Skip to main content

ဆီးခ်ိဳသမားေတြစားဖို႔ ဓာတ္စာ







ဆီးခ်ဳိဆိုတာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္မားလာရျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာ တဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအမ်ဳိးအစား

(၁) ခႏၶာကိုယ္မွ အင္ဆူလင္ မထုတ္လုပ္နိုင္တဲ့ အမ်ဳိးအစား၊

(၂) ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ အင္ဆူလင္ကို ခႏၶာကိုယ္မွ ေကာင္းမြန္စြာအသံုး

မခ်ႏိုင္တဲ့အမ်ဳိးအစား ဆိုၿပီး ခြဲဲျခားထားပါတယ္။


ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ကာကြယ္ဖို႔ဆိုတာ အေရးႀကီးဆံုးျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒါက ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း၊ အာရံုေၾကာပ်က္စီးျခင္း၊ မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ နွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးလည္ပတ္မႈအားနည္းျခင္း၊ အၾကားအာရံုခ်ဳိ႕ယြင္းျခင္း စတဲ့

ျပႆ နာေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။


ၿပီးျပည့္စံုတဲ့စားေသာက္မႈ၊ ေလ့က်င့္ခန္း၊ ေကာင္းမြန္စြာအိပ္စက္အနားယူ

ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈနည္းပါးျခင္း စတဲ့ မွန္ကန္တဲ့ လူေနထိုင္မႈဘ၀ပံုစံကသာ

ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါလိမ့္မယ္။

ဆီးခ်ဳိသမားေတြရဲ႕ စားေသာက္မႈမွာလည္း အာဟာရျဖစ္ေစၿပီး၊ အဆီနည္း ပါးဖို႔က အေရးၾကီးပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ အသီးအႏွံ။

သစ္သီးေတြက ေယဘုယ်အားျဖင့္ ခ်ဳိၿမိန္ေနတဲ့အတြက္ လူအမ်ားစုက ဆီးခ်ဳိသမားေတြ သစ္သီးမစားသင့္ဘူးလို႔ ထင္ျမင္ေနၾကပါတယ္။

တခ်ဳိ႕သစ္သီးေတြကေတာ့ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဘယ္လိုအသီးမ်ဳိးေတြျဖစ္မလဲဆိုတာ ေလ့လာၾကည့္ၾကရေအာင္


ပန္းသီး

---------

၀ါးစားလို႔ရၿပီး ခ်ဳိျမတဲ့အရည္ရႊမ္းတဲ့ပန္းသီးက ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ ရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာ မင္စီနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ေတြ ၾကြယ္၀ေစပါတယ္။ အဲဒါအျပင္ ခႏၶာကိုယ္က အဆိပ္အေတာက္ေတြကို သန္႔စင္ေပးနိုင္ၿပီး၊ အႏၱရာယ္ရွိတဲ့ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တဲ့ pection ပါ၀င္တယ္။

အဲဒါက ဆီးခ်ဳိသမားေတြရဲ႕အင္ဆူလင္လိုအပ္မႈကို ၃၅% အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး

ႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းသီးက ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးနိုင္ၿပီး ဆီးခ်ဳိသမားမ်ား ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရွိတဲ့ အျမင္အာရံုေ၀၀ါးျခင္းကို ကာကြယ္ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။

အဲဒီအတြက္ပန္းသီးကို တစ္ေန႔တစ္လံုးစားသံုးေပးျခင္းက ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ျပီးသား၊ ထိန္းခ်ဳပ္ၿပီးသားျဖစ္ေစပါတယ္။


ခ်ယ္ရီသီး

-----------

ခ်ယ္ရီသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္၊ ဘီတာကယ္ရိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပို တက္ဆီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ သံဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ျပည့္စံုစြာပါ၀င္ေနပါ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ခ်ယ္ရီသီးမွာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တဲ့ အင္ဆူလင္ ထုတ္လုပ္မႈကို ၅၀% အထိတိုးပြားေစႏိုင္တဲ့ anthocyanin ဓာတ္တစ္မ်ဳိးပါ၀င္ ပါတယ္။


မာလကာသီး

---------------

မာလကာသီး lycopene၊ အစာခံေစတဲ့အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ပိုတက္စီ ယမ္လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီပါ၀င္ပစၥည္းေတြအားလံုးက ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးရာမွာ အကူအညီေပးႏိုင္တဲ့ အဓိက ပစၥည္းေတြ

ျဖစ္ပါတယ္။


စပ်စ္သီး

---------

စပ်စ္သီးကေတာ့ American Diabetes Association ရဲ႕ေထာက္ခံခ်က္ အျပည့္ရထားတဲ့ ဆီးခ်ဳိသမားမ်ားအတြက္ ဓာတ္စာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။

စပ်စ္သီးမွာေပ်ာ္၀င္ႏိုင္တဲ့အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီၾကြယ္၀စြာပါေနပါတယ္။ ယင္းအျပင္ စပ်စ္သီးက ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးရာ၊ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးရာမွာ အကူအညီေပးပါတယ္။


ေထာပတ္သီး

---------------

အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေစတဲ့ အဆီေတြပါ၀င္ေနတဲ့ ေထာပတ္သီး က ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ျငိမ္ေစရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။

Academy of Nutrition and Dietetics ရဲ႕အဆိုအရ ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာ

ေစတဲ့ ယင္းအဆီေတြက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


စေတာ္ဘယ္ရီသီး

---------------------

စေတာ္ဘယ္္ရီသီးကလည္း ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ေနပါတယ္။


လိေမၼာ္သီး

-------------

လိေမၼာ္သီးကလည္း ဆီးခ်ဳိသမားေတြ စားသံုးသင့္တဲ့ က်န္းမာေရးဓာတ္စာ

ေတြထဲမွာ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ လိေမၼာ္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အျခားေသာသတၳဳဓာတ္ေတြၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ေနၿပီးအဲဒါေတြက ေသြးတြင္းသၾကား

ဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။


ကီ၀ီသီး

---------

ကီ၀ီသီးမွာ ဗီတာမင္ စီ၊ အီး၊ ေအ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ ဘီတာကယ္ရိုဘင္းတို႔

ျပည့္စံုစြာပါ၀င္ျပီး ယင္းတို႔က ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးရဲ႕က်န္းမာေရးကို တိုးတက္

ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


Shape Journal အတြဲ ၁ အမွတ္ ၁၈ မွ ေကာက္ ႏႈတ္ေဖာ္ျပသည္။


http://ift.tt/1zPpcY2





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1AHBB7u

Comments

Popular posts from this blog

Vaginal itching မိန္းမကိုယ္ယားျခင္း

အရင္ကေတာ့ ဒီလိုစာမ်ိဳးကို ‘ေဖ့စ္ဘြတ္’ မွာမတင္ပါ။ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာ ‘ဘေလာ့ခ္’ ပိတ္သြားလို႔သာ တင္ပါတယ္။ နားလည္မႈေပးၾကေစလိုပါတယ္။ ၁။ ကြၽန္မအသက္ ၃၃ ျပည့္ခါနီးပါၿပီဆရာ။ အပ်ိဳပါဆရာ။ ကန္ေတာ့ပါဆရာ မိန္းမအဂါၤတဝိုက္ ယားယံမႈျဖစ္လို႔ ညည အိပ္မရဘူးဆရာ။ အျပင္ေဘးပတ္ပတ္လည္က ယားတယ္ဆရာ။ အျဖဴအဆက္မျပတ္ဆင္းတတ္လို႔ အျမဲ daily pad သံုးၿပီး Lactacyd (gentle cleaning wash) သံုးတယ္ဆရာ။ အျမဲအနံ႔အသက္ကအစ သန္႔႐ွင္းမႈဂရုစိုက္တာေတာင္ ယားယံမႈက မခံမရပ္ႏိုင္ဘူးဆရာ။ ကြၽန္မအခု ႕႕႕႕႕ မွာပါဆရာ။ အပူစာအစပ္စာ ေ႐ွာင္ပါတယ္ဆရာ။ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္မွန္း မသိဘူးဆရာရယ္။ အလုပ္တဖက္နဲ႔မို႔ ညအိပ္ေရးပ်က္တာ ေတာ္ေတာ္ ဆိုးဝါးတယ္။ အခုရက္ပိုင္း ပိုဆိုးဝါးလို႔ေရေႏြးကို ဆားရွာလကာရည္ထည့္ၿပီး အေပါ့သြားတိုင္း ေဆးပါတယ္ဆရာ။ လိမ္းေဆး Dermovate cream ကိုတေန႔ ၂ ႀကိ္မ္ ယားယံတဲ့ေနရာပတ္ဝန္းက်င္ လိ္မ္းေပမဲ့ လိမ္းတုန္းသက္သာၿပီး ျပန္ျဖစ္တယ္ဆရာ။ ကြၽန္မနာမည္ ႕႕႕႕႕ ပါဆရာ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျဖၾကားေပးပါဆရာ။ မိန္းမအဂါၤပါ တခါတေလယားယံတာေရာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါသလားဆရာ။ အလုပ္လုပ္ရတာ ဒီလိုျဖစ္ေနေတာ့ စိတ္နဲ႔လူမကပ္ဘူးဆရာရယ္။ ၂။ သမီးအိမ္ေထာင္ျပဳတာ ၁ ႏွစ္ရွိပါျပီ။ အသက္က...

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း လူသားမ်ားဟာ ေဆး၀ါးကုိ တလြဲ သံုးေနတတ္ ၾကတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆုိသလုိ ကုိယ္က်ိဳးကုိ အမႈမထားဘဲ သက္သာရင္ ၿပီးေရာဆုိၿပီး အလြယ္တကူ သံုးေနၾကတယ္။ (၁) အပူက် ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အလြယ္သံုးျခင္း ကုိယ္ပူတာ ၊ ကုိက္ခဲ နာက်င္တာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း ဇာစ္ျမစ္ဟာ မ်ားျပား ႐ႈပ္ေထြးတယ္။ ေရာဂါႀကီး ငယ္ရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ အတိအက် မသိဘဲ အပူက်ေဆး ၊ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး သံုးရင္ သက္သာ႐ံု သက္သာေစၿပီး ေ from Myanmar CNN http://ift.tt/1iHIUmM

ဘီပိုးအတြက္ သဘ၀ေဆးပင္

ယခုပံုမွာ ျမင္ေတြ့ေနရတဲ့ အပင္ဟာ အလြန္းေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီပိုးအတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအပင္ကို ကခ်င္ျပည္နယ္အႏွံ့အျပားႏွင့္ ပူတာအိုေဒသတို့မွာ အမ်ားအျပားေတြ့ရတတ္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ျပင္ဦးလြင္ စတဲ့ အေအးပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္တယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေဒသအေခၚအေ၀ၚ ခႏၱီးရွမ္းဘာသျဖင့္ ဖတ္ခြယ္၊ ကခ်င္လို ထင္ကဲ့၊ ရွမ္းလို ဖတ္ေခးေဒါင္း၊ ျမန္မာလုိ ေၾကးနီပင္၊ ကြမ္းရိုင္းရြတ္လွပင္၊ ပိတ္ခ်င္းပင္၊ ငါးညွီပင္၊ တရုတ္လုိ ယြီက်င္းဆိုက္ (ငါးညွီဟင္း) ဆိုျပီးေတာ့ ေဒသအလိုက္ အေခၚအေ၀ၚေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကပါတယ္။ သူ့ရဲ့အနံ့ကေတာ့ ငါးညွီနံ့၊ ငါးစိမ္းနံ့ ျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ပံုစံကေတာ့ ကြမ္းရြက္ပံုပါ။ အေရာင္ကေတာ့ အစိမ္းခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျပီး ရိုးတံကေတာ့ ေၾကးနီေရာင္ ေပါက္ပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု (၁) ၄င္းအပင္၏ အရြက္၊ အရိုးတံ၊ အျမစ္တို့ကို ၅ ပင္ခန့္ ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ က်ိဳ၍ တစ္ေန့တစ္ခြက္ တစ္လခန့္ ေသာက္သံုးပါက ဘီပိုးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ (၂) ၄င္းအရြက္ႏုႏုမ်ားကို သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၃) အျခားဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာ၍ သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၄) ၄င္းအျမွစ္က...