Skip to main content

ခံုးေကာင္အစြမ္း







ယခုအခါ ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ခံုးေကာင္(ကမာ)ကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးျခင္း မ်ားလာ ၾကသည္။ ခံုးေကာင္၏ ဂုဏ္သတၱိမွာ ေအး၏။ အရသာမွာ ငန္၏။ အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္တို႔အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေပး၏။

စားသံုးသင့္သူ

ခံုးေကာင္ကို အသက္ႀကီးငယ္မေရြး စားသံုးနိုင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားသူ၊ ေသြးတြင္း အဆီမ်ားသူ၊ ဂလင္းေရာင္သူ၊ ေလျပြန္ေရာင္သူ၊ အစာအိမ္ေရာဂါရွိသူတို႔ စားသံုးသင့္သည္။

မစားသံုးသင့္သူ

ခံုးေကာင္ကို ယခင္အနာေရာဂါေဟာင္းရွိတတ္သူ၊ သရက္ရြက္၊ အစာအိမ္ အားနည္း၍ ေအးတတ္သူမ်ား သိပ္မ်ားမ်ားမစားသင့္ပါ။

ပါ၀င္ေသာဓာတ္မ်ား

ခံုးေကာင္တြင္ ပရိုတင္း၊ အဆီ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္၊ Taurine ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ B12၊ ဗီတာမင္ E ၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ခယ္လီယမ္၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ ဇင့္ဓာတ္တို႔ ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္သည္။

ေရြး၀ယ္ျခင္း

ခံုးေကာင္ေရြး၀ယ္ခ်ိန္တြင္ လက္ျဖင့္ တစ္ေကာင္ခ်င္းကိုင္၍ လႈပ္ၾကည့္ပါ။ ခံုးေကာင္အတြင္းမွာ “ ဂေလာက္” “ ဂေလာက္” ဟု ျမည္သံၾကားၿပီး အေလးခ်ိန္မွာ ေပါ့ပါးေနလွ်င္ ေသေနၿပီးသား အေကာင္ျဖစ္၏။ အေသကို ေရြး၀ယ္ပါ။

စားသံုးရန္ပဏာမ

ခံုးေကာင္ကို စားသံုးလွ်င္ အႀကိမ္တိုင္း ၅ ေကာင္မွ ၁၀ ေကာင္အထိ စားနိုင္ပါသည္။

ထိန္းသိမ္းျခင္း

ခံုးေကာင္ကို ရက္ရွည္ထား၍ သိမ္းဆည္းလိုပါက ဆားရည္ထဲတြင္ စိမ္၍ ထားေပးပါ။

ခံုးေကာင္အသံုးျပဳနည္း

ခံုးေကာင္ကို အသံုးျပဳမည္ဆိုပါက အသံုးမျပဳခင္ ဆားရည္ျဖင့္ တစ္နာရီၾကာ စိမ္ၿပီးမွ သံုးပါ။

သတိေပးခ်က္

ခံုးေကာင္ကို ဗီတာမင္ B1 စားသံုးေနခ်ိန္တြင္ မစားရ။ သတိထားပါ။

ေကာင္းက်ိဳး

ခံုးေကာင္ထဲတြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္သည္။ ခံုးေကာင္ကို စားသံုးၿပီးေနာက္ ေအးျမ လန္းဆန္းေသာ ခံစားခ်က္ကို ရရွိေစႏိုင္သည္။

ခံုးေကာင္သည္ စိတ္ရႈပ္ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ရာဂါတို႔ကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သည္။ ခံုးသားစားျခင္းေၾကာင့္ အပူကင္း ေစႏိုင္သည္။

ခံုးေကာင္စားျခင္းျဖင့္အသား၀ါျခင္း၊ ေရဖ်ဥ္းဆဲြျခင္း၊လည္ပင္းႀကီးေရာဂါ၊

ေသြးယိုျခင္း၊ အျဖဴဆင္းျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။

ဆီးသြားျခင္းကိုလည္း ေကာင္းက်ိဳးေပး၏။

ခံုးေကာင္တြင္ပါ၀င္ေသာ ပရိုတင္း၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္၊ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္တို႔ ပါ၀င္မႈ ေၾကာင့္ အပူက်ေစကာ လူႀကီးမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားေသာ နာတာရွည္ေရာဂါကို ကူညီကုသေပးႏိုင္သည္။

(မွတ္ခ်က္။ ၂၀၁၅ခုႏွစ္၊ ဇန္န၀ါရီလထုတ္ ဇီ၀ကမဂၢဇင္း အမွတ္ ၂၄၀မွ ယမံုေအး(စမ္းေခ်ာင္း)ေရးသားေသာ ေဆာင္းပါးမွ ေကာက္ႏႈတ္ေဖာ္ျပပါသည္။)

ျမဝတီ





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1y6AsVR

Comments

Popular posts from this blog

Vaginal itching မိန္းမကိုယ္ယားျခင္း

အရင္ကေတာ့ ဒီလိုစာမ်ိဳးကို ‘ေဖ့စ္ဘြတ္’ မွာမတင္ပါ။ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာ ‘ဘေလာ့ခ္’ ပိတ္သြားလို႔သာ တင္ပါတယ္။ နားလည္မႈေပးၾကေစလိုပါတယ္။ ၁။ ကြၽန္မအသက္ ၃၃ ျပည့္ခါနီးပါၿပီဆရာ။ အပ်ိဳပါဆရာ။ ကန္ေတာ့ပါဆရာ မိန္းမအဂါၤတဝိုက္ ယားယံမႈျဖစ္လို႔ ညည အိပ္မရဘူးဆရာ။ အျပင္ေဘးပတ္ပတ္လည္က ယားတယ္ဆရာ။ အျဖဴအဆက္မျပတ္ဆင္းတတ္လို႔ အျမဲ daily pad သံုးၿပီး Lactacyd (gentle cleaning wash) သံုးတယ္ဆရာ။ အျမဲအနံ႔အသက္ကအစ သန္႔႐ွင္းမႈဂရုစိုက္တာေတာင္ ယားယံမႈက မခံမရပ္ႏိုင္ဘူးဆရာ။ ကြၽန္မအခု ႕႕႕႕႕ မွာပါဆရာ။ အပူစာအစပ္စာ ေ႐ွာင္ပါတယ္ဆရာ။ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္မွန္း မသိဘူးဆရာရယ္။ အလုပ္တဖက္နဲ႔မို႔ ညအိပ္ေရးပ်က္တာ ေတာ္ေတာ္ ဆိုးဝါးတယ္။ အခုရက္ပိုင္း ပိုဆိုးဝါးလို႔ေရေႏြးကို ဆားရွာလကာရည္ထည့္ၿပီး အေပါ့သြားတိုင္း ေဆးပါတယ္ဆရာ။ လိမ္းေဆး Dermovate cream ကိုတေန႔ ၂ ႀကိ္မ္ ယားယံတဲ့ေနရာပတ္ဝန္းက်င္ လိ္မ္းေပမဲ့ လိမ္းတုန္းသက္သာၿပီး ျပန္ျဖစ္တယ္ဆရာ။ ကြၽန္မနာမည္ ႕႕႕႕႕ ပါဆရာ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျဖၾကားေပးပါဆရာ။ မိန္းမအဂါၤပါ တခါတေလယားယံတာေရာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါသလားဆရာ။ အလုပ္လုပ္ရတာ ဒီလိုျဖစ္ေနေတာ့ စိတ္နဲ႔လူမကပ္ဘူးဆရာရယ္။ ၂။ သမီးအိမ္ေထာင္ျပဳတာ ၁ ႏွစ္ရွိပါျပီ။ အသက္က...

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း လူသားမ်ားဟာ ေဆး၀ါးကုိ တလြဲ သံုးေနတတ္ ၾကတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆုိသလုိ ကုိယ္က်ိဳးကုိ အမႈမထားဘဲ သက္သာရင္ ၿပီးေရာဆုိၿပီး အလြယ္တကူ သံုးေနၾကတယ္။ (၁) အပူက် ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အလြယ္သံုးျခင္း ကုိယ္ပူတာ ၊ ကုိက္ခဲ နာက်င္တာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း ဇာစ္ျမစ္ဟာ မ်ားျပား ႐ႈပ္ေထြးတယ္။ ေရာဂါႀကီး ငယ္ရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ အတိအက် မသိဘဲ အပူက်ေဆး ၊ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး သံုးရင္ သက္သာ႐ံု သက္သာေစၿပီး ေ from Myanmar CNN http://ift.tt/1iHIUmM

ဘီပိုးအတြက္ သဘ၀ေဆးပင္

ယခုပံုမွာ ျမင္ေတြ့ေနရတဲ့ အပင္ဟာ အလြန္းေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီပိုးအတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအပင္ကို ကခ်င္ျပည္နယ္အႏွံ့အျပားႏွင့္ ပူတာအိုေဒသတို့မွာ အမ်ားအျပားေတြ့ရတတ္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ျပင္ဦးလြင္ စတဲ့ အေအးပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္တယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေဒသအေခၚအေ၀ၚ ခႏၱီးရွမ္းဘာသျဖင့္ ဖတ္ခြယ္၊ ကခ်င္လို ထင္ကဲ့၊ ရွမ္းလို ဖတ္ေခးေဒါင္း၊ ျမန္မာလုိ ေၾကးနီပင္၊ ကြမ္းရိုင္းရြတ္လွပင္၊ ပိတ္ခ်င္းပင္၊ ငါးညွီပင္၊ တရုတ္လုိ ယြီက်င္းဆိုက္ (ငါးညွီဟင္း) ဆိုျပီးေတာ့ ေဒသအလိုက္ အေခၚအေ၀ၚေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကပါတယ္။ သူ့ရဲ့အနံ့ကေတာ့ ငါးညွီနံ့၊ ငါးစိမ္းနံ့ ျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ပံုစံကေတာ့ ကြမ္းရြက္ပံုပါ။ အေရာင္ကေတာ့ အစိမ္းခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျပီး ရိုးတံကေတာ့ ေၾကးနီေရာင္ ေပါက္ပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု (၁) ၄င္းအပင္၏ အရြက္၊ အရိုးတံ၊ အျမစ္တို့ကို ၅ ပင္ခန့္ ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ က်ိဳ၍ တစ္ေန့တစ္ခြက္ တစ္လခန့္ ေသာက္သံုးပါက ဘီပိုးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ (၂) ၄င္းအရြက္ႏုႏုမ်ားကို သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၃) အျခားဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာ၍ သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၄) ၄င္းအျမွစ္က...