Skip to main content

Posts

Showing posts from March 31, 2015

ဒန္႔သလြန္သီးကဘာေတြရမလဲ

ျမန္မာျပည္၏ အထက္အညာေဒသ တြင္ ဒန္႔သလြန္ပင္မ်ား လက္ညႇိဳးထိုးမလြဲ ေပါမ်ားလွသည္။ မိမိအိမ္ဝုိင္း၏ ေနာက္ ေဖးေျမကြက္လပ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိၾက သည္။ ဒန္႔သလြန္သီးရာသီခ်ိန္ေရာက္ ေသာအခါတြင္ အရသာလည္းရွိကာ ရနံ႔ လည္းေမႊးသည့္ ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္း အမယ္မ်ိဳးစံုခ်က္ကာ ျမန္မာအိမ္ရွင္မ မ်ား လက္စြမ္းျပေလ့ရွိၾကသည္။ ဒန္႔ သလြန္ရြက္ႏွင့္ အဖူးအပြင့္တို႔ကို ဟင္းခ်ိဳ၊ ဟင္းခါးႏွင့္အသုပ္အျဖစ္ စားႏိုင္သည္။ ဒန္႔သလြန္သီးကို ငါးရံ႕(သို႔မဟုတ္) ငါးရံ႕ ေျခာက္(သို႔မဟုတ္)ၾကက္ဥ/ဘဲဥတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ပဲကုလား ဟင္း၊ သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းအျဖစ္လည္း ေကာင္း၊ ဒန္႔သလြန္သီးေတာင့္ကို အစိမ္း လိုက္(သို႔မဟုတ္)မီးကင္ျပီး အတြင္းသား ႏွင့္အေစ့တို႔ကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ကာ ၾကက္ဥ ျဖင့္ေမႊေၾကာ္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ဘူးသီးျဖင့္ေၾကာ္ခ်က္၍ဟင္းအျဖစ္လည္း ေကာင္း အရသာရွိရွိစားသံုးႏိုင္သည္။ အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ေတာ့ သူ႔႐ိုးရာ ေဒသအလိုက္ ဟင္းလ်ာအဖံုဖံုကို ခ်က္ ျပဳတ္စားေသာက္ၾကသလို ဒန္႔သလြန္ရြက္ ႏွင့္အပြင့္တို႔ကို နည္းပညာျဖင့္ျပဳျပင္ကာ ကိတ္မုန္႔ဖုတ္စားၾကသည္။ Tree for Life Oraganization ၏ မွတ္တမ္းမ်ားအရ ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္ အရြက္ထဲတြင္ပါရွိေသာ- Vitamin C သည္

ေလၿဖတ္သည့္ေဘး အသိေပး ေဝးႀကပါေစ

အသက္ငယ္သူေတြက ေၿပာႀကပါမယ္ အသက္ႀကီးမွ ေလၿဖတ္တာပါ အဲလုိအထင္ေတြက လုံးဝ မဟုတ္ပါဘူး ေလျဖတ္တယ္ဆိုတာ အသက္ႀကီးမွျဖတ္တာ မဟုတ္ပါဘူး အသက္ငယ္ရယ္သူေတြလဲ ေလၿဖစ္တက္ပါတယ္ ။ ဒီဘက္ႏွစ္ေတြမွာဆို အသက္ငယ္ငယ္နဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြ ပိုမ်ားေနပါျပီ။ ေရာဂါအခံေႀကာင့္ ေလၿဖတ္ၿခင္းလည္း ၿဖစ္ႏုိင္ပါတယ္ ။ ဘယ္လုိေရာဂါေတြလဲကုိ ေၿပာရရင္ ၁။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ၂။ ေသြးတိုးေရာဂါေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ၃။ ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ၄။ အရက္ေသစာ အလြန္ေသာက္စားမႈေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ၅။ ခါးေၾကာရိုး နာဗ္ေၾကာတြင္ ထိခိုက္ဒဏ္ရာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း တုိ ့ၿဖစ္ႀကပါတယ္ ။ ေလၿဖတ္သည့္လူနာကုိ ေအးေအးေဆးေဆးေနထုိင္သက္ေသာင့္သက္သာၿဖစ္ေစရန္ အရင္ထားေပးရပါမယ္ ၊ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာပိတ္ (Cerebral Infarct)လို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေပါက္ (Cerebral Haemorrhage) လို႔ ေလျဖတ္တာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေလျဖတ္တဲ့ေဝဒနာဟာ တႀကိမ္၊ တရက္တည္းနဲ႔ ၿဖစ္မယ္ ကုသမယ္ ေရာဂါေပ်ာက္သြားမယ္ဆုိတာ မဟုတ္သည့္အတြက္ တရက္ထက္တရက္ ခႏၶာကိုယ္ပ်က္စီးမႈဟာ ရက္ဆက္ျပီး ပိုပိုဆိုးလာတတ္ပါတယ္ ။ အဲလိုၿဖစ္တက္သည့္ကုိ အထူးသတိထားေပးရပါမယ္ ။ တစ္ခ်ဳိ ့က ၿဖစ္လာေတာ့မွာကုိ မသိႀကပါဘူး တစ္ခ်ဳိ ့ေလၿဖတ္ေတာ့မယ္

အဝ မလြန္ေစဖုိ ့ မွ်တူေလွ်ာ့ခ်ဖုိ ့လုိ …

မိမိခႏၶာကုိယ္တြင္ ရွိသင့္သည့္ အေနအထားတစ္ခုထက္ အဆီေတြတက္ အဝဖက္ကုိေရာက္လာခဲ့လွ်င္ သြားလာေနွးေကြး ေလးမွဳိင္းေနတက္လာပါတယ္အဲလုိမ်ဳိးအခ်ိန္ေရာက္လာမွသာလွ်င္ အမ်ားအားၿဖင့္ ဝိတ္ခ်ေတာ့မယ္ အဆီခ်မယ္ဆုိသည့္ စိတ္ကူး စိတ္သန္းေပၚလာတက္ႀကပါတယ္ ။ ေပၚေပါက္မွဳ ့ႏွင့္အတူ လြဲမွားေသာ အယူအဆကုိအေၿခခံၿပီး ဝိတ္ခ်ၿခင္းကုိ လုပ္ေဆာင္တက္ႀကပါတယ္ ။ အမ်ားအားၿဖင့္ ပထမ ဦးစြာ အစားေသာက္ကုိ စားေနႀကပုံမွန္ထက္ စားေသာက္ၿခင္း မၿပဳ ့ေတာ့ဘဲ ဝိတ္ခ်တက္ႀကပါတယ္ အဲလုိ မ်ဳိး အစားေသာက္ေလွ်ာ့ခ်လာၿခင္းေႀကာင့္ အဆီတြင္မက ႀကြက္သားေတြနဲ ့တစ္သွ်ဴးေတြပါ ေလ်ာ့က်သြားပါတယ္ ။မိမိခႏၶာကုိယ့္ရဲ ့ဇီဝၿဖစ္စဥ္ေတြ ေႏွးေကြးသြားမွဳ ့ၿဖစ္ေပၚလာပါတယ္ အဲလုိၿဖစ္ေပၚလာသည့္အခါတြင္ မူလကအၿပင္းအထန္ အစားေသာက္ကုိ ေလ်ာ့ခ်ၿခင္းေႀကာင့္ၿဖစ္ေပၚရတယ္ဆုိၿပီး အစားေသာက္ကုိၿပန္လည္ပုံမွန္စားေသာက္သည့္အခါတြင္ အေလးခ်ိန္မွာ သိသိသာသာၿပန္လည္တက္လာၿပီး မူလထက္ပုိမုိတက္သည္ကုိ အထူးသတိခ်ပ္သင့္ပါသည္ ။ အဲလုိဆႏၵမေစာႀကပါနဲ ့လုိ ့ေၿပာခ်င္ပါသည္။ ၿမန္မာစကားရပ္မွာ လွလုိ ့ဝလုိ ့ပါလား ဆုိတာအေၿပာမ်ားပါတယ္ ပိန္လုိ ့လွလုိ ့ဆုိတာ ေၿပာခဲးပါတယ္ ။ အၿပင္းအထန္ အစားေသာက္မစာၿခင္းၿဖင့္ ဝိတ္ခ်မည့္ စနစ္သည္ မိမိက်န္းမ