Skip to main content

Posts

Showing posts from March 17, 2015

အဆိပ္ေျပေစမည့္ တြဲဖက္အစားအစာမ်ား

မိမိတို့ေနစဥ္ စားေသာက္ေနၾကတဲ့ အစားအစားေတြထဲမွာ အာဟာရကို ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ေနသလို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အရာမ်ားလည္း ပါ၀င္ေနၾကပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ မိမ္ိတို့ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကတဲ့ အီၾကာေကြးထဲကို ၾကြတ္ရြေနေအာင္ ေက်ာက္က်ဥ္တို့လုိ္၊ ဆိုဒါတို့လိုဟာေတြ ထည့္ထားသည့္အတြက္ Aluminum ဓါတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ၄င္းအလူမီနမ္ဓါတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကို ေသေစႏိုင္ျပီး မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ့တဲ့ေစသလို လူ့ခႏၶာကိုယ္အတြက္လည္း ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ေစပါတယ္။ ၄င္းအလူမီနမ္ဓါတ္ကို ေျခဖ်က္ေပးႏိုင္တာက ပဲႏို့ရည္ျဖစ္ပါတယ္။ ထို့ေၾကာင့္ ႏိုင္ငံျခားမွာ ပဲႏို့နဲ့အီၾကာေကြးကို အျမဲ တြဲေရာင္းေပးေလ့ရွိၾကတယ္။ မိမိတို့ျမန္လူမ်ိဳးမ်ား ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကသည့္ ငပိရည္ႏွင့္တို့စရာေတြထဲမွ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားသည့္ ကတက္ခ်ဥ္၊ မုန္လာခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ သရက္ခ်ဥ္စတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္အမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာစတဲ့ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ အဲဒီအခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ဓါတ္ကို ပယ္ဖ်က္ေပးႏိုင္တာက ကီ၀ီသီးတို့လို ဗီတာမင္စီျပည့္၀တဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။

သင္က ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားသူလား

ေအာက္ပါ အခ်က္အလက္ေတြထဲက တစ္ခုမဟုတ္ တစ္ခု ရွိေနပါက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာ ဆုိင္ရာ ေရာဂါေတြကို လကၡဏာ မရွိသူေတြထက္ ပိုမိုျဖစ္ပြား ႏုိင္ေျခ ရွိပါတယ္။ ၁။ ေသြးတိုးေရာဂါရွိျခင္း သင့္မွာ ေသြးတုိးရွိတာက ႏွလံုးကို ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို ပ်က္စီးကာ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ၂။ အမ်ဳိးသားျဖစ္ျခင္း အမ်ဳိးသားေတြက အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမ်ား ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြကေတာ့ အမ်ဳိးသားေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားပါတယ္။ ၃။ မ်ဳိး႐ိုးရွိျခင္း မိဘမ်ဳိး႐ိုးမွာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါ တစ္ခုခု ရွိသူေတြဟာ တျခားသူေတြထက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။ ၄။ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ျခင္း အသက္ ၄၀ ေက်ာ္လာသူေတြဟာ အသက္ ၄၀ ေအာက္ အရြယ္ေတြထက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။ ၅။ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ မ်ားျခင္း ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာမ်ားပါက ေသြးေၾကာအတြင္းမွာ အဆီခဲေတြကို ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြ တျဖည္းျဖည္း က်ဥ္းေစပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြ က်ဥ္းသြားတာေၾကာင့္ ႏွလံုးဆီကို ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းသြားေစၿပီး

ခံတြင္း(အပူကန္)နာမ်ားအတြက္ အိမ္တြင္းသံုးကုထံုး

အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူဓာတ္မ်ားသူေတြနဲ ့ ၀မ္းခ်ဳပ္/၀မ္းပုပ္ရွိသူမ်ားအဖို ့ ယခုလို မိုးအကုန္ေဆာင္းဦးစ ရာသီဥတု အကူးအေျပာင္းမွာ အျပင္ကအပူအေအးနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းကအပူအေအးတို ့တိုက္ပြဲျ ဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ထို ့ေနာက္မွာေတာ့ ႏႈတ္ခမ္းအတြင္းသာ ေအာက္ေျခ၊ လွ်ာေအာက္ေျခ၊ နဲ ့ ႏႈတ္ခမ္းအေပၚတို ့မွာ ခံတြင္း(အပူကန္)နာေတြ ထြက္လာပါေတာ့တယ္။ ခံတြင္း(အပူကန္)နာေတြကို ေယဘုယ်အားျဖင့္အဆင့္ (၃)ဆင့္ခြဲျခားထားပါတယ္။ (၁) အေသးစားအပူကန္နာက ရာသီဥတုအ ေျပာင္းအလဲမွာ ျဖစ္ေလ့ရိွျပီး၊ ၁-ပတ္ (သုိ ့မဟုတ္) ၁၀-ရက္ေလာက္အၾကာမွာ သူ ့အလိုလိုေပ်ာက္သြားတတ္ပါတယ္။ (၂) အၾကီးစားအပူကန္နာက ရံဖန္ရံခါမွျဖစ္တတ္ျပီး၊ သူက အေသးစာအနာထက္ပိုၾကီးကာ ပိုလည္းနာက်င္ေလ့ရွိျပီး ေဆးသိပၸံနည္း အရ stomatis အနာလို ့ေခၚၾကပါတယ္။ (၃) herpetiform ulcers (ေခၚ)ေရယုန္နာတမ်ိဳးကေတာ့ ကူးစက္ေရာဂါပိုး ေၾကာင့္ျဖစ္လာကာ အလြန္နာက်င္ ယားယံေလ့ရွိပါတယ္။ ခံတြင္း(အပူကန္)နာရဲ ့ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ ခံတြင္းထဲယားယံျခင္း၊ နီရဲေရာင္ကိုင္းလာျခင္း၊ သြားတိုက္တဲ့အခါ (သို ့မဟုတ္) အစာ၀ါးတဲ့အခါ နာက်င္ျခင္း၊ အစားစားခ်င္စိတ္မရွိျခင္း တို ့ျဖစ္ပါတယ္။ ေရာဂါျဖစ္ရတဲ့အဓိက အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ရာသီ ဥတုရ

ၾကက္ဥစားျခင္းျဖင္႕ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့

ၾကက္ဥစားျခင္းျဖင္႕ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ ျကက္ဥ တစ္ေန႔တစ္လံုး စားျခင္းျဖင္႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာတြင္ အေထာက္အကူ ျပဳဖြယ္ရွိ ၾကက္ဥအား အထူး အစားအစာ အျဖစ္ ထည့္သြင္း စဥ္းစား သင့္ေၾကာင္း၊ အေၾကာင္းမွာ ၾကက္ဥကို စားသံုး ျခင္း အားျဖင့္ က်န္းမာေရး ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အဝလြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ တားဆီး ေပးႏိုင္ဖြယ္ ရွိသည္ဟု သုေတသန ပညာရွင္တို႔က ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ အာဟာရေဗဒ ပညာရွင္တို႔ကလည္း ၾကက္ဥသည္ အာဟာရ ပါဝင္မႈအမ်ားဆံုး အစားအစာမ်ား ထဲမွ တစ္ခု ျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ ၾကက္ဥတစ္လံုး စားသံုးျခင္း အားျဖင့္ မ်ားစြာ အက်ဳိးေက်းဇူး ျဖစ္ထြန္းေစမည္ ျဖစ္သည္ဟု အႀကံျပဳ တုိက္တြန္းခဲ့ၾကသည္။ သုေတသန ပညာရွင္တို႔၏ ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ၾကက္ဥတြင္ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးေသာ္လည္း ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ႂကြယ္ဝေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ ၾကက္ဥတြင္ ပါဝင္သည့္ ဗီတာမင္ဒီ၊ ဗီတာမင္ဘီ ၁၂ Selenium ႏွင့္ Choline တို႔ေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေစႏိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကား ခဲ့ၾကသည္။ ထုိ႔ျပင္ ၾကက္ဥတြင္ ပါဝင္ေသာ အမိုင္ႏို အက္စစ္ဓာတ္သည္ ကေလးမ်ား၊ ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ားႏွင့္ လူငယ္ လူရြယ္မ်ား အတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါေသာ ဓာတ္ျဖစ္သည္ ဟုဆိုသည္။

အဖ်ားေရာဂါနဲ႔ ဓာတ္စာ

ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၃၇ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ သို႔မဟုတ္ ၉၈ ဒသမ ၆ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ထက္ ပိုရင္ အဖ်ားတက္ျခင္းလို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ အဖ်ားတက္ျခင္းဟာ ေနထိုင္ မေကာင္းျခင္းရဲ႕ လကၡဏာ ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရာဂါပိုး တစ္ခုခု ဝင္ေနရင္ အဲဒီ ေရာဂါပိုးက ေသြးျဖဴဥထဲက ဖ်ားေစတဲ့ ပစၥည္းတခ်ဳိ႕ ထြက္လာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ေစတယ္။ သာမန္ အေအးမိလို႔ ဖ်ားရင္ ႏွစ္ရက္ကေန ေလးရက္ပဲ ၾကာေပမဲ့ ေရေက်ာက္ ေပါက္ရင္ေတာ့ ၁ဝ ရက္ကေန ရက္ ၂ဝ ေလာက္ ၾကာတတ္တယ္။ ဖ်ားနာခ်ိန္ ဖ်ားနာခ်ိန္မွာ အနားယူဖို႔ လိုပါတယ္။ ယပ္ခတ္ျခင္း၊ ေရဖတ္တိုက္ျခင္း၊ ပါးလႊာတဲ့ ခ်ည္သား အိပ္ရာခင္းမွာ အိပ္စက္ျခင္း၊ ေလေအးစက္ တပ္ထားတဲ့ အခန္းထဲ ဝင္ေရာက္ ေနထိုင္ျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ ႏိုင္ပါတယ္။ အဖ်ားေဆးမ်ား တစ္ႏွစ္ေအာက္ ကေလးေတြကို အက္စပရင္ မတိုက္ရပါဘူး။ ပါရာစီတေမာကို တိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ အိုင္ဗ်ဴ ဟိုဗင္က ကေလးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္တယ္။ အဖ်ားတက္ရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္းကို ရွာဖို႔ လိုပါတယ္။ စားသင့္တဲ့ အစားအစာ တုပ္ေကြးနဲ႔ အေအးမိျခင္းဟာ ဗိုင္းရပ္စ္ေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အစားအေသာက္ ပ်က္တယ္။ တစ္ခုၿပီး တစ္ခု စားခ်င္စိတ္ ရွိလာမယ္ ဆိုရင္ အဖ်ား သက္သာလာလို႔ ပါပဲ။ အစားအစာမွာ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္နဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္က အေကာ