Skip to main content

Posts

Showing posts from January 21, 2015

ပူစီနံရြက္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အာနိသင္

ပူစီနံရြက္ဟာ ပ႐ုတ္အုပ္စု၀င္ အပင္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး အနံ႔သင္းပ်ံ႕မႈ၊ ေႏြးေထြး ေစမႈနဲ႔ အနည္းငယ္ ခါးသက္တဲ့ အရသာ ရွိပါတယ္။ အျခားဟင္း ခ်က္စရာ အရြက္ေတြနဲ႔ မတူတာက ပူစီနံကို ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အျပင္ ေဆးအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳလို႔ ရပါတယ္။ ၁။ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ မိႈပိုးေတြကို ေသေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကပ္ပါးပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေယာနိ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပါးစပ္အနာေပါက္ျခင္း ေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ၂။ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း ကေန ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ၃။ ဗီတာမင္ေအ၊ သံဓာတ္နဲ႔ မက္ဂနီ ဆီယမ္ေတြႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့အ တြက္ ခုခံအား စနစ္ကို ျမွင့္တင္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၄။ဗီတာမင္စီဓာတ္ ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အတြက္ သြားဖံုးနာျခင္း၊ ေသြးထြက္ျခင္း၊ သြားဖံုး ျပည္တည္ျခင္း ေတြမွာ ပူစီနံကို ေခ်ထားတဲ့ အရည္ကို ေသာက္သံုး ေပးသင့္ပါတယ္။ ၅။ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကို အားေပးၿပီး အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း၊ နာျခင္းေတြကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တဲ့ thymolနဲ႔ carvacol ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ၆။အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္ျခင္းမွာ ပူစီနံရြက္ကို ႐ွဴေပးရင္ သက္သာႏိုင္ၿပီး ေရေႏြးမွာ ပူစီနံရြက္ကို ထည့္ျပီး ေသာက္သံုး ေပးရင္ ေသြးမေပၚခင္ ျဖစ္တတ္တဲ့ နာက်င္

ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း (ဝမ္းတစ္လံုးေကာင္းရင္ ေခါင္းမခဲဘူး ဆိုတဲ့)

ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လူႀကီးလူငယ္ မေရြး ဝမ္းႏုတ္ေဆး သံုးစြဲ ေနၾကပါတယ္။ ဝမ္းႏုတ္ေဆးကို သံုးစြဲဖို႔ အမွန္တကယ္ လုိအပ္သလား။ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ႏုိင္ပါသလားဟု ေမးစရာ ရွိပါတယ္။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး မသံုးဘဲ သဘာဝ အတိုင္း ပံုမွန္ ဝမ္းသြားတာ အေကာင္းဆံုးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး အၿမဲ သံုးရင္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း အစာေဟာင္းက စအို ေရာက္သြားတဲ့အခါ စအိုက တင္းလာၿပီး ဝမ္းသြားလိုစိတ္ ျဖစ္တယ္။ အခ်ဳိ႕ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္၊ ေလးႀကိမ္သြားမွ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရွိတယ္။ အခ်ဳိ႕ ဆိုရင္ တစ္ပတ္မွာ တစ္ႀကိမ္၊ ႏွစ္ႀကိမ္ သြားတာ ရွိတယ္။ တကယ္ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္ ဆိုတာ သာမန္ ဝမ္းသြားတဲ့ အႀကိမ္မွ ေျပာင္းလဲ သြားတာကို ေခၚတယ္။ ေန႔စဥ္ ဝမ္းသြား၊ မသြား ေျပာ႐ံုနဲ႔ မၿပီးပါဘူး။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းဟာ ေရာဂါ မဟုတ္ပါဘူး။ ေရာဂါမ်ဳိးစံုရဲ႕ လကၡဏာ တစ္ခုသာ ျဖစ္တယ္။ စိတ္ ပူပင္ေသာက ျဖစ္ခ်ိန္၊ အစားအေသာက္ မမွန္ခ်ိန္၊ အိပ္ေရး ပ်က္ခ်ိန္၊ အားကစား လုပ္တဲ့အခ်ိန္ မ်ားရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ တတ္တယ္။ တစ္ခု ရွိတာက ဝမ္းသြားဖို႔ ေအာင့္ထားတဲ့ အက်င့္က ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းရဲ႕ အစပဲ ျဖစ္တယ္။ အခ်ဳိ႕ လူေတြက ခရီးသြားရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္။ အိမ္သာ ထုိင္ေလ့ထိုင္ထ မရွိျခင္း၊ နားနားေနေန လဲေလ

အရြက္မွအစ အျမစ္အဆံုး ပဥၥငါးပါးစလံုး ေဆးဖက္ဝင္သည့္ ၾသဇာပင္

ၾသဇာပင္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံေဒသ အႏွံ႔အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိၿပီး အလယ္ပိုင္း ေဒသမ်ား၌ အေလ့က်ေပါက္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ားအရ ၾသဇာသီးသည္ ေအး၍ ေသြးအားကို တိုးပြားေစသည္။ ႏွလံုးကို မ်ားစြာအက်ဳိးျပဳ၍ ပူေလာင္ျခင္း၊ ေလပူေရာဂါႏွင့္ ေသြးအန္ေရာဂါမ်ားကို ပယ္ေဖ်ာက္ႏုိင္စြမ္းရွိသည္။ ၾသဇာရြက္ကို ႀကိတ္၍စားျခင္းျဖင့္ သန္က်ေစၿပီး အရြက္ကို ေခ်၍ရွဴေပးပါက အမူးအေမာ္ သက္သာေစသည္။ ၾသဇာသီးအစိမ္းသည္ ခ်ဳပ္ေသာ သတၱိရွိသျဖင့္ ဝမ္းသြားျခင္း၊ ဝမ္းသက္ျခင္းမ်ား အတြက္ ေကာင္း၏။ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေလနာေရာဂါႏွင့္ အစာအိမ္ မေကာင္းျခင္းတို႔ကုိလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည္။ ၾသဇာသီးအေစ့ကို အမႈန္႔ျပဳလုပ္ကာ အနာမ်ားေပၚ ျဖဴးေပးပါက ပိုးမ်ားေသ၍ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ၿပီး ၾသဇာပင္မွ အျမစ္ကို ေသြး၍ ေသာက္ပါက ဆီးခ်ဳိ၊ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမ၀တီ http://ift.tt/1oFF4sG from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1APl2AA

သေဘၤာသီးကို ေဆးအျဖစ္ စားသံုးျခင္း

နံနက္ ၈ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း အတြက္ ေကာင္းမြန္ ပါသည္။ နံနက္ ၉ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ေသြးအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းကို ေကာင္းမြန္သည္။ ေသြးသားကို သန္႔စင္ ေစသည္။ နံနက္ ၁၀ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အသည္း၌ ပူျခင္းကို ေကာင္းမြန္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို သက္သာ ေစသည္။ နံနက္ ၁၁ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အာသီးနာျခင္း၊ အာေျခာက္ျခင္းတို႔ကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။ မြန္းလဲြ ၁ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ႏြယ္ခ်ိဳမႈန္႔ႏွင့္ တို႔၍စားလွ်င္ အစာေၾကေစသည္။ မြန္းလဲြ ၂ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ပါးစပ္ပုပ္၍ ပါးစပ္နံျခင္းကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။ မြန္းလဲြ ၃ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အူမႀကီးပူ၍ ဝမ္းမေကာင္းလွ်င္ စားသံုးႏိုင္သည္။ ညေန ၄ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ပ်ားရည္ႏွင့္တို႔စားပါက ေသြးတိုးျခင္းကို သက္သာေစသည္။ (ကေလးမစားရ) ညေန ၅ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ဆီးခ်ိဳျဖစ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။ ညေန ၇ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - တစ္ေနကုန္ပင္ပန္းျခင္းကို သက္သာေစၿပီး စိတ္ရႊင္ လန္းေစသည္။ ညေန ၈ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ေသြးသားကို သန္႔စင္ေစသည္။ ညေန ၉ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - သၾကားႏွင့္တို႔စားပါက အသည္း၌ပူျခင္းကို သက္သာေစသည္။ တ႐ုတ္ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ သေဘၤာသီးသည္ အစာေၾကျခင္း၊ အားအင္ ျပန္လည္ ျဖည

ရံုးပတီသီးကေပးတဲ႔ သူမတူတဲ႔ အစြမ္းမ်ား

ရုံးပတီသီးမွာ စားလို႔ လည္းေကာင္းျပီး ေပးစြမ္းႏူိင္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ႔ - အရိုးကိုသန္မာေစသည္။ - ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးသည္။ - အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာ ေလ်ာ့ပါး ေစသည္။ - ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုထိန္းေပးသည္။ - ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုေကာင္းေစသည္။ ရုံးပတီသီးကေပးတဲ့ က်န္းမာေရး ၃မ်ိဳး (၁) ႏွလံုးေရာဂါကာကြယ္သည္ ရုံးပတီသီးမွာ Antioxidants ပါ၀င္သျဖင့္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ား မာေတာင့္ျခင္းကို ကာကြယ္ သည္။ ေသြးေၾကာနံရံမ်ား မာလာရင္ ေသြးစီးႏႈန္းေႏွးျပီး ေစးပ်စ္ကာ ေသြးခဲ ေစသျဖင့္ အႏၲရာယ္ ရွိသည္။ ရုံးပတီသီးရွိ Vitamin C သည္ ထိပ္တန္း အင္တီေအာက္စီးဒင့္ျဖစ္ ကာ ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါး ေစသည္။ ရုံးပတီသီး လက္ဖက္ရည္ တစ္ပန္းကန္စာသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လက္ဖက္ရည္ တစ္ပန္းကန္ စာထက္ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ပမာဏ ပိုမ်ားသည္။ ထို႔ျပင္ Folate ဓာတ္သည္လည္း ထိုလက္ဖက္ရည္ တစ္ပန္းကန္စာတြင္ သင္ေန႔စဥ္ လိုအပ္ခ်က္၏ ၄၀ရာခိုင္ႏႈန္းပါ ၀င္ျပန္သည္။ ေဖာလိတ္ဟု ေခၚေသာ ဗီတာမင္ဘီ တစ္မ်ိဳးခ်ိဳ႕တဲ့ပါက သင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္ ဟိုမိုစစ္ စတင္းေခၚ Amino Acid မ်ားထြက္လာျပီး ေသြးထဲမွာ ဟိုမိုစစ္စတင္းေတြ သိပ္မ်ားလာပါက ေသြးေၾကာမ်ား က်ဥ္းေစသည္။ ႏွလံုးေသြး ေၾ

တ႐ုတ္နံနံ၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား

တ႐ုတ္နံနံကို ေရွးကတည္းက အသံုးျပဳခဲ့ၾကတယ္လို႔ မွတ္တမ္းတင္ ေဖာ္ျပ ထားခဲ့တာေၾကာင့္ သက္တမ္းရင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ဳိးလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ တ႐ုတ္နံနံရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူးေတြကို တိတိက်က် သိႏိုင္ဖို႔ ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ပါတယ္။ ၁) တ႐ုတ္နံနံမွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ကို က်န္းမာေနေအာင္ အားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၂) တ႐ုတ္နံနံမွာ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ၿပီး ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္နဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၃) တ႐ုတ္နံနံမွာ pthalides ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ေသြးေၾကာ တစ္ဝိုက္က ႂကြက္သားေတြကို အနားရေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစပါတယ္။ ၄)တ႐ုတ္နံနံမွာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၅)တ႐ုတ္နံနံမွာ pthalides ပါဝင္တာေၾကာင့္ သည္းေျခ အက္ဆစ္ရည္ ထြက္ေစကာ ေသြးတြင္း ကိုလက္ စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ၆)တ႐ုတ္နံနံမွာ Coumarins ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးမွာ အစြမ္းထက္ ပါတယ္။ ၇) တ႐ုတ္နံနံက ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္တာကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။ ၈) တ႐ုတ

ပန္ကာႏွင့္အိပ္စက္ျခင္း

အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားအတြက္ ပန္ကာႏွင့္အိပ္စက္ျခင္းက ညင္သာစြာ လႈပ္သိပ္ေစသလို ျဖစ္သည္။ သို႔ ေသာ္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားက လူ တစ္ေယာက္၏က်န္းမာေရးကို ထိ ခိုက္ေစသည္။ အိပ္စက္သူ၏ အသက္ အရြယ္ေပၚမူတည္ၿပီး ကြဲျပားေသာ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ျဖစ္ေပၚ ေစသည္။ အခ်ိဳ႕က လက္ကပ္ျခင္း၊ ႏွာေစးျခင္း၊ ေက်ာေအာင့္ျခင္း၊ အဆုတ္အေအးမိျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ ျခင္း၊ ဇက္ခိုင္ျခင္း၊ ေျခေထာက္ မ်ား ေလးျခင္းစသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပား တတ္သည္။ ထို႔အျပင္- (၁)အသံ ပန္ကာမွ ထြက္ေသာအ သံေၾကာင့္ အိပ္ခ်ိန္တြင္ ေႏွာင္ယွက္ မႈအေသးအမႊားကို ျဖစ္ေစသည္။ ပန္ကာအေသးမ်ားက ေႏွာင့္ယွက္ မႈနည္းေသာ္လည္း၊ မ်က္ႏွာက်က္ ပန္ကာမ်ိဳးက မိမိ၏အိ္ပ္ခ်ိန္ကို အေနွာင့္အယွက္ပို၍ ျဖစ္ေစသည္။ (၂)႐ုတ္တရက္ကေလးမ်ားေသဆံုးမႈမ်ား က်န္းမာေရးေစာင့္ေရွာက္ မႈကြပ္ကဲေရးအဖြဲ႕အစည္းတစ္ခု၏ ရွာေဖြေတြ႕ရွိခ်က္အရ ကေလးအိပ္ ခန္းတြင္ ပန္ကာႏွင့္အိပ္စက္ျခင္းျဖင့္ ကေလးမ်ား ၇၀%ခန္႔ က်န္းမာ ေရးထိခိုက္ေစျခင္း ၊ ေသဆံုးျခင္းတို႔ ကို ျဖစ္ေစသည္ဟု သိရသည္။ အခန္းတြင္း ေလဝင္ေလထြက္ ေကာင္းၿပီး ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ ဒ္မ်ားကို ျပင္ပသို႔ ထုတ္ပစ္ႏိုင္ျခင္းအား တားဆီး သလို ျဖစ္ရၿပီး ကေလးမ်ား အသက္ရွဴသြင္းျခင္း စနစ္ကိ

ကေလးမ်ားအသက္ ၁၁ ႏွစ္ ေက်ာ္လွ်င္ ေပ်ာ္ရႊင္ မႈမ်ား ေလ်ာ့က် လာသည္ကို ေလ့လာ ေတြ႕ရွိ

ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ကေလးမ်ား အသက္ ၁၁ ႏွစ္ေက်ာ္လာလွ်င္ နည္းပညာ အသစ္မ်ားေၾကာင့္ ေပ်ာ္ရႊင္မႈ ေလ်ာ့က်လာသည္ဟု ဆုိသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဤသို႔ျဖစ္ရသနည္း။ ဆုိက္ဘာအႏိုင္က်င့္မႈ၊ အြန္လုိင္းမွ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ ႏိႈးဆြမႈမ်ားေၾကာင့္ဟု ဆုိသည္။ လူငယ္ အလုပ္သမား ၇ဝဝဝ ေက်ာ္ကုိ သံုးႏွစ္ၾကာ ေလ့လာသည့္အခါ မိန္းကေလးမ်ားသည္ ေယာက်္ားေလးထက္ မေပ်ာ္ရႊင္မႈကုိ ပိုမိုဆုိးဝါးစြာ ခံစားရေၾကာင္း သိရသည္။ မိမိကိုယ္ကိုယ္ အထင္ႀကီးမႈ၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ျပည့္စံုစြာ ခံစားလုိမႈႏွင့္ မိမိ အသိုက္အဝန္းတြင္ ေက်နပ္လိုမႈ တို႔မွာ အသက္ ၁၁ ႏွစ္ မွ ၁၆ ႏွစ္အထိ ပို၍ဆုိးဝါးစြာ ခံစားရသည္။ ေယာက်္ားေလးမ်ား ၏ ေပ်ာ္ရႊင္မႈမွာ မိန္းကေလးမ်ားထက္ပို၍ တည္ၿငိမ္သည္ဟုဆုိသည္။ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေလးမ်ား စိတ္မေပ်ာ္ႏိုင္ေစေသာ အေၾကာင္းအရင္းမ်ား အနက္ နည္းပညာ တိုးတက္မႈလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ျပစ္တင္ေျပာဆိုသည္။ Emerging Scholars' Intervention Programme ၏ ေခါင္းေဆာင္ ေဒါက္တာဆုိင္မြန္ဒါေဗး က ေျပာျပရာတြင္ နည္းပညာႏွင့္ ေျပာင္းလဲမႈ အရွိန္က ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ားကို ဖိအားပို၍ ေပးေနသလိုျဖစ္ကာ ယွဥ္ၿပိဳင္မႈ တိုးလာၿပီး အစြန္းေရာက္ေအာင္ ပုိ႔လုိက္သလုိ ျဖစ္ေနသည္။ အထူးသျဖင့္ မိန္းကေလးမ်ား

“အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ အႏာၱရယ္ႀကီးေသာ ကိုယ္ေပ်ာက္လူသတ္သမား”

သားဖြားႏွင့္ မီးယပ္အထူးကု ဆရာဝန္၏ တိုက္တြန္းမႈေၾကာင့္သာ ေဆးစစ္ခံခဲ့သည့္ အသက္ ၃၅ ႏွစ္အရြယ္ မသန္းေဌး (နာမည္လႊဲ) သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ ပထမအ ဆင့္ ျဖစ္ေနၿပီ ဆိုသည့္ ေဆးစစ္ခ်က္ အေျဖရရွိခ်ိန္တြင္ ေျပာစရာ စကားမရွိေတာ့ေအာင္ တိတ္ဆိတ္သြားသည္။ ”အဲ့လိုေရာဂါရွိေနမယ္လို႔ တစ္ခါ မွ မေတြးခဲ့ဖူးဘူး။ ကိုယ့္အေနအထိုင္ ေၾကာင့္လည္း ဒီလိုေရာဂါျဖစ္စရာ အ ေၾကာင္း မရွိဘူးလို႔ပဲ ထင္တာေပါ့” ဟု သူမက ေျပာ သည္။ အမ်ိဳးသားျဖစ္သူမွာ အလြန္ရႈပ္ ေပြသည့္အတြက္ မသန္းေဌး တစ္ေယာက္ သည္းမခံႏိုင္ျဖစ္ကာ လြန္ခဲ့ သည့္ ငါးလခန္႔က တရားဝင္ ကြာရွင္း ပစ္ႏိုင္ခဲ့ေသာ္လည္း ထိုအမ်ိဳး သားထံမွ ကူးစက္ခံခဲ့ရသည့္ေရာဂါကိုေတာ့ လက္ မခံခ်င္၍ မရေတာ့။ ႏိုင္ငံတကာစစ္တမ္းမ်ားအရ အ မ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ ဆာမွာ ရင္သား ကင္ဆာၿပီးလွ်င္ သား အိမ္ေခါင္းကင္ဆာပင္ျဖစ္ၿပီး ေသ ေပ်ာက္မႈႏႈန္းမွာေတာ့ သားအိမ္ေခါင္း ကင္ဆာက အမ်ားဆံုးျဖစ္သည္။ ကမၻာ့ က်န္းမာေရးအဖြဲ႔႔၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္ အရ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္ အမ်ိဳးသမီး ၆၄ဝဝ ေက်ာ္ သားအိမ္ေခါင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေနၿပီး ၃၅ဝဝ ေက်ာ္ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးေနသည္။ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခအဆင့္မ်ားတြင္ ေရာဂါလကၡဏာ ဘာမွမျပတတ္၍ ကမ

ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်သူမ်ား အတြက္ .....( အစာသည္ ေဆး )

ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်တက္လုိ ့ေခါင္းေနမွဳးၿပီး လွဳပ္လုိက္တာနဲ ့ ခ်ာခ်ာလည္မွဳး ေခြ်းစီး ေတြၿပန္တက္ႀကပါသည္ ။ အခုေၿပာတာေလးကုိ သင္သည္ အၿမဲတမ္း စားေပးပါ၊ ပဲပင္ေပါက္ တခ်ဳိ ့ကလည္း တုိရ လုိ ့ေခၚႀကပါသည္ ၊ ( ဥပမာ ...ၿမီးရွည္စားလွ်င္ ၊ မုန္ ့တီ စားစား ဘာစားစားေပါ မ်ားမ်ားထည့္စားေပးပါ ့့တုိရ ပဲပင္ေပါက္ ကိုပါ ) ။သင္သည္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်တတ္ေသာ သူၿဖစ္ေနပါက ယေန ့မွစၿပီး ပဲပင္ေပါက္ကုိ မ်ားမ်ား ထည့္စားေပးၿခင္း ေႀကာ္စားၿခင္း အခ်ဥ္လုပ္စားၿခင္းမ်ားၿဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ၿခင္းမ်ဳိး မၿဖစ္ေတာ့ပါ ။ လ အေတာ္ႀကာႀကာ စားေပးခဲ့ပါလွ်င္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်တတ္ၿခင္းမွ ကင္းေဝးသြားပါလိမ့္မည္ My Mandalay from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1EpV62b

ဆီးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ ရံုးပတီသီး

ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို လံုး၀အျမွစ္ျပတ္ ကုလို့မရႏိုင္ဘူးဆိုေပမယ့္ သက္သာေအာင္ေတာ့ ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေနအထိုင္၊ အစားအေသာက္တို့ကို ဆင္ျခင္ျပီး ေဆးနည္းမ်ိဳးစံုတို့ျဖင့္ ကုသလို့ ရပါတယ္။ ေဆးရံုေဆးခန္း၊ ဆရာ၀န္မ်ားႏွင့္ အလွမ္းေ၀းျပီး အခက္အခဲ ၾကံဳေနသူမ်ားအေနျဖင့္ ေအာက္ပါ သဘာ၀ေဆးနည္းေလးကို ကုသႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ တကယ္ကိုထိေရာက္ျပီး ေကာင္းမြန္သည့္ ဘဘာ၀ကုထံုးမို့ အမ်ားသိေအာင္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါသည္။ ၁။ ဖန္ခြက္ထဲမွာ ထည့္ထားသည့္ ပံုထဲကအတိုင္း ရံုးပတီသီးကို အရင္းပိုင္းႏွင့္ ထိပ္သီးအပိုင္းတို့ကို ျဖတ္လိုက္ပါ။ ၄ ေထာင့္ ၅ ေထာင့္ခန့္ဆိုလွ်င္ လံုေလာက္ပါျပီ။ ၂။ ၄င္းရံုပတီသီးေထာင့္မ်ားကို ဖန္ခြက္ထဲ ထည့္ျပီး ေရက်က္ေအး သို့မဟုတ္ ေရသန့္ ထည္ျ့ပီး စိမ္ထားလိုက္ပါ။ ညပိုင္းမွာ စိမ္ထားျပီး မနက္မိုးလင္း ေရေသာက္သည့္အခ်ိန္မွာ အဖတ္မ်ားကို ဖယ္လိုက္ျပီး ၄င္းေရကို ေသာက္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ၃။ တစ္ပတ္ကို ၂ ရက္ခန္ ့ေသာက္ေပးပါ။ တစ္လေလာက္ဆိုလွ်င္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ (သတိျပဳရန္) ။ ။ အလြန္အကြ်ံမေသာက္သင့္ပါ။ သၾကားဓါတ္၊ အခ်ိဳဓါတ္မ်ား ဆံုးရွဳံးမွဳ အလြန္မ်ားျပားလြန္းသြားလွ်င္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္ပါသည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိ

ကင္းအဆိပ္ကိုႏိုင္သည့္ သဘာ၀ေဆးနည္း

ကင္းျမီးေကာက္၊ ကင္းေျခမ်ား၊ ကင္းမလက္မည္း စသည့္ ကင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးအကိုက္ခံရလွ်င္ ေအာက္ပါ သဘာ၀ေဆးနည္းျဖင့္ ကင္းအဆိပ္ကို ကုသႏုိင္ပါသည္။ ၁။ ၾကက္သြန္နီ (၃) လံုးကို မီးဖုတ္ပါ။ ၂။ မီးဖုတ္၍ ႏြမ္းလာေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေထာင္း၍ အရည္ညစ္ယူပါ။ ၃။ ၄င္း ၾကက္သြန္မီးဖုတ္အရည္ကို အကိုက္ခံရသည့္ေနရာကို လိမ္းေပးပါ။ ၄။ အဖတ္မ်ားကိုလည္း အနာေပၚကို အံုထားျပီး အ၀တ္ျဖင့္ စည္းထားပါ။ နာရီ၀က္ေက်ာ္လွ်င္ အဆိပ္မ်ား တေျဖးေျဖး ျပယ္သြားပါလိမ့္မည္။ ေနာက္တစ္နည္း ၁။ မန္က်ည္းေစ့ကို ေသြး၍ အရည္ကို အနာေပၚ လိမ္းေပးပါ။ ၂။ သံလြင္ဆီကိုလည္း လိမ္းေပးႏိုင္ပါသည္။ ၄င္းေဆးနည္း (၃)မ်ိဳးသည္ ကင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးတုိ့၏ အဆိပ္မ်ားကိုႏိုင္ေသာ သဘာ၀ေဆးနည္းမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ေဆးရံု၊ ေဆးခန္း၊ ဆရာ၀န္တို့ႏွင့္ အလွမ္းေ၀းေသာ ေနရာတို့တြင္ အေရးၾကံဳလာခဲ့သည္ရွိေသာ္ တန္ဖိုးရွိလွသည့္ လူ့အသက္တစ္ေခ်ာင္းကို ကယ္တင္နိုင္ၾကပါေစ။ ဦးေနဆိုင္ (ပူတာအို) က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား ကိုးကား ။ ။ ရိုးရာေဆးျမီးတိုမ်ား၊ ျမန္မာ့ေဆးနည္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1C8T0o1

ေဆးစြမ္းထက္ေသာ ပ်ားသံပုရာေရေႏြးခ်မ္း

ပ်ားရည္ႏွင့္ သံပုရာသီးတို့ကို ေရေႏြးႏွင့္အတူ စိမ္ထားျပီး ၄င္းေရကို ေသာက္သံုးပါက တစ္္ေန့လံုး လန္းဆန္းေစျပီး အေမာေျပေစႏိုင္ပါတယ္။ အားအင္ကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သံပုရာသီးမွာပါ၀င္တဲ့ အက္စစ္ဓါတ္ေၾကာင့္ ေခါင္းမူးေခါင္းကိုက္မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ေစပါတယ္။ အခြံမွာပါ၀င္တဲ့ အခါးဓါတ္နဲ့ ပ်ားရည္တို့ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပိုလွ်ံေနတဲ့ အဆီဓါတ္မ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါသည္။ ေသြးတိုးေရာဂါကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုလည္း ေျပေပ်ာက္ေစသည့္အတြက္ ေသြး၊ေလ၊ ၀မ္းမွန္ေစျပီး အသားအေရကိုလည္း စိုေျပ၀င္းပလာေစပါတယ္။ ပ်ားသံပုရာေရေႏြးၾကမ္းလုပ္နည္း ၁။ သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ ဆားနဲ့ပြတ္ျပီး ေရေဆးလိုက္ပါ။ ၂။ သံပုရာသီးတစ္လံုးကို ၄ ကြင္းရေအာင္ ပံုထဲကအတုိင္း လွီးလိုက္ပါ။ ၃။ ေရေႏြးခြက္တစ္ခုထဲသို့ ထည့္ပါ။ ၄။ ပ်ားရည္ လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခန့္ ထည့္ပါ။ ၅။ ေရေႏြးေလာင္းထည့္၍ အဖံုး အုပ္ထားပါ။ နာရီ၀က္ခန့္ နွပ္ထားျပီးလွ်င္ ၄င္းေရက်က္ေအးကို ေသာက္ႏုိင္ပါျပီ။ အရသာက ခ်ဥ္ခါးေလးျဖစ္ေနမည္။ အခါးမေသာက္ႏိုင္ပါက ပ်ားရည္အနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ သၾကားမထည့္ရပါ။ ပထမတစ္ေရ ကုန္သြားလွ်င္ အခ်ဥ္ဓါတ္ႏွင့္ အခါးဓါတ္မကုန္ေသးလွ်င္ ေနာက္ထပ္တ

အလြယ္ကူဆံုး ေဗာက္ေပ်ာက္ေစမည့္နည္း

ေခါင္းမွာ ေဗာက္ထလို့ စိတ္ညစ္ေနရင္ ေအာက္ပါသဘာ၀နည္းျဖင့္ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါၾကပါသည္။ (၁) ရွားေစာင္းလက္ပပ္ကို ဓါးျဖင့္ခြဲ၍ အတြင္းမွ အႏွစ္သား (ဂ်ဲလ္) မ်ားကို ဇြန္းျဖင့္ ျခစ္ယူပါ။ (၂) ၄င္းရွားေစာင္းအႏွစ္ကို ဆံပင္ႏွင့္ဦးေရျပားကို ႏွံ့စပ္အာင္ ပြတ္တိုက္လိမ္းျခယ္ေပးပါ။ (၃) မိနစ္(၂၀) သို့မဟုတ္ နာရီ၀က္ခန့္ ထားျပီးလွ်င္ ေခါင္းေလွ်ာ္ျပီး ဆံပင္ကို အေျခာက္ခံထားပါ။ ရွားေစာင္းမွာပါ၀င္သည့္ သဘာ၀ဓါတ္မ်ားသည္ ဦးေရျပားကို ေျခာက္ေသြ့ေစ၍ ယားယံျခင္းမ်ားကို လင္းရွင္းသြားေစပါသည္။ ဆံပင္မ်ားကိုလည္း သန္စြမ္းနက္ေမွာင္လာေစပါသည္။ တစ္ပတ္ကို တစ္ၾကိမ္ခန့္ အျမဲေလွ်ာ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ သဘာ၀နည္းလမ္းျဖစ္သည့္အတြက္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား လံုး၀မရွိပါ။ ဓါတုပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ေခါင္းေလ်ွာ္ရည္အမ်ိဳးမ်ိဳးတို့ထက္ အႏၱရာယ္ပိုမိုကင္းရွင္းေစျပီး အကုန္အက်လည္း သက္သာေစပါသည္။ ေဗာက္မ်ားကင္းရွင္း၍ စိတ္ခ်မ္းသာစြာ ေနနိုင္ၾကပါေစ။ ေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို) ကိုးကား ။ ။ ေမ၊ပ်ိဳေမတို့သိေစဖို့ က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1EpV5eK

ၾကက္ဟင္းခါးသီး

ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ ေသြးကုိ သန္႔စင္ၿပီး အေရျပားေရာဂါ၊ အေရျပားပုိးဝင္ျခင္း၊ ႏွင္းခူႏွင့္ ယားနာမႈိစြဲေသာေရာဂါေတြကုိ ကုသရာတြင္ အေထာက္ကူေပးသည္။ ထုိ႔အျပင္ မ်က္စိျပႆနာကုိ ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာရုံ တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာဂါကုိ ကုသႏုိင္ၿပီး အသည္းကုိ သန္႔စင္ေစသည္။ ေရယုန္ဗုိင္းရပ္စ္ကုသရာမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ အသုံးျပဳၾကသည္။ ထုိ႔အျပင္ ဆိုရီေယးဆစ္(စ္)ဟုေခၚေသာ အေရျပားေရာဂါကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ ခႏၶာကုိယ္မွာ ေရာဂါခုခံအားရွိလားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္တားဆီးေပးႏုိင္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ေယာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစေသာ အာနိသင္ရွိသျဖင့္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါကုိ သက္သာေစသည္။ ခႏၶာကုိယ္အပူခ်ိန္ကုိ ေလ်ာ့ခ်ေပးၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေအာင္ ကူညီေပးသည္။ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (ANTIOXIDENT) မ်ားစြာပါသျဖင့္ ေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ဖရီးရက္ဒီကယ္လ္ေတြကုိ တြန္းလွန္ေပးသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ ခုခံအားက်ဆင္းေရာဂါ(HIV)၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္ ခုခံအားနည္းေရာဂါတုိ႔ကုိ ကာကြယ္ကုသရာမွာ မ်ားစြာအေထာက္အကူေပးႏုိင္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ေျခေထာက္နာေရာဂါမ်ားႏွင့္