Skip to main content

Posts

Showing posts from April 5, 2015

အဆုတ္ကင္ဆာႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာအတြက္ ကညြတ္ဖူး

အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါကို ခံစားေနရေသာ ေ၀ဒနာရွင္တစ္ဦးမွ က်န္းမာေရးသတင္းမ်ားကို မက္ေဆ့ပို့၍ ေဆးနည္းေတာင္းဆိုလာပါတယ္။ ထို့အတူ ဆီးက်ိတ္ေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာဂါတို့ကို ခံစားေနရေသာ အျခားေ၀ဒနာရွင္မ်ားမွလည္း မၾကာခဏ သဘာ၀ေဆးနည္းျဖင့္ ကုသႏိုင္ရန္ ေတာင္းဆိုလာၾကပါတယ္။ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို အမ်ားအားျဖင့္ ဆရာ၀န္ႏွင့္သာ အရင္ျပၾကည့္ျပီး ေဆး၀ါးကုသခံယူဖို့ မိမိက အျမဲတိုက္တြန္းေပးေလ့ရွိပါတယ္။ သို့ေသာ္ အခ်ိဳ့ေ၀ဒနာရွင္မ်ားက ဆရာ၀န္ႏွင့္ ျပၾကည့္ျပီးျဖစ္ေၾကာင္း၊ အခ်ိဳ့ကေတာ့ နယ္စြန္နယ္ဖ်ားမွျဖစ္၍ ေခတ္မီဆးရံုေဆးခန္း၊ ဆရာ၀န္မ်ားႏွင့္ အလွန္းေ၀းေၾကာင္း၊ ေငြေၾကးကလည္း မတတ္ႏိုင္သည့္အတြက္ေၾကာင့္ ရိုးရာသဘာ၀ေဆးနည္းျဖင့္သာ ကုသလိုေၾကာင္း ေျပာျပလာၾကပါတယ္။ ထို့ေၾကာင့္ ေရာဂါကို ခံစားေနရေသာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေစရန္ ေဆးနည္းေလးကို ျပန္လည္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီေဆးနည္းကေတာ့ ဦးနရပတိဆရာေတာ္၏ ေဖ့စ္ဘုတ္စာမ်က္ႏွာေပၚမွာ ျပန္ရွယ္ေပးထားတဲ့ ဦးမိုးမင္း မွ်ေ၀ေပးတဲ့ (ကညြတ္၏တန္ဖိုး) ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္မွ ျဖစ္ပါတယ္။ -------------- မူရင္း….. Asparagus…..whether U believe it or not ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္နဲ႕ေမလ္းတစ္ခုကို ကၽြန္ေတာ့္ အကို တစ္ေယာက္က ပို႕လိုက္

ကရေဝးရြက္၏ ေဆးဖက္ဝင္ စြမ္းပကား

(၁) အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ကရေဝးရြက္ကို ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္ခ်က္ရင္ ဟင္းနံ႔ကို သင္းပ်ံ႕ေစၿပီး အရသာ တိုးေစပါတယ္။ ကရေဝးရြက္ကို ခ်က္လိုက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာ အစြမ္းထက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏကို တိုးေစပါတယ္။ အဲဒီ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြက ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္အနာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ ကရေဝးရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အနာေတြကို ျမန္ျမန္က်က္ေစၿပီး ျခင္ကိုက္ရာ အနာေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။ (၂) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြကို ရရွိေစပါတယ္ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ကရေဝးရြက္ အနည္းငယ္ကို ထည့္ခ်က္ရင္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳ ဓာတ္မ်ဳိးစံု ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ဟင္းလ်ာရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးကို ပိုတိုးေစပါတယ္။ ကရေဝး ရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနိစ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီ ဆီယမ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ (၃) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္ ကရေဝးရြက္ ႏွစ္ရြက္-သံုးရြက္ကို ေရတစ္ခြက္ထဲထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ျပဳတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ အေအးခံထားၿပီး တစ္ခြက္ေသာက္ရင္ ေခၽြးထြက္ေစကာ အဖ်ားက် ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေခ်ာင္းဆိုးတာ၊ အေအးမိတာနဲ႔ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင

ေခ်ာင္းဆိုး၊ ခ်ြဲက်ပ္၊ သလိပ္ကပ္မ်ားအတြက္ ပင္စိမ္းရြက္

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းေတြထဲမွာ ပင္စိမ္းျဖင့္ ကုသ၍ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ိဳး (၄၀) ရွိေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။ အေအးမိျခင္း၊ ႏွာေစးျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ ခ်ြဲက်ပ္၊ သလိပ္ကပ္မ်ားကို ပင္စိမ္းျဖင့္ မိမ္ိတို့ေနအိမ္တြင္းမွာ အလြယ္္တကူ ကုသႏိုင္ၾကပါတယ္။ ၁။ ပင္စိမ္းရြက္ လက္တစ္ဆုပ္ခန့္ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေက်ာကာ ေထာင္း၍၄င္း၊ ၾကိတ္၍၄င္း အရည္ရေအာင္ ညစ္ယူလိုက္ျပီး ေရက်က္ေအးႏွင့္ ေသာက္ပါ။ တစ္ေန့ကို (၂) ၾကိမ္ေသာက္ႏိုင္ျပီး ၃ ရက္ခန့္ေသာက္ေပးပါက ေခ်ာင္းဆိုး၊ ရင္က်ပ္၊ ခြ်ဲသလိပ္မ်ား ေပ်ာက္ကင္းသက္သာ ေစပါမည္။ ၂။ ပင္စိမ္းပြင့္ကို ဂ်င္းေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို့ႏွင့္ ေရာေထာင္း၍ ပ်ားရည္စစ္စစ္ႏွင့္ လ်က္ေပးပါက ေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစမည္။ ၃။ ပင္စိမ္းရြက္ကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ခူးယူ၍ အစိုအတိုင္း ေရသံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ေသာက္ေပးပါက အေအးမိ၊ တုပ္ေကြးေရာဂါမ်ား ခ်က္ခ်င္းသာေပ်ာက္ကင္းေစပါမည္။ ဂ်င္းအနည္းငယ္ ထည့္က်ိဳလွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။ ပ််ားရည္ရွိပါက အနည္းငယ္ထည့္ေသာက္ႏိုင္္ပါသည္။ ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို) ကိုးကား ။ ။ အံ့မခန္း ပင္စိမ္းအစြမ္း၊ ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ား က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား from သစ္ထူးလြင္ (က်န္