ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ ေသြးကုိ သန္႔စင္ၿပီး အေရျပားေရာဂါ၊ အေရျပားပုိးဝင္ျခင္း၊ ႏွင္းခူႏွင့္ ယားနာမႈိစြဲေသာေရာဂါေတြကုိ ကုသရာတြင္ အေထာက္ကူေပးသည္။ ထုိ႔အျပင္ မ်က္စိျပႆနာကုိ ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာရုံ တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာဂါကုိ ကုသႏုိင္ၿပီး အသည္းကုိ သန္႔စင္ေစသည္။ ေရယုန္ဗုိင္းရပ္စ္ကုသရာမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ အသုံးျပဳၾကသည္။ ထုိ႔အျပင္ ဆိုရီေယးဆစ္(စ္)ဟုေခၚေသာ အေရျပားေရာဂါကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
ခႏၶာကုိယ္မွာ ေရာဂါခုခံအားရွိလားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္တားဆီးေပးႏုိင္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ေယာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစေသာ အာနိသင္ရွိသျဖင့္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါကုိ သက္သာေစသည္။ ခႏၶာကုိယ္အပူခ်ိန္ကုိ ေလ်ာ့ခ်ေပးၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေအာင္ ကူညီေပးသည္။ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (ANTIOXIDENT) မ်ားစြာပါသျဖင့္ ေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ဖရီးရက္ဒီကယ္လ္ေတြကုိ တြန္းလွန္ေပးသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ ခုခံအားက်ဆင္းေရာဂါ(HIV)၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္ ခုခံအားနည္းေရာဂါတုိ႔ကုိ ကာကြယ္ကုသရာမွာ မ်ားစြာအေထာက္အကူေပးႏုိင္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ေျခေထာက္နာေရာဂါမ်ားႏွင့္ ေလေရာဂါတုိ႔ကုိပါ ကုသရာတြင္ အစြမ္းရွိသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိစားလွ်င္ အေၾကာတက္တတ္သည္။ သုိ႔ရာတြင္ အေစ့ညွာတုိင္ႏွင့္ အေစ့ေတြကိုဖယ္ရွားၿပီး အသားကုိစားလွ်င္ အေၾကာမတက္ေတာ့ေခ်။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ ကယ္လ္စီယံ စုတ္ယူမႈအားကုိ ထိခိုက္ေစႏုိင္္သျဖင့္ ေန႔စဥ္ သုိ႔မဟုတ္ မၾကာမၾကာ အသီး၏ ၄-ပုံ ၁-ပုံခန္႔သာ စားသင့္သည္ဟုသိရသည္။ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကိုမ်ားမ်ားစားလွ်င္ ကုိယ္ဝန္ပ်က္က်တတ္သည္။
ေဆးဘက္ဝင္ေစဖို႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိပါးပါးလွီးၿပီး အစိမ္းအတုိင္း(မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ) စားသင့္သည္။ ေၾကာ္ေလွာ္စားခ်င္ လွ်င္ေတာ့ ႏူးရုံသာ ခ်က္ျပဳတ္သင့္သည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္ မတည့္ေသာ အသီးအႏွံမ်ားမွာ မႈိႏွင့္ ၾကက္သားတုိ႔ျဖစ္သည္။ အေၾကာတက္၊ ေအာ့အန္တတ္သည္။
မွတ္ခ်က္။ စာေရးဆရာ ေဒါက္တာခ်စ္၊ B.Sc. Ag; Ph.D.(Ag.Sc) ထပ္ဆင့္ အမ်ိဳးသားစာေပဆုရ ေရးသားသည့္ “ စားဖို႔ စိုက္စို႔ ေစ်းကြက္တိုးခ်ဲ႕ဗ်ိဳ႕” အတြဲ(၂) စာအုပ္မွ ေကာက္ႏႈတ္ေဖာ္ျပပါသည္။
MOI Webportal Myanmar
http://ift.tt/1ouhij1
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1C8SXJ5
Comments
Post a Comment