(၁) ေဘးကင္းတဲ့အသားကိုေရြးပါ
စူပါမားကက္မွာ အသား၀ယ္လွ်င္ ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဆင့္က အသားကို ေရြးပါ။ အေပၚဆင့္ရွိ အသားမ်ားသည္ ေအးသင့္သေလာက္ မေအးဘဲ ျဖစ္တတ္သည္။
(၂) က်က်နနသိမ္းပါ
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ားကို ေရခဲေသတၱာအေအးခန္း (refrigerator) တြင္ ႏွစ္ရက္အထိ ထားႏိုင္သည္။ အခဲခန္း(freezer)တြင္ လေပါင္းမ်ားစြာ အထားခံ သည္။အေအးခန္း (refrigerator) တြင္ ၄၀ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ရွိသင့္ၿပီး အခဲခန္း (freezer) တြင္သုညဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္္ရွိသင့္သည္။
(၃) က်က်နနေရခဲေဖ်ာ္ပါ
ေအးခဲထားသည့္ အသားကို ေရထဲထည့္စိမ္၍ ေရခဲေပ်ာ္ေအာင္ ထားပါ။ မီးဖိုစင္တြင္ အတိုင္းသားတင္၍ ေရခဲေပ်ာ္ေအာင္ထားျခင္းသည္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ပြားလာေစသည္။
(၄) ေဆးေၾကာသန္႔စင္ပါ
အသားကိုင္မည့္ လက္ကို ေဆးေၾကာသန္႔စင္ပါ။ စဥ့္ႏွီတံုး၊ ပန္းကန္၊ ဓား၊ ဒယ္အိုးမွန္သမွ်ကို ေဆးေၾကာပါ။ ပန္းကန္ေဆးစင္(sink)ကို ေဆးေၾကာပါ။
(၅) အပူခ်ိန္မွန္မွန္ခ်က္ပါ
ၾကက္သားကို (၁၆၅)ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ ခ်က္ပါ။ ၀က္သားႏွင့္ အမဲသားကို (၁၄၅)ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္၊ ငါးကို (၁၄၅)ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ ခ်က္ပါ။
(၆) မုန္႔ဖုတ္ထားသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို သတိထားပါ
ၾကက္ဥ ေပါင္မုန္႔၊ ကြတ္ကီး စသည့္ အသင့္စားထုတ္ကုန္မ်ားကို မစားပါႏွင့္။ ၄င္းတို႔တြင္ပါသည့္ ၾကက္ဥသည္ မက်က္လွ်င္ျဖစ္ေစ၊ အထားၾကာလွ်င္ ျဖစ္ေစ ဘက္တီးရီး ယား၀င္တတ္သည္။
ေဇာ္ကို
Ref: Discovery
Health Updates Journal
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1IhJArB
Comments
Post a Comment