Skip to main content

Posts

Showing posts from February 18, 2015

ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းမွ အဆိပ္ အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားႏုိင္သည့္ အစားအစာ(၁၀) မ်ိဳး

(၁) အသီးအႏွံ သင့္ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြ မ်ဳိးစုံ ရွိပါတယ္။ ဒီအထဲက အေကာင္းဆုံး နည္းဟာ အစားအစာ စားၿပီး သဘာဝ အေလ်ာက္ အဆိပ္ ဖယ္ရွားတဲ့ နည္းလမ္းမုိ႔ ကုိယ္တြင္း အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားႏုိင္တဲ့ အစားအစာ ေတြကုိ ေဖာ္ျပ ေပးလုိက္ပါတယ္။ အသီးအႏွံ ေတြဟာ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အရည္ရႊမ္း တတ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြ ဖယ္ရွားဖုိ႔ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ အသီးေတြဟာ အစာေၾကလြယ္ၿပီး ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း၊ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ကာ ဗီတာမင္စီလုိမ်ဳိး ခႏၡာကိုယ္အတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြလည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ (၂) အစိမ္းေရာင္အစာမ်ား ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္ေတြေျပဖုိ႔ စိမ္းျပာေရာင္ ေရညႇိ၊ ဘာလီ၊ ကုိက္လန္၊ ဟင္းႏုနယ္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားပါ။ အဲဒီအရြက္ေတြမွာ အစာခ်က္ ႏုိင္တဲ့ ကလုိ႐ုိ ေဖးေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါ။ ကလုိ႐ုိေဖးဟာ ပတ္ဝန္းက်င္မွ တစ္ဆင့္ ခႏၶာကုိယ္ တြင္းသုိ႔ ဝင္ေရာက္ ေနတဲ့ မီးခုိးေငြ႕၊ ပုိးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ သန္႔စင္ပစၥည္းနဲ႔ ဓာတုပစၥည္း အစ ရွိတာေတြမွ ထြက္ရွိလာတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ဖယ္ရွားႏုိင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ အသည္းမွ အဆိပ္ကုိလည္း ဖယ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။ (၃) ေရွာက္သီး၊ လိေမၼ

စာေမးပြဲကာလ က်န္းမာ ေနေစရန္ ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္ေသာ အစာ အာဟာရ

စာေမးပြဲ ကာလ က်န္းမာ ေနေစရန္ ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္ေသာ အစာ အာဟာရ အခုဆိုရင္ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူ အမ်ားစုအတြက္ အတန္းတင္ စာေမးပြဲ ေျဖဆိုဖို႔ နီးကပ္လာပါၿပီ။ စာေမးပြဲမွာ ေကာင္းေကာင္း ေျဖဆိုႏိုင္ဖို႔ဆိုရင္ သင္ ခန္းစာေတြကို ေၾကညက္ေအာင္ ေလ့လာထားဖို႔ လိုသလို က်န္းမာေရးလည္း ေကာင္းမြန္ေနဖို႔ လိုပါတယ္။ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေတြ က်န္းမာဖို ႔ရာအတြက္ အာဟာရ ျပည့္ဝေနသင့္ပါတယ္။ စာေမး ပြဲကာလ တစ္ေလွ်ာက္လံုးေရာ သင္ခန္းစာေတြကို အျပင္းအထန္ မွတ္သားေန သူေတြအေနနဲ႔ပါ က်န္းမာေနေစဖို႔ စားသင့္၊ ေရွာင္သင့္တဲ့ အစား အေသာက္ေတြကို ေရးသားလိုက္ ရပါတယ္။ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥစားရင္ စာေမးပြဲမွာ သုညပဲ ရလိမ့္မယ္ ဆိုၿပီး စေနာက္ကာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တခ်ိဳ႕က ေရွာင္ေလ့ ရွိပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ မရွိ မျဖစ္ ေဖာ့စ္ဖိုလစ္ပစ္၊ ကိုလင္း၊ သံဓာတ္နဲ႔ အရည္အေသြးျမင့္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစာျဖစ္ကာ စာေမးပြဲကာ လအတြင္း စားသင့္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီပါေသာ အစားအစာ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ ဗီတာမင္ စီပါတဲ့ အစာကို တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္-သံုးႀကိမ္ စားတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားကို ျမင့္တက္ ေစၿပီး

ဆီးခ်ိဳသမားေတြစားဖို႔ ဓာတ္စာ

ဆီးခ်ဳိဆိုတာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္မားလာရျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာ တဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအမ်ဳိးအစား (၁) ခႏၶာကိုယ္မွ အင္ဆူလင္ မထုတ္လုပ္နိုင္တဲ့ အမ်ဳိးအစား၊ (၂) ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ အင္ဆူလင္ကို ခႏၶာကိုယ္မွ ေကာင္းမြန္စြာအသံုး မခ်ႏိုင္တဲ့အမ်ဳိးအစား ဆိုၿပီး ခြဲဲျခားထားပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ကာကြယ္ဖို႔ဆိုတာ အေရးႀကီးဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါက ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း၊ အာရံုေၾကာပ်က္စီးျခင္း၊ မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ နွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးလည္ပတ္မႈအားနည္းျခင္း၊ အၾကားအာရံုခ်ဳိ႕ယြင္းျခင္း စတဲ့ ျပႆ နာေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးျပည့္စံုတဲ့စားေသာက္မႈ၊ ေလ့က်င့္ခန္း၊ ေကာင္းမြန္စြာအိပ္စက္အနားယူ ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈနည္းပါးျခင္း စတဲ့ မွန္ကန္တဲ့ လူေနထိုင္မႈဘ၀ပံုစံကသာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါလိမ့္မယ္။ ဆီးခ်ဳိသမားေတြရဲ႕ စားေသာက္မႈမွာလည္း အာဟာရျဖစ္ေစၿပီး၊ အဆီနည္း ပါးဖို႔က အေရးၾကီးပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ အသီးအႏွံ။ သစ္သီးေတြက ေယဘုယ်အားျဖင့္ ခ်ဳိၿမိန္ေနတဲ့အတြက္ လူအမ်ားစုက ဆီးခ်ဳိသမားေတြ သစ္သီးမစားသင့္ဘူးလို႔ ထင္ျမင္ေနၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕သစ္သီးေတြကေတာ့ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဘယ္လ