Skip to main content

Posts

Showing posts from January 25, 2015

အ႐ိုးသန္မာေစရန္ စားသင့္ေသာ အေကာင္းဆံုးအသီး

ေရာဂါကို ကာကြယ္တုိက္ဖ်က္ေပးတဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Antioxidant) ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ ဆီးသီးဟာ အ႐ုိးက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အရင္တုန္းက အ႐ိုးသန္မာေအာင္စားသင့္တဲ့ အစားအစာ စာရင္းထဲမွာ ဆီးသီး မပါဝင္ခဲ့ပါဘူး။ လတ္တေလာေလ့လာမႈေတြအရ ဆီးသီးေျခာက္အျဖစ္ ေျခာက္ေသြ႕သြားတဲ့ ၾကက္ဥ အရြယ္ ဆီးသီးေတြဟာ အ႐ိုးသန္မာခိုင္ခံ့ဖို႔အတြက္ စားသင့္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အသီး ျဖစ္ေၾကာင္း ဖေလာ္ရီဒါျပည္နယ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီ Bahram က ဆုိပါတယ္။ တိရစာၦန္ေတြကို ေလ့လာမႈေတြအရ ဆီးသီးေျခာက္ေတြဟာ အ႐ုိးထုထည္ဆံုး႐ႈံးမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္႐ံုသာမက အ႐ိုးထုထည္ကိုပါ ခုိင္ခံ့ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ေသြးဆံုးၿပီးအရြယ္ အမ်ဳိးသမီးေတြကို ေလ့လာခဲ့ရာမွာလည္း ဆီးသီးဟာ အ႐ုိး က်န္းမာေရးအတြက္ အစြမ္းထက္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါတဲ့ ဘုိရြန္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ေကေတြလည္း အဓိကပါဝင္ေနပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ ဆီးသီးေျခာက္ ရွစ္လံုးကေန ၁၀ လံုးအထိ စားတဲ့အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ သံုးလံုးစားသူေတြထက္ အ႐ိုးသန္မာတဲ့ အက်ဳိေက်းဇူးကို ပိုမိုထိထိေရာက္ေရာက္ ရရွိႏိုင္ေၾကာင္း လတ္တေလာေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။ ဆီးသီးပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆီးသီးေျခာ

မုန္လာဥတြင္ပါေသာ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစႏိုင္

မုန္လာဥတြင္ ပါဝင္ေသာ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ မုန္လာဥကို ဟင္းခ်က္၍ စားသံုးသည္ ျဖစ္ေစ၊ ႏိုက္ထရိတ္ေဆးျပားမ်ား ေသာက္သံုးသည္ ျဖစ္ေစ ေသြးတိုးက် ေစႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေဆးဂ်ာနယ္၌ ေဖာ္ျပသည္။ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္တို႔တြင္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တတ္သည္။ မုန္လာဥတြင္ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္ေနသျဖင့္ ႏွလံုးႏွင့္ဆိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကုသရာ၌ ပိုမိုထိေရာက္စြာ ကုသႏိုင္လိမ့္မည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေမွ်ာ္လင့္ထားသည္။ ကမာၻေပၚတြင္ အရြယ္ေရာက္သူ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ႏွလံုးႏွင့္ဆိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလ်က္ရွိသည္။ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္အေရာက္တြင္ ထို႔ထက္ပိုလာႏိုင္သည္ ဟုဆိုသည္။ News Mg Mandalay from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1zL5nqL

လူၾကိဳက္မ်ားလာေသာ ငွက္ေပ်ာသီးျဖင့္ ၀ိတ္ခ်နည္း

ငွက္ေပ်ာသီးျဖင့္ ၀ိတ္ခ်နည္းဟာ အခုဆိုရင္ ကမၻာမွာ လူၾကိဳက္မ်ားလာသည့္ ၀ိတ္ခ်နည္းတစ္နည္း ျဖစ္လာပါျပီ။ ဒီနည္းကို စတင္ေတြ့ရွိခဲ့သူကေတာ့ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ Hitoshi Watanabe ဆိုသူ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ၀ိတ္ခ်နည္းကို ယခုဆိုလွ်င္ အေရွ့တုိင္း၊ အေနာက္တိုင္းမွ လူအမ်ားအျပားလက္ေတြ့စမ္းသပ္ျပီး တကယ္ထိေရာက္မွဳ ရွိလာသည့္အတြက္ ကိုရီးယားမင္းသမီးမ်ားဟာလည္း ဒီနည္းကို အသံုးျပဳေနၾကျပီလို့ ၾကားသိရပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးျဖင့္ ၀ိတ္ခ်နည္း ၁။ နံနက္စာကို ငွက္ေပ်ာသီး (၂ ) လံုးသာ စားျပီး ေရ (၂) ခြက္သာက္ပါ။ ၂။ ေန့လည္စာကို ပံုမွန္အတုိင္း ထမင္း၊ ဟင္းတို့ကို စားႏိုင္ပါတယ္။ အဆီအဆိမ့္မ်ားတဲ့ အစာမ်ားကိုေတာ့ ေရွာင္ပါ။ ၃။ ညစာကိုေတာ့ ထမင္းဟင္းမစားပဲ သစ္သီးမ်ားနဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြတ္အခ်ိဳ့ကိုသာ စားပါ။ ည ၈ နာရီမတိုင္ခင္ စားပါ။ ဒီ၀ိ္တ္ခ်နည္းဟာ ရိုးရွင္းလြယ္ကူျပီး ပင္ပင္ပန္းပန္းအားကစားလည္း မလုပ္ရပဲ ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါ၀င္တဲ့ အင္ဇိုင္းဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ အဆီမ်ားကို စုပ္ယူျပီး အစာေခ်ဖ်က္မွဳကိုလည္း ပိုမိုေကာင္းေစကာ အာဟာရျပည့္၀သည့္အတြက္ ထမင္းဆာသည့္ အဆာကိုလည္း ထိန္းေပးတယ္လို့ ေလ့လာ ေတြ့ရွိထားၾကပါတယ္။ ေနဆိုင္ (ပူတာအို) က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား ကိုးကား ။ ။ Banana is the b

ထိပ္ကပ္နာ (သို႕) ထိတ္ခပ္နာ(Sinusitis)

ႏွာေခါင္း ေကာင္းဖို႔ အလြန္ အေရးႀကီးပါသည္။ ေညွာင္ႏွာႏွာ ႏွာေေခါင္းသံျဖင္႔ စကား ေျပာလွ်င္၊ လူေတာထဲ ႏွပ္ ခဏခဏ ညွစ္ေနရ လွ်င္္ ဘယ္သူမွ သေဘာက်မည္ မဟုတ္ပါ။ ထို႔ေၾကာင္႔ နွာေခါင္း က်န္းမာေအာင္ အထူး ဂရုစိုက္ သင္႔ပါသည္။ သီတဂူ ဆရာေတာ္ ဘုရားက တိုေသာ တရား ေကာင္းသည္ ဟု ေဟာထားတာ ၾကားဘူး ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္လည္း အေကာင္းဆံုး ေရးထား ပါသည္။ အမ်ားအားျဖင္႔ကၽြန္ေတာ္တို႔တေတြ ရာသီဥတု အကူး အေျပာင္းတြင္ ႏွာေခါင္း ပိတ္လို႔ ပိတ္၊ ႏွာရည္ က်လို႔က်နဲ႔ အေတာ္အိေျႏၵ ပ်က္ရ ပါတယ္။ ျမန္မာလို ထိပ္ကပ္နာ ဟု ေခၚပါသည္။ ေဆးပညာ မွာေတာ႔ SINUSITIS ဟု ဆိုပါသည္။ sinus မွာလိႈဏ္ ဟု အဓိပၸါယ္ ရျပီး itis မွာေတာ႔ ေရာင္ရမ္းျခင္း ဟု အဓိပၸါယ္ ရပါသည္။ ထိပ္ကပ္နာ ျဖစ္ေစေသာ sinus မ်ားမွာ ႏွာေခါင္း ပတ္၀န္း က်င္ရိွ မ်က္ႏွာ အရိုး တြင္ ရိွေသာ လိႈဏ္ ကေလးမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း ေၾကာင္႔ ျဖစ္ပါသည္္။ ၎ လႈိဏ္ေလး မ်ားမွာ ပါးရိုး၏ ေအာက္၊ မ်က္ခံုး ေနာက္ႏွင္႔ မ်က္လံုး ႏွစ္လံုးၾကား အေနာက္ဘက္ တို႔တြင္ ရိွပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ က်န္းမာ ေနစဥ္တြင္ ၎ လိႈဏ္ေလး မ်ားမွာ ေလမ်ားျဖင္႔ ျပည္႔ေန ပါသည္။ ထိုသို႔ ျဖစ္ေနျခင္း ၏ အက်ိဳးေၾကာင္႔ ကၽြန္ေတာ္ တို႔ ဦးေခါင္းရိုး အား နဂို ရိွရင္း

အသားဓာတ္ၿဖစ္ေအာင္ စားႀကပါ

အသားဓာတ္နည္းလွ်င္ အသည္းႀကြပ္တက္ကုိ ေရးသားၿဖစ္ေပမဲ့ ဘယ္လုိစားေသာက္သင့္သည္ကုိ ထပ္မံသိရွိေစလုိပါသည္ ဒါမွသာ သိရွိႀကၿပီး အသားဓာတ္အတြက္ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး စားလည္း အသားဓာတ္ၿဖစ္ပါသည္။ လူခႏၶာကုိယ့္မွာ ဘာေႀကာင့္ အသားဓာတ္ၿပည့္မီေအာင္ စားေသာက္သင့္သလဲဆုိရင္ လူ ့ခႏၶာကုိယ့္အတြင္းမွ ကလပ္စည္းဆဲလ္ေတြေၿမာက္ၿမားစြာရွိေနၿပီး ရွိေနသည့္ဆဲလ္ေတြလည္းေန ့စဥ္ပ်က္ဆီးၿခင္းမ်ားစြာၿဖစ္ေပၚေနႀကပါသည္ ။ထုိ ၿဖစ္ေပၚေနသည့္ ပ်က္ဆီးဆဲလ္ေနရာမ်ားအတြက္ ပရုိတိန္းေခၚ အသားဓာတ္ၿဖင့္ ၿပန္လည္ၿဖည့္တင္းေပးဖုိ ့လိုအပ္ပါသည္ ဒါေႀကာင့္ လုိအပ္သည့္အသားဓာတ္အတြက္ စားေသာက္ႀကပါလုိ ့တုိက္တြန္းအပ္ပါသည္ ။ လူတစ္ေယာက္အဖုိ ့တစ္ေန ့တာလုိအပ္ေသာ အဟာရဓာတ္ၿပည့္ဝဖုိ ့စားေသာက္တက္ရန္လည္း အေရးပါပါသည္ ။ သင့္တစ္ေနတာအတြက္ စားသင့္သည္မွာ ဆန္ ၊ ဆီ ၊ ပဲ ၊ ဟင္းရြက္ ၊ ပဲပင္ေပါက္ ၊ ပဲသီး ၊ ပဲ ၊ အသား ႏွင့္ ပုဇြန္ ငါး တုိ ့ပင္ၿဖစ္ပါသည္ ။ ထုိ ့အၿပင္ ႀကက္ဥ ၊ ႏြားႏုိ ့၊ေထာပတ္ ၊ ေပါင္မုန္ ့ႏွင့္ ဌက္ေပ်ာသီးတုိ ့လည္း ပါဝင္ စားေသာက္ႏုိ္င္ပါေသးသည္ ။ လူတုိင္းအတြက္ အစဥ္ေၿပေကာင္းမြန္ စားေသာက္သင့္သည့္ အစားအစာ စားနည္းမွာ ဥပမာ - မနက္စာအတြက္ ထမင္းဆီဆမ္း ၊ ပဲၿပဳတ္ ၊ ဆား ၊ ႀကက္သြန္အၿဖဴ အနီ ႏ

ေခါင္းေလွ်ာ္ဆုိင္သြား သတိထား

ေခတ္လည္းမွီတယ္ လြယ္လည္းလြယ္တယ္ဆုိၿပီး အမ်ားအားၿဖင့္ ဆံေကသာအတြက္ ဆုိင္မွာေလွွ်ာ္ၿခင္း ၊ ဆံပင္ႏွင့္ပတ္သက္သည့္ေပါင္းတင္ၿခင္း ၊ အေရာင္ဆုိးၿခင္း အပါအဝင္ ဆံေကသာအလွတြက္ လုပ္ေဆာင္ေနႀကပါတယ္ ။ အားလုံးအတြက္ အစဥ္ေၿပေပမဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ သတိေလးေတာ့ ေပးခ်င္လုိ ့ပါ ။ လူတစ္ဦးတုိင္းတြင္ ဓာတ္တည့္ၿခင္း မတည့္ၿခင္းဆုိသည့္ ဇီဝၿဖစ္စဥ္ေတြအမ်ားအၿပားရွိပါတယ္ ။ မ်ားေသာအားၿဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ တစ္ေယာက္က ဆံေကသာကုိဒါေလးလုပ္ထားတယ္ လွတယ္ အစဥ္ေၿပေပမဲ့ ေနာက္တစ္ေယာက္အတြက္က်ေတာ့ လူု ့အေရၿပားမွာ တစ္ၿခားတစ္ေယာက္သုံးစြဲေသာ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ၊ မိတ္ကပ္ ႏွင့္ အေရာင္ဆုိ္ၿခင္းေတြတြင္ ဓာတ္တည့္ခ်င္မွ တည့္ပါလိမ့္မယ္ ။ အဲလုိမ်ဳိးေတြရွိပါတယ္ ။ ေခါင္းေလွ်ာ္ေနသည့္ ဦးေခါင္းအနီးတြင္ ပန္ကာေလခံၿခင္း ၊ အဲယာကြန္းေလ တည့္တည့္က်ေရာက္ေနရာမ်ဳိးတြင္ ေခါင္းလုံးဝ ေလွ်ာ္ၿခင္း မၿပဳ ့လုပ္သင့္ပါ ။ ေလွ်ာ္ေပးသူသည္ တစ္ကုိယ္ရည္သန္ ့ရွင္းရန္လည္း လုိအပ္ပါတယ္ ။ လူအမ်ားအၿပားဥိးေခါင္းကုိ ကုိင္တယ္ရသၿဖင့္ အေရၿပားကူးစက္ပုိးမ်ားသည့္ လက္သည္းႀကားအတြင္းမွေန တစ္ၿခားကုိ ဝင္ေရာက္ကူးေစတက္လုိ ့ပါ ။ လက္သည္ရွည္ထားၿပိး မသန္ ့ရွင္းၿခင္း ၊ တစ္ဦးေလွ်ာ္ၿပီးလွ်င္ လက္ကုိ ပိုးသ