Skip to main content

Posts

Showing posts from January 24, 2015

အဆီက်ေစတဲ့ ၾကက္သြန္နီသုပ္

ၾကက္သြန္နီကို ဟင္းခ်က္နည္းမ်ိဳးစံုအတြက္ အသံုးျပဳျပီး စားသံုးေနၾကပါတယ္။ ခ်က္ပံုနဲ့စားပံုမ်ား မတူညီၾကသလို သူ့ရဲ့အက်ိဳးေပးအာနိသင္ကလည္း ကြဲျပားၾကပါတယ္။ ယခုေဖာ္ျပေပးမည့္ နည္းေလးကေတာ့ ၾကက္သြန္နီကို အဆီက်ေဆးအျဖစ္ အစိမ္းသုပ္စားရတဲ့ စားသံုးနည္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ (၁) ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၍ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ (၂) သံပုရာသီး ညွစ္ထည့္ပါ။ အနံ့ျပင္း၍ စပ္ေနေသာ ၾကက္သြန္နီကို သံပုရာသီးအခ်ဥ္ ညွစ္ထည့္လိုက္ပါက အခ်ိဳဓါတ္သို့ ေျပာင္းသြားေစပါသည္။ (၃) သခြါးသီး ထည့္လိုပါက (အနည္းငယ္မွ်) ပါးပါးလွီး၍ ထည့္နုိင္ပါသည္။ (၄) အစပ္ၾကိဳက္ပါက ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ လွီးထည့္နိုင္ပါသည္။ (၅) ဆားအနည္းငယ္မွ် ထည့္ေပးပါ။ ဆားမပါလွ်င္ အရသာေပါ့မည္။ ဆားမ်ားလြန္းရင္လည္း အငံေၾကာင့္ ေသြးတိုးေစပါသည္။ (၆) ၾကက္သြန္မိတ္ (သို့မဟုတ္) ကုလားနံနံပင္တုိ့ကိုလည္း အနံ့ၾကိဳက္္တတ္လွ်င္ အနည္းငယ္မွ် ထည့္ႏိုင္ပါသည္။ ၄င္းတို့ကို နယ္ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္သုပ္ကေလး စားလို့ရပါျပီ။ ဒီအတိုင္း မစားခ်င္လွ်င္ ထမင္း၊ ၾကာဇံေၾကာ္၊ ပဲပလာတာ၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ စသည့္ သူႏွင့္လိုက္ဖက္မည့္ အစားအစာမ်ားႏွင့္ တြဲဖက္၍ မၾကာခဏ စားသံုးေပးႏိုင္ပါသည္။ ပါးစပ္မနံေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြ

အစာအိမ္ေအာင့္ျပီး နာလာလွ်င္ ဒါေတြကို သတိထားပါ

၁။ ေဆးလိပ္ေသာက္လွ်င္ ရပ္ပစ္ပါ။ ေဆးလိပ္အနံ့ မရေအာင္ ေရွာင္ပါ။ ေဆးလိပ္ေငြ ့သည္ အစာအိမ္မွ အက္စစ္ဓါတ္ထြက္မွဳကို ပိုမိုဆိုး၀ါးေစပါတယ္။ ၂။ အရက္ေသာက္ပါက ေခတၱရပ္ထားပါ။ ကဖိန္းဓါတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္တို့ကို ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။ ၄င္းတို့သည္ အက္စစ္ဓါတ္ကို ပိုမိုျမင့္တက္ေစျပီး အစာအိမ္ကို ပို၍ နာက်င္ေစပါသည္။ ၃။ အစာကို တစ္ထိုင္တည္း အ၀မစားပဲ အဆာေျပရံုသာ စားပါ။ တစ္ေန့ကို ၅ၾကိမ္၊ ၆ ၾကိမ္ခန့္ စားေပးပါ။ အခ်ိန္ယူ၍ အစာေၾကေအာင္ ေအးေဆးစြာ စားပါ။ ၄။ စိတ္ပူစရာ၊ ပူပန္စရာ ေသာကမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ။ စိတ္ဖိစီးမွဳမ်ားလွ်င္ အစာအိမ္ႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာေၾကာင့္ စိတ္ဖိစည္းမွဳနည္းေအာင္ ေနပါ။ ၅။ ႏို့ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ေခ်ာကလက္မ်ား၊ အသားငါးတို့၏ အဆီမ်ား၊ အေၾကာ္မ်ား စတဲ့ အဆီပါေသာ အစားအစာမ်ားကို ေလွ်ာ့စားပါ။ ၆။ အစာစားျပီးခ်ိန္၊ ညဖက္အနားယူ အိပ္စက္ခ်ိန္တို့မွာ အစာအိမ္နာလာပါက အႏၱရာယ္ၾကီးႏိုင္သည့္အတြက္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ ေဆြးေႏြးတိုင္ပင္ပါ။ လူတိုင္း က်န္းမာစြာ အသက္ရွည္ႏိုင္ၾကပါေစ။ ေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို) ဘာသာျပန္သည္။ Ref: Care for Stomachache က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1CH0izH

ရွားေစာင္းလက္ပပ္ ေဆးစြမ္းထက္ ( အမ်ဳိးသမီးမ်ားအတြက္ ပုိအသုံးတည့္သည္ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး ေဆးတစ္ခြက္ )

ရွားေစာင္းလက္ပပ္သည္ မီးယပ္ေဆးအျဖစ္ အလြန္အသုံး၀င္ ထင္ရွားသည္။ရွားေစာင္း လက္ပပ္ကို ပါးပါး လွီး၍ ဟင္းခ်က္ စားပါက ဓမၼတာကို မွန္ေစသည္။ရွားေစာင္း လက္ပပ္ကုိ လိမ္းေဆးအျဖစ္ အႏွစ္ကုိ ခပ္ပါးပါး လွီး၍ ေသြးစုနာ၊ အႀကိတ္ အဖုအနာ၊ ေသြးလုံး၊ ေလလုံး အေပၚ ကပ္ထား ေပးခဲ့ေသာ္ ျပင္ပသုိ႔ ထုတ္ေဆာင္ၿပီး အႀကိတ္ ေၾကေစသည္။ ျပည္ေပါက္ ျမန္၍ ငန္းမန္း ေၾကေစသည္။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အႏွစ္ကုိ မ်က္စိ အုံေပးပါက မ်က္စိ နာျခင္း၊ ကုိက္ျခင္း၊ ပူစပ္ျခင္း၊ ယားယံျခင္း တုိ႔ကို ေပ်ာက္ေစသည္။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အတြင္းသားကုိ အရည္ညွစ္ၿပီး မီးေႏြးေႏြး ျပဳ၍ နားတြင္းသုိ႔ ခတ္ေပးပါက နားကုိက္၊ နားနာ ျမန္စြာေပ်ာက္သည္။ ကိုယ္ေရ၀ါ ေရာဂါရွိသူမ်ား အတြင္းသား စားပါက ဆီး၀မ္း သက္သာၿပီး ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အႏွစ္ကုိ လက္ခ်ား မီးေပါက္ အနည္းငယ္ ျဖဴး၍ စားလွ်င္ ေရဖ်ဥ္း ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အႏွစ္ကုိ ျခစ္ယူ၍ ဆန္ေဆးရည္တြင္ စိမ္ၿပီး သၾကား ထည့္ေသာက္ ပါက ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္၊ ဆီးထုိး ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။ သတၱဳရည္သည္ အေအးမိျခင္း ဖ်ားျခင္းတုိ႔ကုိ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္။ Mg Mandalay from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1CG9

က်န္းမာေရးအတြက္ဒီေလာက္ေကာင္းတဲ့ ၾကံရည္တစ္ခြက္

၁- ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးႏွင့္တကြ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္ျပီး ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းမွလဲကာကြယ္ေပးျခင္း ၂- လည္းေခ်ာင္းႏွင့္ဆိုင္ေသာေရာဂါႏွင့္တုပ္ေကြးျဖစ္ျခင္းမွလည္း သက္သာေစျခင္း ၃- ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္မႈႏွင့္ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာသမားမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ျခင္း ၄- ကိုယ္တြင္းအပုပ္အညစ္မ်ားကိုက်ေစျခင္း ၅- ဖ်ားနာေနမေကာင္းျဖစ္ျပီးလွ်င္ ၾကံရည္ေသာက္သင့္တဲ့အဓိကအခ်က္ကေတာ့ ေနမေကာင္းျဖစ္ခ်ိန္တြင္ေပ်ာက္ဆံုးသြားေသာ ပရိုတိန္းဓါတ္ႏွင့္ သၾကားဓါတ္မ်ားကိုျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးျခင္း ၆- အသားအရည္တြင္မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ေရဓါတ္ကိုျဖည့္တင္းေပးျပီး ၀က္ျခံမ်ားထြက္ျခင္းမွသက္သာေစျခင္းႏွင့္ ၾကံရည္ကို သင့္မ်က္ႏွာေပၚမွာ လိမ္းျပီး မိနစ္ပိုင္းထားေပးျခင္းကို ပံုမွန္လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစျခင္း ၇- ကယ္လ္စီယမ္၊ကိုေဗာ့၊ေၾကး၊မဂၢနီဆီယမ္၊ေဖာ့စေဖာရပ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္ႏွင့္သံဓါတ္တို ့ပါ၀င္ပါတယ္။ ၈- ဗီတာမင္မ်ားအေနျဖင့္လည္း ဗီတာမင္ B1,B2,B3,B5 တို ့ပါ၀င္ျပီး အမွ်င္ဓါတ္ႏွင့္ပရိုတိန္းတို ့လည္းပါ၀င္ပါတယ္။ ၉- သင့္လက္သည္းမွာ အျဖဴအစက္ကေလးေတြရွိရင္ သင့္အစားအစာထဲမွာသၾကားဓါတ္အလြန္နည္းေနတာေၾကာင့္ သၾကားျပည

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ တမာပင္

Item Name -------- Margosa or Nim tree (တမာပင္) Category ----------- Raw Material Botany Term ------- Azadirachta indica A Juss Species Family ----- Meliaceae ျမန္မာႏိုင္ငံ အပူပိုင္းေဒသတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။ အပင္ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ငွက္ေမႊးရြက္ေပါင္းျဖစ္၍ ရြက္ မႊာမ်ားသည္ ငါးစံုမွ ေျခာက္စံုအထိ ရွိသည္။ လွံစြပ္ပံုအရြက္မ်ား ရြက္ဆိုင္ထြက္သည္။ ရြက္ထိပ္ခၽြန္ၿပီး ရြက္ရင္းအနားတစ္ဖက္ သြယ္သည္။ အျဖဴ ေရာင္ အပြင့္ငယ္ ေလးမ်ား ပြင့္သည္။ တစ္ေစ့ခံြသီးျဖစ္ၿပီး လံုးဝိုင္း သည္။ အပင္ ပင္စည္ ေျဖာင့္ေသာ အၿမဲစိမ္း သစ္မာပင္မ်ိဳး ျဖစ္၏ ။ အျမင့္ဆံုး ေပ ၅၀၀ ထိရွိတတ္သည္။ အေခါက္ မြဲျပာေရာင္ရွိ၍ ၾကမ္းသည္။ အရြက္ ငွက္ေမြး ရြက္ေပါင္း ျဖစ္၍ ရြက္လႊဲ ထြက္သည္။ အလ်ား ၈-၁၅ လက္မ ရွည္သည္။ ရြက္ျမြာမ်ား မ်က္ႏွာခ်င္းဆုိင္ထြက္သည္။ လွံစြပ္ပံုရွိသည္။ ရြက္ထိပ္ခၽြန္ၿပီး ရြက္ရင္းသြယ္သည္။ ရြက္နား ေခြးသြားစိပ္ ရွိ၏ ။ အပြင့္ အပြင့္ငယ္သည္။ ခ်ိဳေမႊးခါးသက္ေသာ အနံ႔ရွိ၍ ျဖဴ၀ါ၀ါအေရာင္ရွိ၏ ။ တေပါင္းလမွ ကဆုန္လအထိ ပြင့္၏ ။ အသီး ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ပံုျဖစ္သည္။ အေစ့ တစ္ေစ့သာ ပါသည္။ အေစ့ အနီေဖ်ာ့ေရာင္ရွိသည္။ အသီးအေရာင္မွာ ႏုစဥ္စိမ္း၍

သင့္က်န္းမာေရး (ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္အာဟာရမ်ား)

အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင္းအတြက္ က်န္းမာေရး ေဆြးေႏြးပြဲေတြမွာ အစားအစာမ်ားမွ အာဟာရ သို႔မဟုတ္ ဗီတာမင္မ်ားပါဝင္တဲ့ အေၾကာင္းအရာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဝိုင္းေဆြးေႏြးၾကတယ္။ ဗီတာမင္ဆိုတဲ့ ဒီအသံုးအႏႈန္း မစတင္ကတည္းက လူတို႔စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ပါၿပီးသားပါ။ လူေတြက အစားအစာကို ေကာင္းသည္ ထက္ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အထူးျပဳအာဟာရ အျဖစ္နဲ႔ စားေသာက္လာၾကတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆုိသလုိ အစာထဲမွာ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈကို ေလ့လာသင့္ပါတယ္။ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္က ဗီတာမင္ဘီနဲ႔စီအုပ္စုတုိ႔ျဖစ္ၿပီး အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္က ေအ၊ ဒီ၊ အီးနဲ႔ ေကအမ်ဳိးအစားေတြပါဝင္တယ္။ ဗီတာမင္ေအကို အဓိက အားျဖင့္ အျမင္အားေဆး (မ်က္လံုးအားေဆး) အေနနဲ႔ သိထားၾကတယ္။ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ မလိုင္ျပည့္ႏို႔၊ ေထာပတ္မ်ား၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ကန္ စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ကင္းပံုရြက္၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ေရႊဖ႐ံုသီး၊ ကန္စြန္းဥနဲ႔ မုန္လာဥနီတို႔ ပါဝင္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ ၿပီး အာနိသင္အရ မ်က္စိ အျမင္ဓာတ္ကို စူးရွေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ညအခါ မ်က္စိမျမင္ျခင္း၊ မ်က္ခမ္းစပ္၍ မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ အျမင္အာ႐ံုေဝဝါးျခင္း၊ ကေလးငယ္ ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ား ဘယ္လက္ဖ်ံႏွင့္ ညာဒူးထက္တြ

ဆံပင္ ၂-ခြ မျဖစ္ေစလို

ဆံပင္ထိပ္ဖ်ားေလးေတြ ကြဲထြက္္လာျခင္းကို ဆံပင္ ၂-ခြျဖစ္တယ္လို့အလြယ္ေခၚေလ့ ရွိပါတယ္။ ေသေသခ်ာခ်ာၾကည့္တဲ့အခါ၊ ၂-ခြမကဘဲ ၄-ခြ/၅-ခြ ေလာက္ထိ ကြဲထြက္ တတ္ၾကပါတယ္။ ဆံစထိပ္ဖ်ားကို ကတ္ေၾကးနဲ ့တိညွပ္ေပးရံုမွတပါး တျခားဘယ္လို နည္းနဲ ့မွ ကြဲေနတဲ့ဆံပင္ထိပ္ဖ်ားကို မူလအတိုင္းျပန္ေကာင္းေအာင္လုပ္လို ့မရနိုင္ပါ။ သို ့ေသာ္ စိတ္မပ်က္ပါနဲ ့။ ညွပ္ျပီးတဲ့ ဆံ ပင္ထိပ္ဖ်ားေတြ ေနာက္ထပ္ကြဲမ ထြက္ လာေအာင္ေအာက္ပါနည္းလမ္းေကာင္းမ်ားျဖင့္ ထိန္းသိမ္းလို ့ရပါတယ္။ (၁) ဆံပင္ ၂-ခြျဖစ္ေနရင္၊ သူဆက္လက္ကြဲထြက္နိုင္တဲ ့အေပၚပိုင္းေရာက္တဲ့အထိ (ဥပမာ.. ဆံပင္ထိပ္ဖ်ားကေန လက္တဆစ္ ေလာက္အထိ) ကို ကတ္ေၾကးနဲ ့ညွပ္ေပး လိုက္ပါ။ မၾကာခဏ ဆံသားေျခာက္ေသြ ့ကြဲထြက္ေလ့ရွိသူမ်ားအဖို ့၊ ရက္သတၱ ၆-ပတ္ (သို ့မဟုတ္) ၂-လ တစ္ၾကိမ္ေလာက္ ဆံပင္ထိပ္ဖ်ားကို ညွပ္ေပးပါ။ (၂) ေနပူပူထဲ ထြက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္၊ ဆံပင္ကို ဖားလ်ားခ်မသြားဘဲ ေခါင္းစည္းၾကိဳးျဖင့္ စည္းေႏွာင္ထားသင့္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ေခါင္းစည္းပု၀ါ(သို ့မဟုတ္)ဦးထုပ္(သို ့မဟုတ္)ထီး စသည္တို ့ကို အကာအကြယ္ယူ၍ ေနပူထဲထြက္ပါ။ (၃) ေခါင္းေလွ်ာ္ျပီးတဲ့အခါ conditioner သံုးတဲ့အေလ့က်င့္ေကာင္းကိုေမြးျမဴပါ။ ဒီနည္း က ဆံပင္ထိပ္ ၂-ခြျဖစ္မလ

Anti Emetics အအန္ေပ်ာက္ေဆးမ်ား

မဂၤလာပါဆရာ။ သမီးအသက္က ၁၇ ႏွစ္ပါ။ သမီး ၁ ရက္ ကို ၅ ခါ ၆ ခါ ေလာက္ ပ်ိဳ႕ျပီး ေအာ့အန္ေနခဲ့တာ ၄ လ ေက်ာ္ရွိေနပါျပီ။ အန္တယ္ဆိုေပမဲ့လည္း ဒီအတိုင္း အစာမပါဘဲ အရည္ပဲ အန္တာပါ။ တစ္ခါတစ္ေလေတာ့ အရည္လည္း မအန္ဘဲ ပ်ိဳ႕တက္လာျပီး မ်က္ရည္ေတြပဲ ထြက္လာပါတယ္။ အရမ္းပင္ပန္းပါတယ္ဆရာ။ ျပီးေတာ့လည္း တစ္ခါတစ္ခါ ဗိုက္ထဲက ဘယ္လိုၾကီးမွန္းလည္း မသိဘူး တင္းေနသလိုပဲဆရာ။ အဲ့ဒါ သမီး ဘာဆက္လုပ္သင့္သလဲဆိုတာကို သိပါရေစဆရာ။ ဆရာ့ကို ယံုၾကည္ေလးစားလ်က္။ ပ်ိဳ႕ခ်င္-အန္ခ်င္ျဖစ္သည္မွာ လကၡဏာတခုျဖစ္သည္။ ေရာဂါမဟုတ္ပါ။ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ ျဖစ္ေစပါသည္။ ကိုယ္ဝန္ရွိစဥ္၊ ခရီးသြားစဥ္၊ ဝမ္းေလ်ာဝမ္းပ်က္စဥ္ အန္ျခင္းတို႔အျပင္ အစာဆိပ္သင့္ျခင္း၊ သည္းေျခအိပ္ေရာဂါမ်ား၊ အစား အလြန္အၾကြံစားျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဦးေခါင္းအားထိခိုက္မိျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ထဲအက်ိတ္ျဖစ္ျခင္း၊ ေၾကာက္စိတ္ဝင္ျခင္း၊ အစာအိမ္ေလနာ၊ မၾကိဳက္သည့္ အနံ႔ဆိုးရွဴမိျခင္း၊ ေမ့ေဆးေပးရျခင္း၊ ကင္ဆာေဆးေပးရျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ပ်ိဳ႕ခ်င္-အန္ခ်င္ ျဖစ္ရသည္။ အအန္ေပ်ာက္ေဆးမ်ားအား antihistamine ႏွင့္ anticholinergic ႏွစ္မ်ိဳး ေရာစပ္ထားသည္။ Anti-Emetics အအန္ေပ်ာက္ေဆးမ်ား • Antihistamines (Cyclizine, Cinnariz

ခရီးသြားစဥ္ ပ်ိဳ႕-အန္ျခင္း (Motion sickness )

၁။ ကြ်န္ေတာ္ အသက္ ၃၁ ႏွစ္ျဖစ္ေနျပီ။ အခုခ်ိန္ထိ ခရီးေ၀းသြားရင္ ကားစီးတ႔့အခါ ေခါင္းေခြ်းေတြထြက္ျပီး မူးျပီးအန္တယ္။ အဲကြန္းပါေပမယ့္ အလုံးပိတ္ဆုိရင္ ကားစီးျပီး ၃ နာရီၾကာေလာက္ဆုိ ကားမူးျပီး ေဆးၾကိဳေသာက္ေပမယ့္လည္း မရဘူး။ ခရီးသြားရင္ အစာမစားရဲဘူး။ စားရင္အန္တယ္။ ေရေသာက္ရင္ ေရျပန္အန္တယ္ဆရာ။ ကုိယ္ရ့ဲ immune system အားနည္းလုိ႔လား။ အဓိကေတာ႔ ေခြ်းေစးထြက္ျပီးမူးတာ။ ေလရရင္ သက္သာတယ္။ ခရီးသြားရင္ ကားမမူးေအာင္ ဘယ္လုိျပင္ဆင္ရမလဲ။ ၂။ အသက္က ၂၆ ႏွစ္ရွိပါၿပီ။ ႕႕႕႕႕ မွာ အလုပ္လာလုပ္တာ ၃ လ ေလာက္ပဲရွိပါေသးတယ္။ အလုပ္ကစိတ္ဖိစီးမႈ နည္းနည္း ရွိပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာေနတုန္းက ကားမူးၿပီးအန္ခ်င္တာေလာက္ပဲရွိတာပါ။ ေဆးခန္းၿပတာလဲ စကားေၿပာ အဆင္မေၿပတာေၾကာင့္ပါ။ ခရီးသြားစဥ္ မူးေဝေအာ့အန္ျခင္းျဖစ္ရတာက မ်က္စိကျမင္သိျပီး ဦးေႏွာက္ဆီပို႔လႊတ္တဲ့ အာရံုေၾကာစနစ္ရ့ဲေပးပို႔ခ်က္နဲ႔ ကိုယ္ခႏၶာ အတတ္-အဆင္း၊ ဘယ္ေကြ႔-ညာေကြ႔ျဖစ္တဲ့အခါ နားအတြင္းထဲရွိတဲ့ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းက ပို႔လႊတ္တဲ့ ေပးပို႔ခ်က္ေတြ သဟဇတမျဖစ္လို႔ မူးေဝေအာ့အန္ျဖစ္ေစျခင္းျဖစ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ နားအတြင္းကလာမဲ့ ေပးပို႔ခ်က္ကို ဦးေႏွာက္က အန္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ့ေနရာဆီ မေရာက္ေစေအာင္ တားဆီးမဲ့ေဆးကိ

ေသြးတိုးေရာဂါသမားမ်ား စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား

ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေအာက္ပါ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးေပးပါက ေသြးတိုးေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ (၁) အားလူးမီးဖုတ္ အားလူးကို မီးဖုတ္ျပီး စားေပးလွ်င္ အားလူးထဲမွ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္နဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္တို့ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေသြးတိုးျခင္းျဖစ္ေစတဲ့ အပိုဆိုဒီယမ္ဓါတ္မ်ားကို ေလွာင္ကြ်မ္းသြားေစတယ္လို့ ေလ့လာမွဳမ်ားအရ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ (၂) အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏို့ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို့မွာ ကာလ္စီယမ္ဓါတ္နဲ့ ဗီတာမင္ဒီ အာဟာရဓါတ္ႏွစ္မ်ိဳး ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးျခင္းကို ၅ ရာခိုင္းမွ ၁၀ ရာခုိင္ႏွဳန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။ (၃) ငွက္ေပ်ာသီး ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ပိုတက္စီယမ္အာဟာရဓါတ္ေၾကာင့္ တစ္ေန့တစ္လံုး စားေပးပါက ေသြးတိုးကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ (၄) မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္ မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ႏိုက္ထရိတ္ဓါတ္ဟာ ေသြးတိုးႏွဳန္းကို ၁၀ ရာခိုင္ႏွဳံးအထိ ေလွ်ာ့ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးရွိသူမ်ား တစ္ေန့တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ (၅) ႏွမ္းဆီ ႏွမ္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ဓါတ္ဟာ ေသြးေၾကာမ်ား၏ လွဳပ္ရွားမွဳကို ပိုမိုသန္မာေစသည့္အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွမ္းဆီကိုလည္း မၾ

ခါးနာ လက္ေတြ ့ေပ်ာက္တဲ့ သဘာ၀ေဆးနည္း

အားကစားလုပ္၍ ခါးနာသြားသည္ျဖစ္ေစ၊ အေလးအပင္မ၍ ခါးနာသြားသည္ျဖစ္ေစ၊ ကြန္ပ်ဴတာေရွ ့အထိုင္မ်ားျပီး ခါးနား၍ ျဖစ္ေစ ေအာက္ပါလက္ေတြ ့ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည့္ သဘာ၀ေဆးနည္းေလးကို စမ္းသပ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ (၁) အာလူးတစ္လံုးကို စင္ၾကယ္ေအာင္ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလး အကြင္းလိုက္ အကြင္းလိုက္ လွီးလိုက္ပါ။ (၂) ညအိပ္ခါနီး နာေနတဲ့ ခါးေပၚကို အာလူးအကြင္းမ်ား ကပ္ေပးျပီး အားကစားသမားမ်ားသံုးတဲ့ အယ္လပ္စတစ္ ခါးပတ္ကို အေပၚကေန ပတ္ေပးထားပါ။ (အဲဒီ ခါးပတ္မရွိေသာ္လည္း အ၀တ္သန့္သန့္ျဖင့္ အာလူးမ်ား ခြါမသြားေအာင္ စည္းေပးထားပါ)။ မနက္အိပ္ယာထတဲ့အခ်ိန္ ၄င္းအာလူးမ်ားကို ခါြလိုက္လုိက္ပါ။ ၃ ရက္ခန့္ ဆက္တိုက္လုပ္ေပးပါက ခါးနာသိသာစြာ သက္သာလာမည္။ ၅ ရက္နဲ့ တစ္ပတ္ခန့္ ဆက္လုပ္ေပးပါက ခါးနာေ၀ဒနာကို ယူပစ္လိုက္သလို ေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မည္။ လက္ေတြ ့ေပ်ာက္ကင္းသြားေသာ မိတ္ေဆြမ်ား အျမာက္အမ်ားရွိျပီမို ့ ယံုၾကည္စြာ သံုးၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ခါးနာေ၀ဒနာရွင္မ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ၾကပါေစ။ ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို) ကိုးကား ။ ။ နကၡတၱေရာင္ျခည္မဂၢဇင္း က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1z3B8vs

အဆိပ္အေတာက္ရွိေသာ မစားေကာင္းသည့္ မိႈကို ေရြးခ်ယ္စားတတ္ေစဖို႔

အဆိပ္အေတာက္ရွိေသာ မစားေကာင္းသည့္ မိႈကို ေရြးခ်ယ္စားတတ္ေစဖို႔ မိုးဦး ကာလတြင္ မိႈကို ရာသီစာ အျဖစ္ ဟင္းပြဲမ်ားတြင္ ပါဝင္ေလ့ ရွိသည္။ မိႈကိုကန္စြန္း ရြက္ျဖင့္ ေၾကာ္စားေလ့ ရွိၾကသည္။ ကန္စြန္းရြက္သည္ အနည္းငယ္ ေသာအဆိပ္ အေတာက္ကို ေျပ ေစေသာ္လည္း အဆိပ္ အေတာက္မ်ားေသာ အသီးအရြက္မ်ားအတြက္ ထူးျခားမႈရွိမည္ မဟုတ္ ပါေခ်။ ဥပမာ - ဝက္စတူးကဲ့ သို႔ေသာ ဟင္းလ်ာအတြက္ ကန္စြန္းရြက္ အထိန္း အျဖစ္ ပါရွိေအာင္ ထည့္သြင္းခ်က္ ၾကသည္။ မိုးရာသီ ေရာက္ေလတိုင္း မိႈစားမိေသာေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ေသာ သတင္းမ်ားလည္း မၾကာခဏ ၾကားေနရ တတ္၏။ မိႈ၏အရသာသည္ဆိမ့္၏။ သို႔ေသာ္ အဆိပ္ အေတာက္ မရွိေသာ မိႈကိုေရြးခ်ယ္တတ္ဖို႔ လိုေပလိမ့္မည္။ အဆိပ္အေတာက္ရွိၿပီး မစားေကာင္း သည့္မိႈမ်ားတြင္ ေအာက္ပါအမွတ္လကၡဏာမ်ားပါရွိမည္ ျဖစ္သည္။သို႔အတြက္ ဗဟုသုတရရွိေစရန္ အတြက္ေဖာ္ျပ လိုက္ပါသည္။ ၁။ မိႈကိုခ်ိဳး၍ လွ်ာျဖင့္ တို႔ၾကည့္ပါက အလြန္အပူၿပီး ငရဲမီးနံ႔ထြက္ ေနလွ်င္ မစားသင့္ပါ။ ၂။ မိႈကို ခ်ိဳးလိုက္ပါက အလြန္ျဖဴ ၍ ပ်စ္ေသာ ႏြားႏို႔ႏွင့္တူေသာ အေစးမ်ား ထြက္လာလွ်င္မစား သင့္ပါ။ ၃။ မိႈေပၚတြင္ ဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးၾကည့္ျခင္း၊ ဆားရည္တြင္စိမ္ ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ညိဳ၊ျပာ၊နက္ အေရာင္မ်ား ျဖစ္ခဲ့ေ

ခံတြင္း ပ်က္ေနသူမ်ား အစာစားခ်င္စိတ္ ျပန္ေကာင္း လာေစရန္

ေရာဂါ ေဝဒနာ တစ္ခုခုကို ခံစားေနရၿပီး က်န္းမာေရး မေကာင္း သူေတြဟာ ခံတြင္းပ်က္ၿပီး အစာ စားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့နည္း တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ေတြ ေလ်ာ့က် လာတတ္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားေလ်ာ့က်ၿပီး ေရာဂါေဝဒနာကို ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈ ေလ်ာ့နည္းလာၿပီး ပိုမို ေနထိုင္မေကာင္းတာမ်ဳိး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမျဖစ္ေစဖို႔ အစာစားခ်င္စိတ္ ျပန္ေကာင္းလာေအာင္ လိုက္နာ သင့္တဲ့ နည္း လမ္းေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။ မိသားစုစံုညီ သို႔မဟုတ္ မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္းမ်ားႏွင့္အတူ စားပါ တစ္ေယာက္တည္း အစာစားရင္ အစာစားရမွာကို ပ်င္းေနတတ္ပါတယ္။ အစာစားခ်ိန္ဆိုတာ လူအမ်ားနဲ႔ ေပါင္းေဖာ္ၿပီး အတူစားရတဲ့ အခ်ိန္ပါ။ အမ်ားနဲ႔အတူ မစားရင္ အထီးက်န္တဲ့ စိတ္ခံစား မႈ ျဖစ္ေစၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ အိမ္မွာ မိသားစု စံုညီ အစာစားပါ ဒါမွမဟုတ္ အလုပ္မွာ မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔အတူ အစာစားပါ။ စားခ်င္စိတ္ရွိေသာ အစာကို စားပါ ကၽြန္မတို႔ေတြဟာ ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့ အစာဆိုရင္ မ်ားမ်ား စားခ်င္တတ္ၾကပါတယ္။ ခံတြင္းပ်က္ေနခ်ိန္မွာ အစာစားခ်င္စိတ္ ျဖစ္လာေအာင္ ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့အစာကို စားေပးပါ။ ဒါေပမဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အစာဆိုရင္ အမ်ားႀကီးမစားပါနဲ႔။ သစ္သီးေတြကို စားခ

အႏိွပ္ခံျခင္းေၾကာင္႔ ရရွိႏိုင္ေသာ ေကာင္းက်ိဳး ႏွင့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား

အႏွိပ္ခံျခင္းသည္ ေရာဂါအခ်ဳိ႕အား သက္သာေစႏိုင္သလို ေရာဂါကူးစက္ ပ်ံ႕ပြားမႈလည္း ျဖစ္ႏိုင္သည္႔အတြက္ အထူးဂရုျပဳအႏွိပ္ခံသင္႔ေၾကာင္းပ ညာရွင္တို႔က အႀကံျပဳေျပာဆိုၾကသည္။ ေသြးတိုးေဝဒနာရွင္တို႔၏ ခႏၶာကိုယ္အားႏွိပ္နယ္ေပးျခင္း အားျဖင္႔ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အေပၚေသြး(၁ဝ)မီ လီမီတာအထိ က်ဆင္းေစႏိုင္ေၾကာင္း ဆရာဝန္မ်ားထံက သိရွိရသည္။ ''အႏိွပ္ခံလိုက္ရရင္ စိတ္ေသာကေတြေျပေပ်ာက္ၿပီး စိတ္ဓါတ္က်ဆင္းေနတာေတြလည္း ေလ်ာ့နည္းသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ေသြးတိုးသမားေတြကို ႏိွပ္ေပးရင္ အေပၚ ေသြး(၁ဝ)မီလီမီတာအထိ က်ဆင္းႏိုင္ၿပီးအိပ္ယာထဲလဲေနတဲ့လူနာကို တင္ပါးႏွိပ္ေပးရင္ အိပ္ယာနာေတြ ထြက္မလာေအာင္ တားဆီးထားႏိုင္သလို ခြဲစိတ္ကုသထားတဲ့သူ ကို ေသြးေၾကာ ထဲမွာ ေသြးမခဲရေအာင္ ေျခသလုံးကိုႏွိပ္နယ္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္''ဟု အလုံၿမိဳ႕ နယ္မွ ေဒါက္တာျမင့္ဦး(ဂ်ီပီ)က ေျပာသည္။ အႏိွပ္ပညာအမ်ိဳးအစားေပါင္း(၁ဝဝ)နီးပါးရွိၿပီး အဆီလူး၍ႏိွပ္နယ္ျခင္း၊ ဦးေခါင္းႏွင့္ ခါးရိုး တစ္ေလွ်ာက္ႏွိပ္နယ္ျခင္း၊ သာငန္ရည္ေၾကာမ်ားအား ႏိႈးဆြႏွိပ္နယ္ျခင္း၊ အႏိွပ္ထိုင္ခုံေပၚ၌ ႏိွပ္နယ္ျခင္း၊ လက္ေခ်ာင္းအဖ်ားေလးမ်ားျဖင့္ စႏၵားယားခလုတ္တီးသလိုႏွိပ္နယ္ျခင္း အစ ရွိသ

ကားထဲတြင္က်န္ေသာ ေရသန္႔ဘူးမွ ေရကို မေသာက္သင့္

အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာရွင္မ်ားရဲ ႔ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ျဖစ္ေၾကာင္း ဆုိပါတယ္။ ကားထဲမွာ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာ ထားရွိခဲ့တဲ့ ေရသန္႔ဘူး မွ ေရမ်ားကို ေသာက္သံုးျခင္းဟာ ကင္ဆာ ႏွင့္ အျခားေသာ ေရာဂါ မ်ားကို ပိုမိုျဖစ္လြယ္ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကားအတြင္း အပူအခ်ိန္ဟာ ျပင္ပ အပူခ်ိန္ထက္ သိသိသာသာ ပုိေန တတ္ျပီး ယင္းထဲမွာ အၾကာၾကီးခ်ိန္ထားတဲ့ ပလပ္စတစ္ နဲ႔ ျပဳလုပ္ေရ သန္႔ဘူး ဟာ Dioxins လုိ႔ေခၚတဲ့ ဓာတုေဗဒ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးကို ထုတ္လုပ္တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ယင္း ဓာတုေဗဒ ဓာတ္ဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြ မွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ေစဖုိ႔အတြက္ အဓိက ေထာက္ပံ့ေပးတဲ့ ပိုးမြားျဖစ္ျပီး အမ်ိဳးသမီးတင္မက၊ အမ်ိဳးသားမ်ားကိုပါ ကင္ဆာနဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါ မ်ားကို ျဖစ္ပြားေစေၾကာင္း ဆုိပါတယ္။ Dioxin ေတြဟာ ေရနဲ႔ ေရာေႏွာသြားျပီး လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို ဆုိးက်ိဳးေပး တတ္တဲ့ ေရာဂါပိုးအသြင္ကို ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ အပူဒဏ္ပါ။ ေရသန္႔ဘူး ေတြဟာ သာမန္ အခန္းအပူခ်ိန္မွာထားလို႔ အဆင္ေျပေပမယ့္ ယင္းထက္ ပူေလာင္တဲ့ ဘယ္လို အပူခ်ိန္ မွာပဲ ထားထား ပလပ္စတစ္နဲ႔ ဓာတုေဗဒဓာတ္မ်ား ေလာင္ကြ်မ္းျပီး လူတို႔ရဲ ႔ က်န္းမာေရးကို ဆုိးရြားစြာ ထိခုိက္ ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရသန္႔ဘူးထဲကို ေရပူထည့္ျခင္း၊ အပူလြန္ကဲေနေသာ