Skip to main content

Posts

Showing posts from February 28, 2015

သရက္သီးကို ဘာေၾကာင့္ စားသင့္သလဲ

ေႏြရာသီ ေရာက္ၿပီ ဆိုတာနဲ႔ ဝင္းပေနတဲ့ သရက္သီး မွည့္ေတြကို ေပါမ်ားစြာ ေတြ႕လာရပါၿပီ။ သရက္သီးကို စားေပးရင္ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူးေတြ ရွိတာ မွန္ေပမယ့္ ယင္မနားေအာင္ ဂ႐ု စိုက္ေပးဖို႔ လိုအပ္သလို သရက္သီး မစားခင္မွာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး စားေပးဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းတဲ့ သရက္သီးကို စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေအာက္ပါ စြမ္းပကားေတြ ကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ (၁) ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္ ေလ့လာမႈအရ သရက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ စတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ တခ်ဳိ႕ကုိ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သရက္သီးမွာ quercetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallic acid နဲ႔ methylgallat ဆိုတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္လို႔ပါ။ (၂) ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ သရက္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပက္တင္နဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ (၃) အသားအေရကို ၾကည္လင္ေစပါတယ္ သရက္သီးကို အသားအေရ လွပဖို႔ အတြက္ပါ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သရက္သီးကို ပါးပါးလွီးၿပီး မ်က္ႏွာေပၚမွာ ညင္ညင္သာသာ ကပ္ေပးရင္ ေ

ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းစားျခင္းက အဆုတ္က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူျပဳ

တစ္ပတ္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္မွ် ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းစားေပးျခင္းသည္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်သြားေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိရ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းစားျခင္းသည္ အဆုတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားလုိက္သည္။ တစ္ပတ္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္မွ် ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းစားေပးျခင္းသည္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်သြားေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။ တရုတ္ႏုိင္ငံတြင္ ျပုလုပ္ေသာ က်န္းမာေရး စစ္တမ္း အစီရင္ခံစားမ်ားကို အေျခခံသည့္ သုေတသနျပဳမႈတြင္ အဆိုပါ ရလဒ္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ သုေတသီမ်ားသည္ လူေပါင္း (၆၀၀၀)နီးပါး၏ ေနထိုင္စားေသာက္မႈ အေလ့အထမ်ားႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ဆက္စပ္မႈမ်ားအေပၚ ေျခရာခံ ေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ဂ်ီယန္ဆူး စီရင္စုရွိ ေရာဂါထိန္းခ်ဳပ္ ကာကြယ္ေရး ဌာနမွ ပညာရွင္မ်ားသည္ က်န္းမာသန္စြမ္းသူ (၄၅၀၀)ႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ ေရာဂါ ခံစားေနရသူ (၁၄၂၄)ဦးတို႔၏ ေန႔စဥ္ဘဝ ျဖတ္သန္းခဲ့မႈမ်ားကို ႏိႈင္းယွဥ္ခဲ့ၾကသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းစားျခင္းသည္ အဆုတ္ကင္ဆာကို တားဆီးသည့္ အဓိက အခ်က္တစ္ခု ျဖစ္သလို ေဆးလိပ္မေသာက္ျခင္းသည္လည္း အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို (၃၀)ရာခိုင္ႏႈန္း ဝန္းက်င္မွ် က

ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို အႏၱာရာယ္ကင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္း

ေခါက္ဆြဲထုပ္ကို အႏၱာရာယ္ကင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္းလူအမ်ားစုဟာ ေရးေႏြးထဲ အဆင္သင့္ ထည့္စားရံု လြယ္ကူတဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြကို စားသံုးမႈ မ်ားၾကပါ တယ္။ ဒါေတြက ၾကာရွည္လည္း အ ထားခံတဲ့အတြက္ ေနာက္ပိုင္းမွာ တျဖည္း ျဖည္း ပိုမိုတြင္က်ယ္လာပါတယ္။ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္( Instant Noddle) ေတြကို ဂ်ပန္ကုမၸဏီ တစ္ခုက စတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါ တယ္။ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ ေတြကို ေန႔စဥ္ စားေနတာဟာ က်န္းမာေရးကို အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အာဟာရတန္ဖိုး နည္းပါးၿပီး ဆား(ဆိုဒီယမ္)၊ အဆီ၊ အခ်ိဳ မႈန္႔၊ အရသာ စတဲ့ အရာေတြ ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ပါ။ ဆား(ဆိုဒီယမ္) ပါဝင္မႈ မ်ားတာ ေၾကာင့္ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြကို ေန႔တိုင္းစားရင္ ေသြးတိုးေရာ ဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကတစ္ဆင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာနဲ႔ ေက်ာက္ ကပ္ထိခိုက္တာတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အ ရြယ္ေရာက္သူနဲ႔ ေလးႏွစ္ေက်ာ္တဲ့ က ေလးေတြရဲ႕ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ စားႏိုင္ တဲ့ ပမာဏက ၁၅၀ဝ မီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ေခါက္ဆြဲထုပ္တစ္ထုပ္ မွာ ပါဝင္တဲ့ ဆိုဒီယမ္က ၂၇၀ဝ မီလီဂ ရမ္ျဖစ္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဆီဟာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္နည္း မမွန္ ရ