားကို (၁၆၅)ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ ခ်က္ပါ။ ၀က္သားႏွင့္ အမဲသားကို (၁၄၅)ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္၊ ငါးကို (၁၄၅)ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ ခ်က္ပါ။ (၆) မုန္႔ဖုတ္ထားသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို သတိထားပါ ၾကက္ဥ ေပါင္မုန္႔၊ ကြတ္ကီး စသည့္ အသင့္စားထုတ္ကုန္မ်ားကို မစားပါႏွင့္

ကိုလက္စထေရာ ျပႆနာအတြက္ ေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္ နည္းလမ္းေကာင္းမ်ား

ကိုလက္စထေရာ ဆိုတာ ေသြးထဲမွာ စီးဆင္းေနတဲ့ အဆီေမာ္လီက်ဴးေတြျဖစ္ျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳတဲ့ HDL ကိုလက္စထေရာနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ကိုဆိုးက်ဳိးေပးတဲ့ LDLကိုလက္စထေရာဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးရွိၾကပါတယ္။ တစ္နည္းဆိုရရင္ ကိုလက္စထေရာ (Cholesterol) ဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္ဇီဝကမၼလုပ္ငန္းမ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အဆီဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ပမာဏမ်ားသြားရင္ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ရာမွာ သာမက ေသြးေၾကာေတြကိုပါအနည္က်ပိတ္ဆို႔ေစပါေတာ့တယ္။ အထူးသျဖင့္ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာေတြကို ေသြးေထာက္ပံ့မႈ ကေမာက္ကမျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ 'ႏွလုံးေရာဂါအစ၊ ကိုလက္စထေရာက'လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာတက္ေစတဲ႕အေၾကာင္းရင္းမ်ား (၁) ေသြးဆံုးျပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ား၊ (၂)မိသားစုမ်ိဳး႐ိုးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ မ်ားတဲ့ ရာဇဝင္ရွိသူမ်ား (၃) အဆီအအိမ့္ အစားမ်ားျပီးကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈနည္းသူ မ်ား (၄) အဝလြန္သူမ်ား (၅) ေဆးလိပ္ ေသာက္လြန္းသူမ်ားမွာ ကိုလက္စထေရာ ေတြ တက္လာၾကပါတယ္။ အစားအစာႏွင္႕ကိုလက္စထေရာပါဝင္ႏႈန္းမ်ား အရြယ္ေရာက္ျပီးသူ တစ္ေယာက္ အတြက္ တစ္ေန႔လွ်င္ ကိုလက္စထေရာ အမ်ားဆံုး ၃ဝဝ မီလီဂရမ္ထက္ မပိုသင့္ ေပ။ သို႔ပါ၍ က်န္းမာေရးအသိစိတ္ဓာတ္ ျဖင့္ အစားအစာမ်ားကို ခ်င့္ခ်ိန္