Skip to main content

ေဆးဖက္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္း







ကြ်န္မတို ့ေန ့စဥ္ထမင္းျမိန္ေစတဲ့ ငပိရည္ဟာ စားလို ့ေတာ့ေကာင္းပါရဲ ့။

ငပိရည္ဘယ္လိုျဖစ္လာတာကို သိသူနည္းပါးပါလိမ့္ မယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးဖက္၀င္

ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္းအေၾကာင္းမေျပာခင္ ဦးစြာပထမ

ငပိလုပ္နည္းကိုေျပာျပခ်င္ပါတယ္။

ငပိတစ္ပိႆာအတြက္

ငါးတစ္ပိႆာ နွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သားေလာက္ ၀ယ္ရပါမယ္။ ငေျပမကေတာ့

ေျပာစမွတ္ျဖစ္ရေအာင္ အခ်ိဳ ဓာတ္ ေလးေလးပင္ပင္ရွိလွပါတယ္။

ေစ်းမွာလြယ္လြယ္၀ယ္လို ့ရတဲ့ ငရံ ့၊ ငခူ၊ ငက်ီး၊ ငေမြထိုး စတဲ့ ေရခ်ိဳငါးတို

့ကိုလည္း သံုးႏိုင္ ပါတယ္။ ဦးစြာ ငါးေတြကို ဗိုက္ခြဲ အူထုတ္ျပီး

ေရေျပာင္ေအာင္ေဆးေပးပါ။ ငါးတစ္ေကာင္ခ်င္းစီကို တစ္ထြာေလာက္ထက္ ပို၍

မႀကီးသင့္ပါဘူး။


ငါးအေကာင္ႀကီးရင္ေတာ့ ထက္ျခမ္းခြဲသင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ပထမေန ့မွာပဲအေတာ္အသင့္

အစိုဓာတ္နဲသြားမွာ ပါ။ ဆားနယ္တဲ့အခါမွာ ပံုမွန္ဟင္းခ်က္တာထက္ပိုျပီးနယ္ရမွာပါ။ သို

့ေသာ္ ဆားထဲ့မ်ားရင္ ငံလြန္းေနျပီး ဆားနည္းရင္ေတာ့ ငါး ေတြပုပ္တတ္ပါတယ္။

သဘာ၀နည္းျဖစ္လို ့အခ်ိဳမႈန္ ့နဲ ့ ယမ္းစိမ္း လံုး၀ထည့္စရာ မလိုပါ။ *(သတိျပဳရန္။

ငါးေနလွန္းတဲ့အခါ ယင္ ေကာင္မ်ားနားပါက၊ ဥခ်ခဲ့ရင္ ငပိထဲမွာေလာက္ေကာင္မ်ား ေတြ

့ရတတ္လို ့ ယင္မနားပါေစႏွင့္) *ငါးေျခာက္ျဖစ္တဲ့ အထိ ေနမ လွန္းပဲ အစိုဓာတ္

ထက္၀က္ေလာက္ေလ်ာ့က်သြားခ်ိန္မွာ ငရုပ္ဆံုထဲထည့္ျပီးေထာင္းေပးပါ။ သို

့ေသာ္ အထူးညက္စရာမလိုပါ။


ငါးပံုပ်က္ျပီး အနဲငယ္ပဲ့ရြဲ ႔၍ ဖိသိပ္ထဲ့လို

့ရတဲ့အေနအထားထိေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာရင္ေတာ့ ပလပ္စတစ္ဗူး၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲ သိပ္ထည့္

ထားပါ။ ျပီးရင္အေပၚမွ ဆားမ်ားကိုျဖဴး၍(အနဲဆံုး လက္တစ္ဆုပ္ခန္ ့)အဖံုး

ကိုလံုေအာင္ ပိတ္ထားလိုက္ရံုပါဘဲ။ ယခုလို သဘာ၀ နည္းျဖင့္ ငါးငပိလုပ္နည္းက

ငါးကေလးဆိုရင္

နွစ္လခြဲ ခန္ ့ၾကာမွာျဖစ္ျပီး၊ ငါးႀကီးဆိုလွ်င္ သံုးလခြဲခန္ ့ၾကာနိုင္ပါတယ္။

ငပိနပ္လို ့ အိုးစဖြင့္တယ္္ ဆိုရင္ဘဲ ငပိအိုးတက္ရည္မ်ားကိုေတြ ့ရပါလိမ့္မယ္။


အဲဒီအိုးတက္ရည္ေတြဟာ သဘာ၀ငပိမွထြက္တဲ ့ ငံျပာရည္ မ်ားျဖစ္လို ့

ေဘးအႏၱရယ္ကင္းစြာ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒီအတိုင္းသံုးရင္ အနံ ့မေကာင္းတဲ့အတြက္

အိုးထဲမွငံျပာရည္ (အိုးတက္ ရည္)မ်ားကို ခပ္ယူျပီး

ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ိဳခ်က္ထားရပါမယ္။ ငံျပာရည္အခ်ိဳၾကိဳက္ရင္ေတာ့

သၾကားထဲ့ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ျပီးရင္ ပုလင္းအလြတ္ တစ္လံုးထဲမွာသိမ္းျပီး သဘာ၀ငါးငံျပာရည္စစ္စစ္အျဖစ္

လိုသလိုအသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ျဖင့္ အိမ္ရွင္မမ်ား မိမိအိမ္မွာ

ငါးငပိလုပ္ရင္း၊ ငါးငံျပာစစ္စစ္ကိုပါ သံုးစြဲလို ့ရပါျပီ။


<< ေဆးဖက္္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္း >>


ငပိဆိုတာ ငါးကိုေရေဆး၊ ဗိုက္ခြဲကာအူေတြထုတ္ျပီး၊ ဆား(အငန္ဓာတ္ေတြ)နဲ ့

အပုပ္ခံလုပ္ ထားတာမို ့လည္း ငပိရည္က စား လို ့ေတာ့ေကာင္းပါရဲ ့ အငန္ဓာတ္ကဲေနပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္လည္း ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ား ႏွင့္ ၀က္ျခံေပါက္သူမ်ားက ထမင္း

၀ိုင္းမွာ ငပိရည္ရနံ ့ေမႊးေမႊးေလးကို စိတ္ရွိတိုင္းမစားရဲၾကပါဘူး။ သို

့ေသာ္ အထက္မွာေဖာ္ျပထားသလို

ဘသာ၀နညး္နဲ ့ျပဳလုပ္ ေဖာ္စပ္ထားတဲ့ ငပိရည္ကို ေဆးဖက္၀င္ေအာင္ေဖ်ာ္၍

သင့္တင့္တဲ့ပမာဏစားျခင္း လူကိုေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမျဖစ္ေစပါဘူး။ ဦးစြာ

ငပိရည္က်ိဳတဲ့အခါမွာ နႏြင္း(စႏြင္း)မႈန္ ့ကိုထဲ့၍ ၾကိဳေပးရမွာပါ။


ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ နႏြင္းမႈန္ ့က အညွီအေဟာက္မ်ားကို လြန္

စြာေျပေပ်ာက္ေစတဲ့အျပင္၊ အေရာင္လွပရံုသာမက ငပိရည္၏ အနံ ့ႏွင့္အရသာကိုပါ

ပိုေကာင္းေစနိုင္လို ့ပါဘဲ။ နႏြင္းႏွင့္ ေရာ ၾကိဳျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အခါ

အုိးေပၚမွခ်၍ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနိုင္နိုင္ထည့္ေပးလိုက္ျခင္းျဖင့္

စားခ်င့္စဖြယ္ “ေဆး ဖက္၀င္ ငပိေဖ်ာ္ရည္ ” ရပါျပီ။ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားက

ငရုပ္သီးစိမ္းကိုေလွာ္၍ ေထာင္းထဲ့စားနိုင္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးစိမ္းေလွာ္ က ငပိရည္

ရနံ ့ကိုပို၍ဆြဲေဆာင္မႈျဖစ္ေစရံုသာမက၊ ငရုပ္သီးစိမ္းစားလို

့ဗိုက္နာျခင္းမွလည္း ၾကိဳတင္ကာကြယ္ရာေရာက္ပါတယ္။


(ငရုပ္သီးအက်က္မႈန္ ့ကိုမွ

ၾကိဳက္သူမ်ားကလည္း မိမိအလိုရွိသလိုထဲ့လို ့ရပါတယ္) ေဆးဖက္၀င္ငပိရည္ေဖ်ာ္အတြက္

အခ်ိဳမႈန္ ့ မထဲ့သင့္ပါဘူး၊ အခ်ိဳမႈန္ ့အစား ပုစြန္ေျခာက္မႈန္

့အနည္းငယ္ထဲ့ေပးနိုင္ပါတယ္(သို ့မဟုတ္)မိမိအဆင္ေျပရာ ျပဳတ္ထားေသာ ငက်ည္း

ငၾကင္း ငျမစ္ခ်င္းအသားအနည္းကို အရိုးႏႊင္၍ ငပိရည္ထဲခတ္ေပးနိုင္ပါတယ္။


ထမင္း၀ိုင္းျပင္ခါနီးမွာ ငပိရည္ခြက္ထဲကို သံပုရာ ရည္ညွစ္ထည့္ေပးလိုက္ပါဦး။

သံပုရာရည္က ေသြးတိုးကိုထိန္းေပးနိုင္သလို ျမန္မာ့အၾကိဳက္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္

အရသာျပီးျပည့္ စံုတဲ့ ငပိရည္တစ္ခြက္ရပါျပီ။ (အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္

မန္က်ည္းသီးျဖင့္ျပဳတ္ထားေသာ ကန္စြန္းရိုးနီ၊ ဖန္ခါးသီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ သခြား

သီး၊ ဖရဲသီးငယ္(သို ့မဟုတ္)ဗူးသီးျပဳတ္၊ ခရမ္းကြ်တ္သီး၊ ပူစီနံရြက္၊

မုန္လာဥနီ၊ ခ်ဥ္ဖတ္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ပဲေစာင္း

ခါးသီး-ေဂၚဖီ-ပဲေတာင့္ရွည္-ကနေဖာ့-မႈိနတို-စာကေလးေျခေထာက္-ပဲပုစြန္ စတဲ့

သဘာ၀ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ငပိရည္ျဖင့္ တြဲဖက္စားျခင္းျဖင့္ ခံတြင္းလိုက္

ေစသလို ေဆးဖက္လည္း ၀င္ေစမွာ အမွန္ပါ)


(ေဆာင္းပါးရွင္..တင္ထက္ထက္ေဇာ္....ေရးသားမွ်ေ၀သည္)

Credit to ေတာင္ဇလတ္


က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1Ny2771

Comments

Popular posts from this blog

Vaginal itching မိန္းမကိုယ္ယားျခင္း

အရင္ကေတာ့ ဒီလိုစာမ်ိဳးကို ‘ေဖ့စ္ဘြတ္’ မွာမတင္ပါ။ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာ ‘ဘေလာ့ခ္’ ပိတ္သြားလို႔သာ တင္ပါတယ္။ နားလည္မႈေပးၾကေစလိုပါတယ္။ ၁။ ကြၽန္မအသက္ ၃၃ ျပည့္ခါနီးပါၿပီဆရာ။ အပ်ိဳပါဆရာ။ ကန္ေတာ့ပါဆရာ မိန္းမအဂါၤတဝိုက္ ယားယံမႈျဖစ္လို႔ ညည အိပ္မရဘူးဆရာ။ အျပင္ေဘးပတ္ပတ္လည္က ယားတယ္ဆရာ။ အျဖဴအဆက္မျပတ္ဆင္းတတ္လို႔ အျမဲ daily pad သံုးၿပီး Lactacyd (gentle cleaning wash) သံုးတယ္ဆရာ။ အျမဲအနံ႔အသက္ကအစ သန္႔႐ွင္းမႈဂရုစိုက္တာေတာင္ ယားယံမႈက မခံမရပ္ႏိုင္ဘူးဆရာ။ ကြၽန္မအခု ႕႕႕႕႕ မွာပါဆရာ။ အပူစာအစပ္စာ ေ႐ွာင္ပါတယ္ဆရာ။ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္မွန္း မသိဘူးဆရာရယ္။ အလုပ္တဖက္နဲ႔မို႔ ညအိပ္ေရးပ်က္တာ ေတာ္ေတာ္ ဆိုးဝါးတယ္။ အခုရက္ပိုင္း ပိုဆိုးဝါးလို႔ေရေႏြးကို ဆားရွာလကာရည္ထည့္ၿပီး အေပါ့သြားတိုင္း ေဆးပါတယ္ဆရာ။ လိမ္းေဆး Dermovate cream ကိုတေန႔ ၂ ႀကိ္မ္ ယားယံတဲ့ေနရာပတ္ဝန္းက်င္ လိ္မ္းေပမဲ့ လိမ္းတုန္းသက္သာၿပီး ျပန္ျဖစ္တယ္ဆရာ။ ကြၽန္မနာမည္ ႕႕႕႕႕ ပါဆရာ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျဖၾကားေပးပါဆရာ။ မိန္းမအဂါၤပါ တခါတေလယားယံတာေရာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါသလားဆရာ။ အလုပ္လုပ္ရတာ ဒီလိုျဖစ္ေနေတာ့ စိတ္နဲ႔လူမကပ္ဘူးဆရာရယ္။ ၂။ သမီးအိမ္ေထာင္ျပဳတာ ၁ ႏွစ္ရွိပါျပီ။ အသက္က...

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း လူသားမ်ားဟာ ေဆး၀ါးကုိ တလြဲ သံုးေနတတ္ ၾကတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆုိသလုိ ကုိယ္က်ိဳးကုိ အမႈမထားဘဲ သက္သာရင္ ၿပီးေရာဆုိၿပီး အလြယ္တကူ သံုးေနၾကတယ္။ (၁) အပူက် ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အလြယ္သံုးျခင္း ကုိယ္ပူတာ ၊ ကုိက္ခဲ နာက်င္တာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း ဇာစ္ျမစ္ဟာ မ်ားျပား ႐ႈပ္ေထြးတယ္။ ေရာဂါႀကီး ငယ္ရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ အတိအက် မသိဘဲ အပူက်ေဆး ၊ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး သံုးရင္ သက္သာ႐ံု သက္သာေစၿပီး ေ from Myanmar CNN http://ift.tt/1iHIUmM

ဘီပိုးအတြက္ သဘ၀ေဆးပင္

ယခုပံုမွာ ျမင္ေတြ့ေနရတဲ့ အပင္ဟာ အလြန္းေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီပိုးအတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအပင္ကို ကခ်င္ျပည္နယ္အႏွံ့အျပားႏွင့္ ပူတာအိုေဒသတို့မွာ အမ်ားအျပားေတြ့ရတတ္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ျပင္ဦးလြင္ စတဲ့ အေအးပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္တယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေဒသအေခၚအေ၀ၚ ခႏၱီးရွမ္းဘာသျဖင့္ ဖတ္ခြယ္၊ ကခ်င္လို ထင္ကဲ့၊ ရွမ္းလို ဖတ္ေခးေဒါင္း၊ ျမန္မာလုိ ေၾကးနီပင္၊ ကြမ္းရိုင္းရြတ္လွပင္၊ ပိတ္ခ်င္းပင္၊ ငါးညွီပင္၊ တရုတ္လုိ ယြီက်င္းဆိုက္ (ငါးညွီဟင္း) ဆိုျပီးေတာ့ ေဒသအလိုက္ အေခၚအေ၀ၚေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကပါတယ္။ သူ့ရဲ့အနံ့ကေတာ့ ငါးညွီနံ့၊ ငါးစိမ္းနံ့ ျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ပံုစံကေတာ့ ကြမ္းရြက္ပံုပါ။ အေရာင္ကေတာ့ အစိမ္းခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျပီး ရိုးတံကေတာ့ ေၾကးနီေရာင္ ေပါက္ပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု (၁) ၄င္းအပင္၏ အရြက္၊ အရိုးတံ၊ အျမစ္တို့ကို ၅ ပင္ခန့္ ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ က်ိဳ၍ တစ္ေန့တစ္ခြက္ တစ္လခန့္ ေသာက္သံုးပါက ဘီပိုးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ (၂) ၄င္းအရြက္ႏုႏုမ်ားကို သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၃) အျခားဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာ၍ သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၄) ၄င္းအျမွစ္က...