Skip to main content

Posts

Showing posts from March 23, 2015

ေပြး၊ညွင္း၊၀က္ျခံ၊တင္းတိတ္မ်ားအတြက္ အလြယ္ဆံုးနည္း

ေပြး၊ ညွင္း၊ တင္းတိတ္၊ ဝက္ျခံဖုမ်ားအတြက္ အလြန္ရိုးရွင္းလြယ္ကူျပီး တစ္ပတ္အတြင္း မွာ ေပ်ာက္ကင္း သြားေစမည့္ ျမန္မာ့ရိုးရာ လိမ္ေဆးနည္းေလးကို ေရးသား မွ်ေ၀ ေပးလုိက္ပါတယ္။ (၁) ၾကက္သြန္နီတစ္လံုးကို အခြံခြါျပီး ေရမေဆးပဲ ထုေထာင္းပါ။ ဘရန္ဒါၾကိတ္စက္ရွိက ၾကိတ္ပါ။ (၂) ေၾကြပုဂံတစ္လံုးထဲ ထည့္ပါ၊ သံပုရာသီးတစ္လံုးကို ညွစ္ထည့္ပါ။ (၃) ေပြး၊ ၀ဲ၊ ညွင္း၊ ၀က္ျခံ၊ တင္းတိပ္ ေပါက္တဲ့ေနရာေပၚကို တစ္ေန့(၂)ၾကိမ္ လိမ္းေပးပါ။ (၄) မ်က္စိနဲ့နီးတဲ့ေနရာဆိုလွ်င္ မ်က္စိထဲမ၀င္ေအာင္ သတိထားပါ။ (၅) ညပိုင္းအိပ္ခါနီးမွာ မ်က္ႏွာကို ေရေႏြးေႏြးေလးနဲ့ သန့္စင္ျပီး သနပ္ခါးအျမွစ္ကို ေသြးလိမ္းျပီး အိပ္ပါ။ ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ဒီေဆးနည္းကို ကိုယ္တိုင္ေရာ သူငယ္ခ်င္းမ်ားပါ လက္ေတြ့စမ္းသပ္ျပီး တစ္ပတ္အတြင္း ေပ်ာက္ကင္းခဲ့၍ တဆင့္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။ သင္လည္း လက္ေတြ့လုပ္ၾကည့္ျပီး အဆင္ေျပတယ္ဆိုရင္ သင့္မိတ္ေဆြမ်ားကိုလည္း ျပန္ Share ေပးဖို့ မေမ့နဲ့ေနာ္။ ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို) ကိုးကား ။ ။ ျမန္မာတို့အတြက္ျမန္မာ့ေဆးျမီးတိုမ်ား က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1Htn5Pi

ပ်ားရည္ႏွင့္မတည့္ေသာ အစားအစာမ်ား

ပ်ားရည္သည္ အလြန္ေဆးဖက္၀င္ေသာ သဘာ၀ေဆးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ သို့ေသာ္ ဘယ္အရာမဆို အေကာင္းအဆိုး၊ အေၾကာင္းအက်ိဳး ဒြန္တြဲေနတတ္သည့္အတြက္ ပ်ားရည္မွာလည္း အတူတြဲစား၍မရေသာ အစားအစာအခ်ိဳ့ ရွိေနပါသည္။ ၄င္းအစားအစာမ်ားႏွင့္ အတူတကြ တြဲစားမိလွ်င္ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းထိုး စသည္တို့ကို ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါသည္။ သတိထားႏိုင္ၾကေစရန္ ေစတနာျဖင့္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။ (၁) ရွားေစာင္း (၂) အုန္းႏို့၊ အုန္းသီး၊ အုန္းထန္းလ်က္ (၃) ၾသဇာသီး (၄) ပိႏၷဲသီး (၅) ဥသွ်စ္သီး (၆) မယ္ဇလီရြက္ (၇) တမာရြက္ (၈) ဆူးပန္းရြက္ (၉) ပိတ္ခ်င္းရြက္ (၁၀) ၾကာေစ့ (၁၁) မိုးေရ (၁၂) သကၤန္းဖြယ္ ငွက္သား (၁၃) ကင္းပိတ္ရြက္ အသက္အႏၱရာယ္အထိ ဒုကၡမေပးေသာ္လည္း အခန့္မသင့္လွ်င္ ဒုကၡေရာက္ႏိုင္တာမို့ အရာရာတိုင္းမွာ သတိေလးကိုေဆာင္ျပီး အႏၱရာယ္မ်ားကို ေရွာင္ႏိုင္ၾကပါေစ။ ေစာႏြဲ့ေနဆိုင္(ပူတာအို) ကိုးကား ။ ။ တြဲဖက္၍မစားသင့္ေသာအစားအစာမ်ား က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1Htn3Hq

ေသြးတိုးမၿဖစ္ေစရန္ဆားေလွ်ာ့စားနည္းမ်ား

ေသြးတိုးမၿဖစ္ေအာင္ကာကြယ္တဲ့အေနနဲ႕အစားအေသာက္ကိုမွန္ကန္ ေအာင္စားဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ၿပည့္၀ဆီ(Saturated Fat)ေရွာင္ပါ။ကာဗိုဟိုက္ ဒရိတ္ကိုေလ်ာ့စားပါ။အသီးအနွံဟင္းသီးဟင္းရြက္ကိုမ်ားမ်ားစားပါ။ေသြး တိုးၿဖစ္ေစတဲ့အစားအေသာက္ထဲမွာအဓိကပါေနတာကဆားပဲၿဖစ္ပါတယ္။ ဆားမ်ားရင္ခႏၱာကိုယ္ထဲမွာေရစုေဆာင္းမွဳမ်ားၿပီးေသြးတိုးၿဖစ္နို္င္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ဆားမွီ၀ဲမွဳကိုေလ်ာ့စားဖို႕နည္းလမ္းေတြကိုေဖာ္ၿပလိုက္ရပါတယ္။ -အစားအေသာက္ကိုၿပင္ဆင္တဲ့အခါမွာဆားကိုေလွ်ာ့ထည့္သင့္ပါတယ္။အ စားအေသာက္ကိုၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္တဲ့အခါဆား၊အခ်ိဳမွဳန္႕ေတြမ်ားမ်ား ထည့္မယ့္အစားဟင္းခတ္ပစၥည္းေတြၿဖစ္တဲ့အေမႊးအၾကိဳင္(ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ နံနံပင္၊ၾကက္သြန္နီ၊ရွာလကာရည္၊သံပုရာရည္၊ဟင္းေမႊးမဆလာ၊ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္မိတ္)ေတြထည့္လိုက္ရင္အရသာရွိသြားပါတယ္။ -ထမင္းစားပြဲေပၚမွာဆားဗူးမတင္ထားပါနဲ႕။ထမင္းစားတဲ့အခါဆားၿဖဴၿပီး စားတဲ့အက်င့္ကိုေရွာင္ပါ။ -အစားအေသာက္ေတြမွာအငန္ဓာတ္ပါတဲ့အစားအေသာက္(ငါးပိ၊ငါး ေၿခာက္၊ငံၿပာရည္၊လက္လုပ္ခ်ဥ္၊ငန္တဲ့ေဆာ့စ္၊ခရုဆီ၊စည္သြပ္ဗူး၊အာလူး ေၾကာ္၊သရက္သီးသနပ္)စတာေတြကိုေရွာင္ပါ။ဆိုဒီယမ္နဲ႕အခ်ိဳမွဳန္႕(MSG)နည္းတဲ့ အဆင္သင့္အစာကိုပဲစားပါ။ -ဆားကိုတစ္ေန႕မွာလက္ဖက္စားဇြန္းသံုးပံုေ