Skip to main content

Posts

Showing posts from January 12, 2015

ၾကက္ဟင္းခါး သီး၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ စြမ္းပကား ခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတိုင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္အေမရိကေတြ မွာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အရသာက ခါးသက္တယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ အာဟာရတန္ဖိုး ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ကယ္လိုရီပါ ဝင္မႈ အလြန္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္ စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ လစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါ ဝင္ေနပါတယ္။ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ မႈက ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပို တက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိသလို Polypeptide P လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီး ခ်ိဳေရာဂါရွိသူတခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား (၁) ေသြးျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ေသြ

ခံုးေကာင္အစြမ္း

ယခုအခါ ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ခံုးေကာင္(ကမာ)ကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးျခင္း မ်ားလာ ၾကသည္။ ခံုးေကာင္၏ ဂုဏ္သတၱိမွာ ေအး၏။ အရသာမွာ ငန္၏။ အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္တို႔အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေပး၏။ စားသံုးသင့္သူ ခံုးေကာင္ကို အသက္ႀကီးငယ္မေရြး စားသံုးနိုင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားသူ၊ ေသြးတြင္း အဆီမ်ားသူ၊ ဂလင္းေရာင္သူ၊ ေလျပြန္ေရာင္သူ၊ အစာအိမ္ေရာဂါရွိသူတို႔ စားသံုးသင့္သည္။ မစားသံုးသင့္သူ ခံုးေကာင္ကို ယခင္အနာေရာဂါေဟာင္းရွိတတ္သူ၊ သရက္ရြက္၊ အစာအိမ္ အားနည္း၍ ေအးတတ္သူမ်ား သိပ္မ်ားမ်ားမစားသင့္ပါ။ ပါ၀င္ေသာဓာတ္မ်ား ခံုးေကာင္တြင္ ပရိုတင္း၊ အဆီ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္၊ Taurine ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ B12၊ ဗီတာမင္ E ၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ခယ္လီယမ္၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ ဇင့္ဓာတ္တို႔ ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္သည္။ ေရြး၀ယ္ျခင္း ခံုးေကာင္ေရြး၀ယ္ခ်ိန္တြင္ လက္ျဖင့္ တစ္ေကာင္ခ်င္းကိုင္၍ လႈပ္ၾကည့္ပါ။ ခံုးေကာင္အတြင္းမွာ “ ဂေလာက္” “ ဂေလာက္” ဟု ျမည္သံၾကားၿပီး အေလးခ်ိန္မွာ ေပါ့ပါးေနလွ်င္ ေသေနၿပီးသား အေကာင္ျဖစ္၏။ အေသကို ေရြး၀ယ္ပါ။ စားသံုးရန္ပဏာမ ခံုးေကာင္ကို စားသံုးလွ်င္ အႀကိမ္တိုင္း ၅ ေကာင္မွ ၁၀ ေကာင္အထိ စားနိုင္ပါသည္။ ထ

သင္ အင္တာနက္ဖုံး အခ်ိန္ႀကာႀကာအသုံးၿပဳ ့လွ်င္

တုိးတက္လာသည့္ေခတ္ကာလအရ ဖုံး ၊ တက္ တုိ ့ႏွင့္ အင္တာနက္ႀကည့္ၿခင္း ၊ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး စကားေၿပာဆုိၿခင္း မည့္သုိ ့ပင္ၿဖစ္ေစကာမွုဳ ့ အခ်ိန္ႀကာႀကာအသံုံးၿပဳ ့ၿခင္းေႀကာင့္ လက္ႏွစ္ဖက္ကုိ ေသြးသားလည္ပတ္မွဳ ့ႏွင့္ ႀကြက္သားလွဳပ္ရွားေပးရန္ လုိအပ္သၿဖင့္ ေလ့က်င့္ခန္း လုိအပ္ပါသည္ ။ အပန္းမႀကီးပါဘူး လုပ္ေဆာင္လုိက္ပါ ။ သင့္သည့္ ဖုံးၿဖင့္ အသုံးၿပဳ ့ခ်ိန္ႀကာၿမင္ေနလွ်င္ လက္ႏွင့္ မ်က္လုံးမ်ား ေ၇ရွည္အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစရန္ မိနစ္သုံးစြဲသုံးစြဲၿပီးတုိင္း လက္ႏွစ္ဖက္ကုိ အေပၚေၿမွာက္တင္ ေအာက္ၿပန္ခ် ထပ္ၿပီးလက္ကုိ ေဘးသုိ ့ကားေပးပါ ( သေဘာေပါက္ေစရန္အတြက္ - အေပါ္ ေျမွာက္ ၁ ၊ လက္ ေအာက္ခ် ၂ ၊ လက္ ေဘးကား ၃ ၊ လက္ ျပန္စု ၄ ) ။ ထုိ ့ေနာက္ လက္ေမာင္းမ်ားအတြက္ လက္သီးဆုပ္ လက္ဝါးၿဖန္ ့ ၿခင္းကုိ အႀကိမ္ ၂၀ အနည္းဆုံးလုပ္ေပးပါ ။ အဲလုိလုပ္ေဆာင္ၿခင္းေႀကာင့္ လက္ဖ်ံႀကြက္သားမ်ား လွုဳပ္ရွားၿခင္းႏွင့္အတူ လက္ေမာင္းတစ္ေလွ်ာက္ ေသြးသားလည္ပတ္မွဳ ့ေကာင္းေစသၿဖင့္ လက္ေခ်ာင္းေလးမ်ား ထုံၿခင္း အေႀကာကပ္ၿခင္းကုိ ကာကြယ္ရာေရာက္ပါတယ္ ။ တစ္ေန ့ကုိ နာရီမ်ားစြာ ထိေတြ သုံးသူအေနၿဖင့္ တစ္ပတ္ကုိ တစ္ႀကိမ္ခန္ ့ သံပုရာသီးတစ္လုံးစီကုိ လက္အတြင္းထည့္ၿပီး ပြတ္လုံးဆုပ္ကုိင

ေလးဘက္နာ ေရာဂါႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါ (လုံး၀) မတူပါ

လူအမ်ားစု ေရာေထြး ေနတတ္သည့္ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ (Rheumatic fever) ႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါ (Gout) အေၾကာင္း အနည္းအက်ဥ္း ရွင္းျပလိုပါသည္။ ထိုေရာဂါႏွစ္ခုမွာ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း (joint pain) တူညီေသာ္ျငားလည္း ေရာဂါျဖစ္ေပၚရျခင္း အေျခခံ အေၾကာင္း တရားခ်င္း လုံး၀ တူညီမႈ မရွိသလို ကုသမႈသည္လည္း ကြဲျပားပါသည္။ ေလးဘက္နာေရာဂါ (Rheumatic fever) ေလးဘက္နာ ေရာဂါသည္ Streptococcus ဟုေခၚသည့္ ဘက္တီရီးယား ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ရေသာ ေရာဂါ ျဖစ္ပါသည္။ ကေလးအသက္ ၆ႏွစ္မွ ၁၅ႏွစ္အတြင္းတြင္ ၎ပိုးေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္း ခဏခဏ နာျခင္းမွ ဆက္၍ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ ျဖစ္ေပၚ ႏိုင္ပါသည္။ ထုိေရာဂါေၾကာင့္ အဓိက ထိခိုက္ႏိုင္ေသာ အဂၤါမ်ားမွာ အဆစ္ႏွင့္ ႏွလုံးတို႔ ျဖစ္ပါသည္။ ေရာဂါ လကၡဏာ မ်ားကေတာ့ ကိုယ္လက္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ျခင္း၊ အဖ်ားတက္ျခင္းႏွင့္ နွာေခါင္းေသြးယိုျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ ရွိမရွိကို ASO test ( Antistreptolysin O ) စစ္ျခင္းျဖင့္ သိႏိုင္ပါသည္။ Normal ASO test range သည္ ၂၀၀ ျဖစ္ပါသည္။ ထုိထက္မ်ားပါက ေရာဂါရွိသည္ဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။ ေလးဘက္နာ ေရာဂါသည္ ဘက္တီးရီးယား ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာေရာဂါ ျဖစ္သည့္ အားေလ်ာ္စြာ ၎ကို ပိုးသတ္ေဆး (antibi

ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ ႏုိင္ေအာင္ ေဂၚဖီထုပ္ စားပါ

ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ ဘ႐ုိကိုလီ (အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ) လုိမ်ဳိး Cruciferous အမ်ိဳးအစားဝင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ျဖတ္ေတာက္ ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ယခင္ ေလ့လာမႈ အရလည္း ဘ႐ုိကုိလီ၊ န္းေဂၚဖီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီလံုး၊ ကန္စြန္းရြက္နဲ႔ မုန္လာဥ လုိမ်ိဳး Cruciferous အမ်ိဳးအစား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြကို သတ္ပစ္ႏုိင္ၿပီး ေဆးဝါးအသစ္ေတြ ထုတ္လုပ္ႏုိင္မယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဘ႐ုိကုိလီမွာပါဝင္တဲ့ ဆာဖုိရက္ဖိန္းဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီး ပစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ယခု ေလ့လာမႈအရ Cruciferous အမ်ိဳးအစား ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ စားသူေတြဟာ မစားသူေတြထက္ ခံတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၁၇ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ အစာမ်ိဳႁပြန္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂၈ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ အူမႀကီးနဲ႔ သားျမတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၁၇ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၃၂ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ် ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ Credit - Good Health from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1C9Z

ၾကက္သြန္ျဖဴ မွ ရရွိႏိုင္ေသာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ၾကက္သြန္ျဖဴမွ ရရွိႏိုင္ေသာ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို က်န္းမာေရးသတင္းမွ ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေဆးဖက္၀င္ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္တာေၾကာင့္ ဟင္းခြက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါ၀င္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ ေဆး၀ါးေပါင္းမ်ားစြာကိုလည္း ၾကက္သြန္ျဖဴက ပါ၀င္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပံုမွန္စားသံုးသူဟာ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေနသည့္အတြက္ အလြယ္တကူ ကူးစက္တတ္သည့္ ေရာဂါမ်ား မကူးစက္ႏိုင္ပါ။ အစားအေသာက္မ်ားစြာထဲမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့ ဓါတုေဗဒအဆိပ္မ်ားကိုလည္း ေျပေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ ကင္ဆာဓာတုကုထံုးႏွင့္ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ကုထံုးတို႔၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုသက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ ကင္ဆာဓာတုကုထံုးမ်ားႏွင့္ ဓါတ္ေရာင္ျခည္ကုထံုးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ ေသြးျဖဴေလွ်ာ့က်သည့္ ျပႆနာမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴစားသံုးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္မ်ားအေနျဖင့္လည္း ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴအဆီအား အားျဖည့္ဓါတ္စာအျဖစ္ စားသံုးေပးပါက သက္သာေကာင္းမြန္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာ၊ ေလးဖက္နာ၊ ဆီးခ်ိဳ၊ အဆုတ္နာ၊ အေအးမိဖ်ားနာ စသည့္ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ သတိျပဳရန္။ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြါျပီး၊ ခြဲျခမ္းျပီး ၁၀ မိနစ္ခန့္ ေလသလပ္ထားျပီးမွ စားသံုးပါက ပ

အႏၲရာယ္ကင္းေအာင္ စားေသာက္နည္းမ်ား

၁။ အဆီအအိမ့္ မ်ားလြန္းေသာ ဒံေပါက္ထမင္း ႀကိဳက္သူမ်ား ဒံေပါက္မစားမီ ေရွ႕တြင္ရွိေသာ ပန္းကန္ထဲမွ ပူဒီနာ (ပုစီနံ) ရြက္မ်ားကို အရင္ ဝါးစားျပီးမွ ထမင္းစားပါ။ အဆိပ္အေတာက္ ကင္းပါသည္။ ၂။ အုန္းႏို႔၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္ဥ အႏွစ္တို႔ပါေသာ မုန္းဟင္းခါး၊ အုန္းႏို႔ ေခါက္ဆြဲ ႀကိဳက္သူမ်ား ေရွးဦးစြာ မုန္းမစားမီ သံပုရာသီးစိတ္ မ်ားကို ယူ၍ ဇြန္းထဲတြင္ အရည္ညႇစ္ခ်ပါ။ ရလာေသာ ဇြန္းဝက္ခန္႔ သံပုရာရည္မ်ားကို အရင္ေသာက္ခ်ျပီးမွ မုန္႔မ်ားကို စားပါ။ အႏၲရာယ္ကင္းေသာ မုန္႔စားနည္း ျဖစ္ပါသည္။ ၃။အဆိပ္အေတာက္ မ်ားေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ အသည္းပ်က္တတ္ေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို လံုးဝ မစားဘဲေနက အႏၲရာယ္ ကင္းပါသည္။ စိတ္မခိုင္၍ စားလိုပါက မွ်စ္ခ်ဥ္ထဲသို႔ သံပုရာရည္ အႏွံ႔ညႇစ္ခ်ျပီး နာနာနယ္၍ ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ျပီးမွ မိမိစတ္ႀကိဳက္ ခ်က္စားပါ။ သို႔မဟုတ္- မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ထဲသို႔ သံပုရာရည္ ညႇစ္ခ်ျပီ ေမႊေႏွာက္ကာ ဟင္းအိုးကို မီးဖိုမွခ်၍ သံုးေဆာင္ပါ။ အဆိပ္အေတာက္ နည္းသြားပါသည္။ ၄။ရိုးရာအစားအစာ ျဖစ္ေသာလည္း ဥပဒ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ ႀကိဳက္သူမ်ား ျပဳျပင္၍ စားႏိုင္ပါသည္။ ပထမဦးစြာ လက္ဖက္ကို ဆား၊ သံပုရာရည္ တို႔ျဖင့္ နာနာပြတ္နယ္၍ ေရေဆးပါ။ ၂-ႀကိမ္ခန္႔ ထိုသိုိ႔ ျပဳလုပ္

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္ ၁၀ မ်ဳိး

ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ကို အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရသလို ေစ်းလည္း သက္သာတာေၾကာင့္ လူတိုင္းလိုလို စားႏိုင္ ၾကပါတယ္။ လူေတြ အမ်ားအားျဖင့္ စားေလ့ရွိၾကတဲ့ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္တယ္ ဆိုတာကို ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။ (၁) အစာေၾကေစျခင္း ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးသင့္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပမာဏ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း နီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာကို အလြန္အကၽြံ မစားမိ ေစပါဘူး။ (၂) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ျခင္း ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ေႏွးေကြး ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ သိသိသာသာ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ (၃) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္မွာ ပါတဲ့ Neoxanthin နဲ႔ Violaxanthin ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြျဖစ္ၾကၿပီး ကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို သိသိသာ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ (၄) အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္း ေပးႏုိင