Skip to main content

သင့္က်န္းမာေရး (ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္အာဟာရမ်ား)







အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင္းအတြက္ က်န္းမာေရး ေဆြးေႏြးပြဲေတြမွာ အစားအစာမ်ားမွ အာဟာရ သို႔မဟုတ္ ဗီတာမင္မ်ားပါဝင္တဲ့ အေၾကာင္းအရာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဝိုင္းေဆြးေႏြးၾကတယ္။ ဗီတာမင္ဆိုတဲ့ ဒီအသံုးအႏႈန္း မစတင္ကတည္းက လူတို႔စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ပါၿပီးသားပါ။ လူေတြက အစားအစာကို ေကာင္းသည္ ထက္ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အထူးျပဳအာဟာရ အျဖစ္နဲ႔ စားေသာက္လာၾကတာပါ။

ဒါေၾကာင့္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆုိသလုိ အစာထဲမွာ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈကို ေလ့လာသင့္ပါတယ္။ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္က ဗီတာမင္ဘီနဲ႔စီအုပ္စုတုိ႔ျဖစ္ၿပီး အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္က ေအ၊ ဒီ၊ အီးနဲ႔ ေကအမ်ဳိးအစားေတြပါဝင္တယ္။


ဗီတာမင္ေအကို အဓိက အားျဖင့္ အျမင္အားေဆး (မ်က္လံုးအားေဆး) အေနနဲ႔ သိထားၾကတယ္။ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ မလိုင္ျပည့္ႏို႔၊ ေထာပတ္မ်ား၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ကန္ စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ကင္းပံုရြက္၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ေရႊဖ႐ံုသီး၊ ကန္စြန္းဥနဲ႔ မုန္လာဥနီတို႔ ပါဝင္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ ၿပီး အာနိသင္အရ မ်က္စိ အျမင္ဓာတ္ကို စူးရွေစပါတယ္။


ဗီတာမင္ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ညအခါ မ်က္စိမျမင္ျခင္း၊ မ်က္ခမ္းစပ္၍ မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ အျမင္အာ႐ံုေဝဝါးျခင္း၊ ကေလးငယ္ ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ား ဘယ္လက္ဖ်ံႏွင့္ ညာဒူးထက္တြင္ ၾကာဆူးမ်ားေပါက္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ၾကြက္သားမ်ား ယိုယြင္းပ်က္စီးေစျခင္း၊ ရင္သား၊ အဆုတ္၊ အူမႀကီးနဲ႔သားအိမ္တို႔မွာ ကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ပြားတတ္တယ္။


ဗီတာမင္ဘီဟာ အာ႐ံုေၾကာဓာတ္လို႔ လူသိမ်ားၿပီး ဆန္လံုးညိဳ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲမ်ဳိးစံု၊ ထမင္းရည္၊ အသားငါးမ်ား၊ အခြံမာသီးမ်ားနဲ႔ အရြက္မ်ားဟာ ဗီတာမင္ဘီ ေပါၾကြယ္ဝတယ္။


ဗီတာမင္ဘီခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ အေရျပားနာႏွင့္ အာ႐ံု ေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊ မိခင္ဗီတာမင္ဘီခ်ဳိ႕တဲ့ပါက သေႏၶသားမွာ ပံုမွန္ကေလးထက္ သိမႈဥာဏ္စြမ္း ေနာက္က်ျခင္းတုိ႔ျဖစ္တယ္။ ဗီတာမင္ B1, B2, B6, B12 တို႔ဟာ ထင္ရွားၿပီး ဒိုင္ယာဆင္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္လည္း အေရးပါတဲ့ အေျခအေနမွာရွိပါတယ္။


ဗီတာမင္စီ အျပည့္အဝပါတဲ့ အစားအစာေတြက ဆီးျဖဴသီး၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ဖန္ခါးသီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ ဘယ္ရီသီး၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ေဂၚဖီစိမ္း၊ ဖန္ခါးသီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္တယ္။ ေနေရာင္ျခည္မွာ ဗီတာမင္ဒီ အျပည့္အဝပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ဒီ အျပည့္အဝပါတဲ့ အစာေတြမွာ အ႐ိုးပါ ငါးကေလးမ်ား၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ အဆီပါတဲ့ငါးမ်ား၊ ႏုိ႔အမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ပါဝင္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ၿပီး အာနိသင္မ်ားမွာ အ႐ိုးဖြဲ႕စည္းမႈ ပံုမမွန္ျခင္းကို ကာကြယ္တယ္။ အ႐ိုးခုိင္ခံ့ေစတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအာနိသင္မွာ အ႐ိုးႏွင့္ ယွဥ္ေသာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္။ အ႐ိုးပြျခင္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္။


ဗီတာမင္အီးမွ အျပည့္အဝပါတဲ့ အစာေတြကို အခြံမာသီးမ်ား၊ ေကာက္ႏွံေစ့၊ ေနၾကာေစ့၊ ဝါေစ့၊ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ငါးႀကီးဆီ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားျဖစ္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ၿပီး အာနိသင္မ်ားမွာ လမေစ့မီ ေမြးဖြားကေလးမ်ား၊ မ်က္လံုးဖြဲ႕စည္းမႈ မူမမွန္ျခင္း၊ ေသြးအားနည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအာနိသင္မ်ားမွာ ႏွလံုးေရာဂါ


ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။ ၾကြက္သားယိုယြင္းမႈကို ကာကြယ္တယ္။ ကိုယ္တြင္း အဂၤါမ်ားမွာ အက်ိတ္ဖြဲ႔စည္းျခင္း ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ေက်ာ႐ိုးအာ႐ံုေၾကာမႀကီး ထိခိုက္ ေစျခင္းကို ကာကြယ္ေစတယ္။ ဗီတာမင္ေကတြင္ အစာအာဟာရ အေနျဖင့္ ေျပာင္းဖူး၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ ပဲပုပ္အဆီ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေကာက္ႏွံမ်ား၊ အသည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသားအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ား ပါဝင္ၿပီး အာနိသင္မွာ ေသြးထြက္လြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအာနိသင္မွာ ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလည္ ပတ္မႈကို မွန္ကန္ေစႏုိင္တဲ့ စနစ္ကို ျဖစ္ေစတယ္။


ဗီတာမင္ေအကို လြန္ကဲစြာစားရင္ ပါးစပ္နံျခင္း၊ အသည္းပ်က္စီးျခင္း၊ ဆံပင္ကြၽတ္ျခင္း၊ အျမင္အားနည္းျခင္းမ်ားကို ခံစားရၿပီး ဗီတာမင္ဘီ အလြန္ စားရင္ ပါးစပ္၊ လက္မ်ား ထံုလာၿပီး အေရျပားနီရဲျခင္း၊ ယားျခင္းျဖစ္တတ္တယ္။ ဗီတာမင္စီမ်ားရင္ ဝမ္းဗိုက္နာျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း ျဖစ္ေစတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို လြန္ကဲစြာစားရင္ ႏွလံုးၾကြက္သား လုပ္ငန္းလုပ္ေဆာင္မႈ ေႏွးေကြးေစတယ္။ ဗီတာမင္အီးကို လြန္ကဲစြာစားရင္ ေသြးအားနည္း ေဝဒနာ ခံစားရေစတယ္။ ဗီတာမင္ေက လြန္ကဲစြာစားရင္ ဝမ္းတြင္းပူတဲ့ ေဝဒနာခံစားရတတ္တယ္။ ဗီတာမင္သည္ အာဟာရဓာတ္ကို စံုလင္ျပည့္ဝ စြာ ေပးႏုိင္ေသာ္လည္း အစာနဲ႔ေဆးတည့္ေအာင္ လုိသည္ထက္ပို မစားမိဖို႔လို တယ္။ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ လတ္ဆတ္ေလေလ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈ မ်ားေလျဖစ္ၿပီး ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္လြန္းပါက ပ်က္စီးသြားတတ္ၾကတယ္။ ဥပမာ-ဟင္းႏုနယ္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ ခ်က္ျပဳတ္မႈၾကာျမင့္ ရင္ ရွိၿပီးသားဗီတာမင္ေတြ ကုန္ခန္းသြားတတ္လို႔ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာကြၽမ္းက်င္ ဖုိ႔လိုအပ္ပါတယ္။


ျမ၀တီ

http://ift.tt/1oFF4sG





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1EGWcXv

Comments

Popular posts from this blog

Vaginal itching မိန္းမကိုယ္ယားျခင္း

အရင္ကေတာ့ ဒီလိုစာမ်ိဳးကို ‘ေဖ့စ္ဘြတ္’ မွာမတင္ပါ။ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာ ‘ဘေလာ့ခ္’ ပိတ္သြားလို႔သာ တင္ပါတယ္။ နားလည္မႈေပးၾကေစလိုပါတယ္။ ၁။ ကြၽန္မအသက္ ၃၃ ျပည့္ခါနီးပါၿပီဆရာ။ အပ်ိဳပါဆရာ။ ကန္ေတာ့ပါဆရာ မိန္းမအဂါၤတဝိုက္ ယားယံမႈျဖစ္လို႔ ညည အိပ္မရဘူးဆရာ။ အျပင္ေဘးပတ္ပတ္လည္က ယားတယ္ဆရာ။ အျဖဴအဆက္မျပတ္ဆင္းတတ္လို႔ အျမဲ daily pad သံုးၿပီး Lactacyd (gentle cleaning wash) သံုးတယ္ဆရာ။ အျမဲအနံ႔အသက္ကအစ သန္႔႐ွင္းမႈဂရုစိုက္တာေတာင္ ယားယံမႈက မခံမရပ္ႏိုင္ဘူးဆရာ။ ကြၽန္မအခု ႕႕႕႕႕ မွာပါဆရာ။ အပူစာအစပ္စာ ေ႐ွာင္ပါတယ္ဆရာ။ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္မွန္း မသိဘူးဆရာရယ္။ အလုပ္တဖက္နဲ႔မို႔ ညအိပ္ေရးပ်က္တာ ေတာ္ေတာ္ ဆိုးဝါးတယ္။ အခုရက္ပိုင္း ပိုဆိုးဝါးလို႔ေရေႏြးကို ဆားရွာလကာရည္ထည့္ၿပီး အေပါ့သြားတိုင္း ေဆးပါတယ္ဆရာ။ လိမ္းေဆး Dermovate cream ကိုတေန႔ ၂ ႀကိ္မ္ ယားယံတဲ့ေနရာပတ္ဝန္းက်င္ လိ္မ္းေပမဲ့ လိမ္းတုန္းသက္သာၿပီး ျပန္ျဖစ္တယ္ဆရာ။ ကြၽန္မနာမည္ ႕႕႕႕႕ ပါဆရာ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျဖၾကားေပးပါဆရာ။ မိန္းမအဂါၤပါ တခါတေလယားယံတာေရာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါသလားဆရာ။ အလုပ္လုပ္ရတာ ဒီလိုျဖစ္ေနေတာ့ စိတ္နဲ႔လူမကပ္ဘူးဆရာရယ္။ ၂။ သမီးအိမ္ေထာင္ျပဳတာ ၁ ႏွစ္ရွိပါျပီ။ အသက္က...

ဘီပိုးအတြက္ သဘ၀ေဆးပင္

ယခုပံုမွာ ျမင္ေတြ့ေနရတဲ့ အပင္ဟာ အလြန္းေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီပိုးအတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအပင္ကို ကခ်င္ျပည္နယ္အႏွံ့အျပားႏွင့္ ပူတာအိုေဒသတို့မွာ အမ်ားအျပားေတြ့ရတတ္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ျပင္ဦးလြင္ စတဲ့ အေအးပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္တယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေဒသအေခၚအေ၀ၚ ခႏၱီးရွမ္းဘာသျဖင့္ ဖတ္ခြယ္၊ ကခ်င္လို ထင္ကဲ့၊ ရွမ္းလို ဖတ္ေခးေဒါင္း၊ ျမန္မာလုိ ေၾကးနီပင္၊ ကြမ္းရိုင္းရြတ္လွပင္၊ ပိတ္ခ်င္းပင္၊ ငါးညွီပင္၊ တရုတ္လုိ ယြီက်င္းဆိုက္ (ငါးညွီဟင္း) ဆိုျပီးေတာ့ ေဒသအလိုက္ အေခၚအေ၀ၚေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကပါတယ္။ သူ့ရဲ့အနံ့ကေတာ့ ငါးညွီနံ့၊ ငါးစိမ္းနံ့ ျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ပံုစံကေတာ့ ကြမ္းရြက္ပံုပါ။ အေရာင္ကေတာ့ အစိမ္းခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျပီး ရိုးတံကေတာ့ ေၾကးနီေရာင္ ေပါက္ပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု (၁) ၄င္းအပင္၏ အရြက္၊ အရိုးတံ၊ အျမစ္တို့ကို ၅ ပင္ခန့္ ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ က်ိဳ၍ တစ္ေန့တစ္ခြက္ တစ္လခန့္ ေသာက္သံုးပါက ဘီပိုးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ (၂) ၄င္းအရြက္ႏုႏုမ်ားကို သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၃) အျခားဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာ၍ သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၄) ၄င္းအျမွစ္က...

ဖုန္းေျပာ သူမ်ား သတိထား၊ ၾကာရွည္စြာ ဖုန္းေျပာလွ်င္ နားကုိ ဒုကၡ ေပးရာေရာက္

ေခတ္မီ တုိးတက္ လာသည့္ အေလ်ာက္ ဆန္းျပားေသာ လွ်ပ္စစ္ ပစၥည္း မ်ားႏွင့္ လူ႔အသံုး အေဆာင္ ပစၥည္း မ်ားမွာ လည္း တစ္ခု ထက္ တစ္ခု ပုိမို ေကာင္းမြန္ လာသည့္ အတြက္ လူအမ်ား မွာလည္း အသစ္ အဆန္း ဘက္ကုိ ဦးစားေပး ေရြးခ်ယ္ လာၾကသည္။ ယခုေခတ္ၿမိဳ႕ေန လူငယ္ အမ်ားစ ုဖုန္းကုိင္ လာႏုိင္ၿပီး ေဆြ မ်ဳိး သားခ်င္း၊ ခ်စ္သူ သမီးရည္းစား မ်ား ႏွင့္ ဖုန္းေျပာ သည့္အခါ ပံုမွန္ အသံ dv (decivel) ထက္ပုိေသာ အသံကုိ ၾကားလွ်င္ျဖစ္ေစ၊ ေန႔စဥ္ ရက္ဆက္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ ဖုန္းေျပာ လွ်င္ျဖစ္ ေစ နားကုိ မထိခုိက္ ႏုိင္ေသာ္လည္း ပံုမွန္ အသံထက္ က်ယ္ေသာ စကား ေျပာသံ ႏွင့္ အခ်ိန္ၾကာေသာ အခါ နား ထိခုိက္ ႏုိင္ေၾကာင္း နား၊ႏွာေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္း ေဆး႐ုံမွ အထူးကု ဆရာ ၀န္ ေဒါက္တာ ၀င္းထုိက္ ၾကည္က ေျပာၾကားသည္။ ဖုန္းကုိ တစ္ေန႔တည္း ဆက္ တုိက္ ေျခာက္နာရီ ႏွင့္ အထက္ေျပာ ၿပီး ဖုန္းေျပာသံမွာ လည္း သတ္မွတ္ ထား ေသာ dv (decivel) အသံထက္ က်ယ္ရင္ နားအူ၍ ထံုတတ္ ေၾကာင္း၊ ပံုမွန္ နားေထာင္ ႏုိင္စြမ္း ရွိေသာ အသံ ႏွင့္ ေျပာလွ်င္ နားကုိ မထိခုိက္ ႏုိင္ ေသာ္လည္း ၾကာရွည္ လာခ်ိန္တြင္ နားေလး သြားႏုိင္ ေၾကာင္း၊ ထုိ႔ေၾကာင့္ ၾကာရွည္စြာ ဖုန္းေျပာ တတ္သည့္လူ ငယ္မ်ား၊ ဖုန္းေျပာ လွ်င္ ေအာ္...