Skip to main content

Posts

Showing posts from February 15, 2015

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ဆူးပုပ္ပင္

Item Name --------- Acacia pennata Willd (ဆူးပုပ္ပင္) Category ------------ Raw Material Botany Term -------- Acacia pennata Willd Species Family ----- Mimosaceae ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႕အျပား၌ ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာ၀အေလ်ာက္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္ေသာ္လည္း ျခံ၀င္းမ်ား အတြင္း၌ စားပင္အလို႕ငွာ အသင့္အတင့္ စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။ ♥ အပင္ ႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္၍ ပင္စည္အသားမာသည္။ အေခါက္ပါးသည္။ တစ္ပင္လံုး ဆူးမ်ား႐ွိ၏။ ♥ အရြက္ ႏွစ္ခါ ငွက္ေမြး႐ြက္ေပါင္း ျဖစ္၍ ႐ြက္လႊဲထြက္သည္။ ႐ြက္ျမႊာ ၃၀-၆၀ စံု ထိပါ႐ွိသည္။ ႐ြက္ျမႊာမ်ား အလြန္ေသးငယ္ၿပီး ႐ွည္ေမ်ာေမ်ာပံု ႐ွိ၏။ ခပ္စိပ္စိပ္ မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ ထြက္သည္။(႐ွားရြက္ႏွင့္ သဏၭာန္တူသည္။) ႐ြက္ညွာရင္း ေဖာင္းၿပီး ႐ြက္ညွာေက်ာဘက္တြင္ ဆူး႐ွိ၏။ ♥ အပြင့္ ပန္းပြင့္သည္ အျဖဴေရာင္ သို႕မဟုတ္ ျဖဴ၀ါေရာင္ ႐ွိသည္။ နယုန္လမွ ၀ါေခါင္လအထိ ပြင့္သည္။ ♥ အသီး အသီးေတာင့္ ခပ္ျပားျပား ျဖစ္ၿပီး ေျဖာင့္မတ္သည္။အသီးအက္ေၾကာင္း ထင္႐ွားသည္။ အေစ့ အ၀ါေရာင္ သို႕မဟုတ္ အညိဳေရာင္႐ွိသည္။အေစ့ ၈-၁၂ ေစ့ထိ ပါသည္။ တန္ေဆာင္မုန္း လမွ ျပာသိုလအတြင္း အသီး ရင့္မွည့္သည္။ ► အသံုးဝင္ပံု အ႐ြက္၊ အျမစ္။ ♥ အာနိသင္ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ ဆူးပုပ္ႀ

မိန္းကေလးအမ်ားစု သတိမထားမိသည့္ အမွားမ်ား

မိန္းကေလးအမ်ားစု သတိမထားမိသည့္ အမွားမ်ား မိန္းကေလး အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ေန႔စဥ္သတိ မထားမိတဲ့ အမွားေတြ ျပဳလုပ္မိေနတယ္ ဆိုတာ မသိၾကပါဘူး။ အမွား ေသးေသးေလး ေတြဟာ အခ်ိန္ၾကာလာ တဲ့အခါ က်န္းမာေရး ထိခိုက္တဲ့ အထိ ျဖစ္ လာတတ္ ပါတယ ္။ (၁) ေလးလြန္းသည့္ အိတ္မ်ားလြယ္ျခင္း မိန္းကေလး ေတြဟာ ဘယ္သြား သြား လြယ္တဲ့အိတ္ ဒါမွမဟုတ္ လက္ ဆြဲအိတ္ေတြ ယူသြားေလ့ ရွိပါတယ္။ အိတ္တစ္လံုးေလာက္ ကိုယ္နဲ႔အတူ ရွိေန တာဟာ အေဖာ္ရတဲ့အျပင္ ယံုၾကည္မႈ ရွိတယ္လို႔လည္း ခံစားရတာေၾကာင့္ မပါ မျဖစ္ လြယ္သြားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါ ေပမဲ့ ျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ အမွားေတြကေတာ့ အိတ္ထဲကို ပစၥည္းပစၥယအစံု ထည့္လြယ္ တာပါပဲ။ ခဏတစ္ျဖဳတ္ လြယ္တာက ကိစၥမရွိေပမယ့္ ၾကာၾကာလြယ္ထားတာ က ပခံုးနဲ႔ေက်ာ႐ိုးကို နာက်င္ေစပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြကိုလည္း အားနဲ႔ဆြဲထား သလိုျဖစ္ေစၿပီး ကိုယ္အေနအထားလည္း မမွန္တာေၾကာင့္ ႂကြက္တက္တဲ့ အထိ ဆိုးရြားႏိုင္ပါတယ္။ (၂) ေဒါက္ျမင့္ ဖိနပ္စီးျခင္း ေဒါက္ျမင့္ ဖိနပ္စီးတာဟာ မိမိ ကိုယ္ကိုယ္ယံုၾကည္မႈရွိေစတဲ့ အျပင္ ပြဲတိုး တယ္လို႔ ခံစားရေစတာေၾကာင့္ မိန္းက ေလးတိုင္း စီးေလ့ရွိပါတယ္။ အေနေတာ္ ေဒါက္အျမင့္က အ႐ိုးအဆစ္ေတြကို ထိခိုက္မႈသိပ္မျဖစ္ေပမယ့္ ေဒါက္ျမင့္ဖိ နပ္ေတြကေတာ့ ေျခေထာ

က်န္းမာေရးအတြက္ ပဲပင္ေပါက္

ွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္တဲ႔အျပင္ ဗီတာမင္(ေအ၊ ဘီ၊ စီ၊ ဒီ၊ အီးနဲ႔ ေက)၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ သံဓာတ္၊ ပုိတက္စီယမ္ ၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ႔စ္ဖရပ္စ္ ၊ မဂၢနီဆီယမ္ တုိ႔ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာ ေၾကညက္လြယ္တဲပ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ပဲပင္ေပါက္ရဲ႕ အက်ဳိးေက်းဇူးကုိ သိႏုိင္ေအာင္ ေလ႔လာသူေတြက ေလ႔လာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ေသြးအားနည္းေရာဂါကို သက္သာေစျခင္း ပဲပင္ေပါက္မွာ သံဓာတ္မ်ားစြာပါင္ဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးနီဆဲလ္မွာေတြ႔ရတဲ႔ ေဟမုိဂလိုဘင္ တည္ေဖာက္မွဳမွာ အေရးပါ ပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ပဲပင္ေပါက္မွာ ဗီတာမင္စီ မျမင့္မားတဲ႔ ပမာဏ ပါဝင္မွဳရွိတာေၾကာင့္ အူကေန သံဓာတ္ စုပ္ယူမွဳကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ႔မွဳေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ႔ ေသြးအားနည္း ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္သလုိ ေရာဂါျဖစ္ေနရင္လည္း ကုသႏုိင္ပါတယ္။ ႏွလုံးေသြးေၾကာမ်ားကို က်န္းမာေစျခင္း အသား၊ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းစတာေတြမွာ ေတြ႔ရမ်ားတဲ႔ ျပည္႔ဝဆီကု မွီဝမွဳ ေလ်ာ႔ခ်ရင္း ပဲပင္ေပါက္ကို ပုံမွန္စားသုံးေပးရင္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ႔ ကုိလက္စထေရာ LD ကုိေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ႔ ပဲပင္ေပါက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ လက္စီသင္ ပါဝင္လုိ႔ျဖစ္တယ္။ ပဲပင္ေပါက္ဟာ ႏွလုံးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြက

သြားဖံုးေသြးယုိ၊ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံျခင္းမ်ား ျဖစ္ခဲ့လွ်င္ လုပ္ေဆာင္ရမည့္ အခ်က္မ်ား

သြားဖံုးေသြးယိုျခင္းနဲ႔ ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံျခင္းဟာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ တူသေယာင္ ရွိေပမဲ့ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု အေၾကာင္း သက္ဆိုင္မႈ ရွိပါတယ္။ ထိခိုက္ဒဏ္ရာရလွ်င္ ႏွစ္ခုလံုး ယွဥ္ၿပီး ေတြ႕ႏုိင္တယ္။ တခ်ဳိ႕က သြားတိုက္တာ ၾကမ္းလို႔ ေသြးယိုတယ္။ တခ်ဳိ႕က သြားေရာဂါေၾကာင့္ ေသြးယိုတယ္။ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံတာ ကေလးေတြမွာ ပိုျဖစ္တတ္တယ္။ ေနပူထဲ ေမ်ာက္႐ႈံးေအာင္ ေဆာ့ေတာ့ အတြင္း အပူခ်ိန္တက္ၿပီး၊ အပူရွပ္တဲ့ လကၡဏာ အျဖစ္ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံတာ ေတြ႕ရတယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ သြားဖံုး ေသြးယိုျခင္းကို ေျခာက္လမွာ တစ္ႀကိမ္ေလာက္ သြားဆရာဝန္နဲ႔ စစ္ေဆးသင့္တယ္။ သြားေျခမွာ ေက်ာက္ျဖစ္ျခင္းနဲ႔ သြားဖံုးေရာင္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ သြားဖံုးမ်ားၾကားမွာ သြားခ်ဳိးၿငိတြယ္ ေနပါက သြားဖံုးေရာင္ျခင္းျဖစ္ၿပီး သြား ကြၽတ္ထြက္သြားႏိုင္တယ္။ ကေလးငယ္မ်ား သြားလဲခ်ိန္မွာ အေရး မႀကီးေပမဲ့ လူႀကီးသြားဘဝ ေရာက္လာရင္ ဗက္တီးရီးယားေၾကာင့္၊ သြားပိုးေၾကာင့္ သြားဖံုးေရာင္ၿပီး သြားယိုင္နဲ႔ လာကာ သြားခိုင္မာမႈ ေလ်ာ့ေစတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ႏွပ္ညႇစ္ရင္ ႏွာေခါင္းေသြး ယိုႏုိင္သလုိ၊ သြားဖံုးေသြး ယိုတတ္တယ္။ နာတာရွည္ သြားဖံုးေရာဂါဟာ ဗက္တီးရီးယားေၾကာင့္ ျဖစ္ၿပီး အခ်ဳိ ႀကိဳက္တတ္တယ္။ ကာဗု

လုပ္ငန္းခြင္ႏွင့္ ေဒါသ

လုပ္ငန္းခြင္။ စားဝတ္ေနေရး အတြက္ျဖစ္ျဖစ္ ဘဝအဓိပၸာယ္ ျပည့္စံုမႈအတြက္ ျဖစ္ျဖစ္ အရြယ္ ေရာက္သူတုိင္း အလုပ္ကိုယ္စီ လုပ္ကိုင္ၾကရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ လုပ္ငန္းခြင္သည္ ကြၽန္မတုိ႔၏ ဒုတိယအိမ္သဖြယ္ျဖစ္လာေတာ့ သည္။ လုပ္ငန္းခြင္တြင္ ေန႔စဥ္ ေျပာဆိုဆက္ဆံေနရသည့္ ပတ္ဝန္း က်င္ရွိလူမ်ား၊ လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ မ်ားေၾကာင့္ အနည္းႏွင့္အမ်ားဆုိ သလို စိတ္သေဘာထား မတုိက္ဆုိင္သည့္အခါ စိတ္ဆိုးေဒါသထြက္မိတတ္ၾကသည္။ လုပ္ငန္းခြင္သည္ ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္အတိျဖစ္ေနေသာေနရာဟု ဘယ္သူမွ အာမမခံ။ သုိ႔ေသာ္ လုပ္ရင္းကိုင္ရင္းပင္ အလုပ္၏အႏွစ္သာရ၊ ေပ်ာ္ရႊင္မႈကို ခံစားၾကရျခင္း ျဖစ္သည္။ အလုပ္လုပ္ရင္းပင္ စိတ္မေက်နပ္မႈ၊ ေဒါသျဖစ္မႈတုိ႔ကိုလည္း ၾကံဳေတြ႕ ခံစားရႏုိင္ပါေသးသည္။ အလုပ္သည္ သင္ေပါက္ကြဲပြင့္ထြက္စရာေနရာမဟုတ္ပါ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ လုပ္ငန္းခြင္အတြင္း သင့္ေဒါသမ်ား ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္မည့္နည္းလမ္းအခ်ဳိ႕ကို ျပန္လည္မွ်ေဝလုိက္ပါသည္။ အေျခအေနကို လက္ခံျခင္း ================= အေျခတက်ျဖစ္ေနသည့္ လုပ္ငန္းတစ္ခု၏ လည္ပတ္မႈယႏၲရားကုိ သင္မႀကိဳက္ လုိ႔ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲမည္ဟုေတြးရင္း ေဒါသျဖစ္ေနပါက ယင္းအေတြးမ်ားကို ရပ္တန္႔ လုိက္ပါ။ အျဖစ္သင့္ဆံုးက သင့္အေနျဖင့္ လက္ရွိအေနအထားကို အေကာင္းဆံုး

သည္းေျခေက်ာက္တည္ျခင္းအတြက္ ကင္မလင္းရြက္

ကင္မလင္းရြက္သည္ သည္းေျခမွေက်ာက္ကို သန့္စင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိသည့္ ေဆးဖက္၀င္ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္းျခင္းႏွင့္ ဆီးအိမ္ေက်ာက္တည္ျခင္းတို့အတြက္ သံမႏိုင္ေက်ာက္မႏိုင္အရြက္ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္မ်ားကို ေခ်ပစ္ႏိုင္သလို ကင္မလင္းရြက္ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ သည္းေျခမွေက်ာက္ကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါသည္။ ကင္မလင္းပင္ပံုစံ- ကင္မလင္းရြက္သည္ သေျပရြက္ႏွင့္ဆင္တူ၍ အေရာင္မွာ စိမ္း၀ါေရာေနပါသည္။ အစိမ္းေရာင္ ခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ႏွင့္ အ၀ါေရာင္သန္းေနပါသည္။ အရြက္၏အသားသည္ ႏူးညံ့ေန၍ အရြက္ရင့္မ်ားသာလွ်င္ အနည္းငယ္ ၾကမ္းပါသည္။ မင္းကင္း၊ ေရဦး၊ ဒီပဲယင္း၊ ခ်င္းျပည္နယ္ႏွင့္ ျမန္မာျပည္ ေနရာေဒသခပ္မ်ားမ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္ေလ့ ရွိပါသည္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု- ကင္မလင္းရြက္ ခပ္သန့္သန့္ကို ခ်ဥ္ရည္ခ်က္ေသာက္ျခင္း၊ ျပဳတ္၍ သုပ္စားျခင္း၊ ေရေႏြးေဖ်ာ၍ တို့စားျခင္း၊ အသား၊ ငါးတို့ႏွင့္အတူ ခ်က္စားျခင္း၊ အရြက္ႏုမ်ားကို အေျခာက္လွန္း၍ လက္ဖက္ေျခာက္ကဲ့သို့ ခတ္၍ ေသာက္သံုးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။ သည္းေျခတြင္ ေက်ာက္တည္ေနသူမ်ားလည္း စားသံုးေပးႏုိင္သလို ေရာဂါမရွိသူမ်ားလည္း ဟင္းအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေပးပါက သည္းေျခေက်ာက္သည္ျခင္းမွ ကင္းေ၀

အစြမ္းထက္ေသာ ျမန္မာ့ရိုးရာေဆးနည္းမ်ား

ေရာဂါေ၀ဒနာခံစားေနရေသာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ိဳးစံုမွ အသီးသီး ေတာင္းဆိုလာၾကေသာ ေဆးနည္းမ်ားအတြက္ အစြမ္းထက္ေသာ ျမန္မာ့ရိုးရာသဘာ၀ေဆးနည္းမ်ားကို က်န္းမာေရးသတင္းမ်ားမွ အမ်ားအက်ိဳးကို ေမွ်ာ္ကိုး၍ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္။ (၁) ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါအတြက္ ယူကလစ္ပင္၏ အရြက္အစိမ္း ခပ္သန့္သန့္ကို ၇ ရြက္ခန့္ ခူ၍ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ ျပဳတ္ကာ ၄င္းအနံ့ကို ရွဴရွိဳက္ေပးပါ။ အသက္ရွဴလြယ္ကူလာ၍ ပန္းနာရင္က်ပ္ ခ်က္ခ်င္း သက္သာလာပါမည္။ (၂) မီးယပ္ေရာဂါအတြက္ ရွားေစာင္းလက္ပတ္၏ အတြင္းသားကို ျခစ္ယူ၍ ေပါက္ပင္ပဥၥငါးပါးႏွင့္မီးရွိဳ့ကာ ရလာေသာ ျပာကို ခ်က္သည့္ဆားအနည္းငယ္ျဖဴးကာ စားသံုးေပးပါက မီးယပ္ေသြးစင္ၾကည္၍ သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါသည္။ (၃) ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္၊ ဆီးထိုးေနလွ်င္ ရွားေစာင္းအတြင္းသားကို ျခစ္ယူ၍ ဆန္ေဆးရည္ျဖင့္ စိမ္ကာ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္၍ ေသာက္သံုးေပးပါက ဆီးေရာဂါမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါသည္။ (၄) အစားအစာထဲ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္လွ်င္ သနပ္ခါးပင္၏ အျမစ္ကို အမွဳန့္ၾကိတ္၍ ၃ က်ပ္သားခန့္ကို သၾကားအနည္းငယ္၊ ပ်ားရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန့္ျဖင့္ ေရာ၍ ေရေႏြးျဖင့္ ေသာက္လွ်င့္ အဆိပ္ေျပေစပါသည္။ (၅) ပ်ိဳ့ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ႏွလံုးနာျခင္းမ်ားအတြက္ နံနံေစ့ကို သၾကားႏွင့္ျပဳတ

ညအိပ္ရာဝင္ခါနီး မစားသင့္ေသာ အစားအေသာက္ ငါး မ်ိဳး

အစားအေသာက္ကို လူတိုင္းႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ညအိပ္ရာဝင္ခါနီး အစားအစာေတြ အမ်ားႀကီးစားမိတဲ့အခါ အစာမေၾကဗိုက္အင့္ေစၿပီး အိပ္စက္ျခင္းကိုပါ အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေအာက္ပါအစားအေသာက္ငါးမ်ိဳးက အိပ္စက္ျခင္းကို အဟန္႔အတားျဖစ္ေစႏိုင္၍ အထူးသတိျပဳေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္- (၁) အာလူးေၾကာ္မ်ား အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ အာလူးအၾကြပ္ေၾကာ္၊ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ စတဲ့ဆီေၾကာ္အစားအစာေတြထဲမွာဆီပါဝင္မႈ လြန္စြာမ်ားျပားလွပါတယ္။ အကယ္၍ညအိပ္ရာမဝင္ခင္ တီဗြီၾကည့္ရင္း ၎အစားအစာတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို လက္တဆုပ္စာေလာက္စားမိတယ္ဆိုရင္ပဲ ေၾကညက္ေစဖို႔အတြက္ အစာအိမ္ထဲမွာအခ်ိန္ေတာ္ေတာ္ၾကာေအာင္ အစာေခ်ဖ်က္ေနရပါတယ္။ နံနက္မိုးေသာက္၍ အိပ္ရာထတဲ့အခါမွာ မအီမလည္ျဖစ္ျခင္း၊ ေလပြျခင္းတို႔ ခံစားရပါလိမ့္မယ္။ (၂) လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ၊ ကိုလာေဖ်ာ္ရည္မ်ား ကဖိန္းဓာတ္မ်ားတဲ့ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီျပင္းျပင္းျဖစ္ေစ၊ ႏို႔ဓာတ္မ်ားတဲ့ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီေပ်ာ့ေပ်ာ့ျဖစ္ေစ၊ကိုလာအခ်ိဳရည္ပဲျဖစ္ေစ ယင္းကဖိန္းဓာတ္မ်ားကို ညေန ၄နာရီေနာက္ပိုင္းကစ၍ မေသာက္သင့္ပါဘူး။ ကဖိန္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာ႐ံုခံအဖြဲ႕အစည္းကို တက္ၾကြေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ သင့္ရဲ႕အိပ္စက္အနားယူခ်ိ