Skip to main content

Posts

Showing posts from April 10, 2015

တို႔ေဆး အေၾကာင္း တေစ့တေစာင္း

''သြားသတိ၊ လာသတိ''ဆိုသည္မွာ ယေန႔ ကာလႏွင့္ အံဝင္ခြင္က်ေနေသာ စကားရပ္ ျဖစ္သည္။ အစားမေတာ္တစ္လုပ္တဲ့ အသားငါး ေတြလည္း ဟိုေရာဂါ ဒီေရာဂါ အသီးအရြက္ က်ေတာ့လည္း ဓာတ္ေျမၾသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆး ဓာတ္ၾကြင္းတုိ႔ အျပင္ လူတုိ႔ ဖန္တီးထားေသာ တုိ႔ေဆးတဲ့၊ ယေန႔ေခတ္စားေနေသာ အသီးအႏွံမ်ားကို တာရွည္ခံရန္ အညႇာကို တို႔ေဆးျဖင့္တုိ႔ေသာ နည္းပင္ျဖစ္သည္။ ၾကက္သား၊ ၾကက္ဥက်ေတာ့ ၾကက္ငွက္ တုပ္ေကြး ေရာဂါျဖစ္ေန၍ လည္းေကာင္း၊ အမဲသား က်ျပန္ေတာ့ ႏြားေထာင့္သန္း ေရာဂါေၾကာင့္ လည္းေကာင္း၊ ဝက္သားက်ေတာ့ ဝက္တုပ္ ေကြးစသည္ျဖင့္ အသားမစား ရဲေအာင္ ျဖစ္ေနသည္။ အသီးအရြက္က် ျပန္ေတာ့လည္း သဘာဝေျမၾသဇာ မသံုးဘဲ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုး၍ စိုက္ပ်ဳိးျခင္း၊ ပုိးသတ္ေဆးလြန္ကဲစြာ သံုးစြဲျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ထုိဓာတ္ၾကြင္းမ်ားက ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ားတြင္ စြဲက်န္ခဲ့၍ လူမ်ားစားမိပါက ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း၊ အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းမ်ားျဖစ္ၾကျခင္းကို သတင္းစာ၊ စာေစာင္မ်ားတြင္ မၾကာခဏ ဖတ္ေနရသည္။ ယခုတစ္ဖန္ တို႔ေဆးက ေခတ္စား လာျပန္သည္။ သရက္သီး၊ ဖရဲသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးစသည္ တုိ့ေဆးအေၾကာင္း တေစ႕တေစာင္းျဖင့္ အသီးအႏွံမ်ားကို ၾကာရွည္ခံရန္ႏွင့္ အေရာင္လွရန္ အဆုိပါတို႔ေဆးကို အသံုးျပဳ လာျ

တည္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

၁။ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္ တည္သီးမွာ ကက္တီခ်င္နဲ႔ ဂယ္လိုကက္တီခ်င္ တို႔လို က်န္းမာေရး အက်ိဳးျပဳ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္တဲ့ အျပင္ အက်ိတ္ေျပ ေပ်ာက္ေစတဲ့ ဘီတူလင္းနစ္ အက္စစ္လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ကက္တီခ်င္ ဓာတ္မွာ ကူးစက္ပိုး ကင္းေစတာ၊ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က် ေစတာနဲ႔ ေသြးေၾကာက ေသြးယိုစိမ့္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးတာ စတဲ့ အစြမ္း အာနိသင္ေတြ ရွိပါတယ္။ ၂။အိုမင္းမႈနဲ႔ ေရာဂါေဝဒနာေတြကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္ လတ္ဆတ္တဲ့ တည္သီးေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ လိုင္ကိုပင္း၊ လူတင္၊ ဇီဇန္သင္းနဲ႔ ခရစ္ပတို ဇန္သင္းတို႔လို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြ စုေပါင္းၿပီး မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ေတြကို တြန္းလွန္ ေပးတဲ့အတြက္ အိုမင္းမႈကို ဟန္႔တားေပးကာ ေရာဂါေဝဒနာ အမ်ားအျပားရဲ႕ ျဖစ္စဥ္ကို ေႏွာင့္ေႏွး ေစပါတယ္။ ၃။အသက္ႀကီး တာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္ တည္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဇီဇန္သင္းဟာ မ်က္စိ အာ႐ံုခံလႊာရွိ မက္ကူလာမွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ရရွိေစၿပီး အသက္ႀကီးသူ ေတြမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ (AMRD) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ၄။ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏ

ကီဝီကဲ့ သုိ႔ေသာ သစ္သီးႏွင့္ အရြက္မ်ား ေန႔စဥ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ စိုျပည္ေသာ အသားအေရ ပိုင္ဆိုင္မႈ ရရွိႏိုင္

ကီဝီကဲ့ သုိ႔ေသာ သစ္သီးႏွင့္ အရြက္မ်ား ေန႔စဥ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ စိုျပည္ေသာ အသားအေရ ပိုင္ဆိုင္မႈ ရရွိႏိုင္ မုန္လာဥဝါ၊ ေဂၚဖီထုပ္ႏွင့္ ကီဝီအသီးမ်ား အပါအဝင္ သစ္သီးႏွင့္ အသီးအရြက္ အနည္းဆံုး သံုးမ်ဳိးကို ေန႔စဥ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ ္ ၾကာသည့္ အခါအသား အေရ၏ ညိဳမြဲမႈမ်ားကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး စိုျပည္ေတာက္ပ၍ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အသားအေရကို ျဖစ္ေပၚလာေစ သည္ဟု ေလ့လာေတြ႕ ရွိရသည္။ သစ္သီးႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ား ကိုစားသံုးျခင္း ျဖင့္အသား အေရအတြက္ အက်ဳိးသက္ ေရာက္မႈရွိ၊ မရွိကို St Andrews တကၠသိုလ္မွ စိတ္ပညာရွင္မ်ား ကေလ့လာခဲ့ ၾကသည္။ ထိုသို႔ ေလ့လာရာတြင္ ပညာရွင္မ်ားက အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ၏သစ္သီးႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ား စားသံုးၿပီး အသားအေရႏွင့္ မစားသံုးမီ အသားအေရ အေျခအေနမ်ား ကိုဓာတ္ပံု႐ိုက္ မွတ္တမ္းယူ ခဲ့သည္။ အသီးအရြက္မ်ားႏွင့္ သစ္သီး သံုးႀကိမ္ခန္႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးၿပီး သီတင္းပတ္ ေျခာက္ပတ္ ၾကာသည့္အခါ က်န္းမာေရး ပိုမိုေကာင္းမြန္ လာၿပီး အသီးအရြက္ႏွင့္ သစ္သီးသံုးႀကိမ္ ထက္ပိုမို စားသံုးသူမ်ား သည္ဆြဲေဆာင္ မႈရွိၿပီးစိုျပည္ လွပေသာ အသားအေရ ကိုပိုင္ဆိုင္ ရရွိႏိုင္သည္ ဟုသုေတသီမ်ား ကတြက္ခ်က္ ေျပာဆိုခဲ့သည္။

အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားျခင္းျဖင့္ ရရိွႏိုင္ေသာ အက်ဳိး ေက်းဇူးမ်ား

အစာစားတိုင္း ေၾကညက္တဲ့ အထိ ႀကိတ္၀ါးၿပီး စားေသာက္ ေပးရပါမယ္။ ဒီလို ႀကိတ္၀ါး စားေသာက္ တာေၾကာင့္ အဓိက အေနနဲ႔ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူး ႏွစ္ရပ္ကို ရရိွ ေစႏိုင္ပါတယ္။ (၁)နံပါတ ္တစ္ ရရိွႏိုင္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးက အာဟာရ ဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က ပိုမို စုပ္ယူ ရရိွႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္အေရးႀကီးတဲ့ တစ္ခ်က္က အစားအေသာက္ စားေသာက္တဲ့ နႈန္းကို ေလ်ာ့နည္း ေစတာပါ။ အစာစားတာ ေႏွးေလေလ၊ အစာကို နည္းနည္းပဲ စားျဖစ္ ေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစာစားခ်ိန္ မိနစ္၂၀ ၾကာတာနဲ႔ အစာအိမ္ ကေန ဦးေႏွာက္ဆီကို ''ဗိုက္ျပည့္ၿပီ''ဆိုတဲ့ သတင္း အခ်က္အလက္ ပို႔ေဆာင္ ေပးလို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစား သံုးမႈမ်ားၿပီး ကိုယ္အေလးခိ်န္ ျမင့္တက္ လာႏိုင္ေျခကိုလည္း ကာကြယ္ ထိန္းသိမ္းရာ ေရာက္ပါတယ္။ (၂) အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားတာေၾကာင့္ ရရိွႏိုင္တဲ့ ေနာက္ထပ္ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုမို ညီညြတ္တဲ့ အစာကို ေရြးခ်ယ္ စားျဖစ္လို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစာကို ၾကိတ္၀ါးတာ ၾကာေလေလ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီး ၀လံေတြကို အရသာပိုေတြ႔ ေလေလ ျဖစ္ကာ ပိုစား ျဖစ္လို႔ပါ။ ေလ့လာမႈေတြ အရ ပါးစပ္ထဲကို အစာတစ္လုတ္ ထည့္သြင္းျပ

ေလျဖတ္ျခင္း မျဖစ္ေစရန္ ငွက္ေပ်ာသီး စားပါ

ပိုတက္စီယမ္ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ သစ္သီးေတြဟာ ေသြးဖိအားကို က်ဆင္း ေစနိုင္ပါတယ္။ ေသြဖိအား ျမင့္မားတာ (ေသြးတိုးတာ)ဟာ ေလျဖတ္ဖို႔ အဓိက အခ်က္ၾကီးပါ။ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစာ စားသူေတြဟာ ေလျဖတ္နိုင္ေျခ ၂၄ ရာခိုင္နွုန္း ေလ်ာ့နည္း လာပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး မ်ားမ်ားစားျပီး အာလူးေၾကာ္လိုမ်ိဳး ၾကြပ္ရြတဲ့ အစာေတြကို ေရွာင္ရွားတာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ ပိုတက္ စီယမ္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးေတြဟာ ၾကြပ္ၾကြတဲ့ အဆာေျပ အစာေတြကို ေရွာင္တာေၾကာင့္ ဆားရရိွမႈ နည္းသလိုမ်ိဳး ေသြးဖိအားကို က်ဆင္းေစနိုင္ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ယခင္က ေလ့လာမႈေတြအရ အသက္ၾကီးသူေတြ အေနနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ အစာစားရင္ အႏၱရာယ္ရိွတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ဟာ ပိုလွ်ံေနတဲ့ ေသြးတြင္းက ပိုတက္ စီယမ္ကို ဖယ္ရွားနိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းေနတာေၾကာင့္ ဆိုပါတယ္။ ယခုေလ့လာမႈအရ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္အတြက္ ထိခိုက္မႈ မရိွဘူးလို႔ ေတြ႔ရိွထားပါတယ္။ ပိုတက္စီ ယမ္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ အသီးေတြထဲမွာ ငွက္ေပ်ာ္သီးလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၄၂၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ျပီး လူၾကီး

အစာမ၇ွိေသာအစာအိမ္အတြက္ေ၇ေသာက္ေပးပါ

သုေတသနျပဳခ်က္အရ ၎ဟာ အလြန္အေရးပါၿပီး ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ျဖစ္ေစတယ္ ဆုိတာကုိလည္း ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ နံနက္ခင္း ေရေသာက္ ေပးျခင္းအားျဖင့္ သင့္ရဲ႕ တစ္ညတာ ပင္ပန္းတစ္ႀကီး လႈပ္ရွား ခဲ့ရတဲ့ အစာအိမ္အတြက္ မ်ားစြာ အက်ဳိးရွိေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တစ္ေန႔တာအတြက္ အဆင္မေျပမႈမ်ား၊ စိတ္ေသာကမ်ား အတြက္ပါ ေရရဲ႕ အစြမ္းေၾကာင့္ လန္းဆန္း သြားေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါကုိ ဂ်ပန္ေဆးပညာရွင္ ေတြက ၉၆ ပါး ေရာဂါႏွင့္ မ်ားစြာေသာ ေအာက္ ေဖာ္ျပပါ ေရာဂါမ်ားအတြက္ အလြန္ပင္ အစြမ္းထက္တဲ့ နည္းလမ္း တစ္ခု ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့တာပါ။ ေခါင္းကုိက္ျခင္း၊ ခႏၶာကုိယ္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အဆစ္ျမစ္ေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ ႏွလုံးတုန္ျခင္း၊ ဝက္႐ူးျပန္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ အသဲ အဆီဖုံးျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာ ျဖစ္ျခင္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ ျဖစ္ျခင္း၊ တီဘီ၊ ဦးေႏွာက္ အေျမႇးေရာင္ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ဝမ္းေလွ်ာဝမ္းပ်က္ျခင္း၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ မ်က္စိနာျခင္း၊ ကင္ဆာႏွင့္ ေရာဂါ မ်ားစြာအတြက္ ေရကုိ နည္းလမ္းတက် နံနက္တုိင္း ေသာက္သုံးျခင္းအားျဖင့္ ေရာဂါမ်ားစြာကုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ၿပီး ျဖစ္မွာပါ။ လုပ္ေဆာင္ရမယ့္ နည္းလမ္းကေတာ့ - ၁။ မနက္အိပ္ရာထၿပီး သြားမတုိက္ခင္ ၁၆၀ မီလီမီတာရ