အခ်ိဳဓာတ္ပါေသာ အဆာေျပ အသင့္စားမုန္႔၊ အခ်ဳိရည္မ်ားသည္ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခႏွင့္ ဆက္ႏြယ္မႈရွိေနေၾကာင္း သုေတသန စစ္တမ္းတစ္ခုက ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ အခ်ိဳမုန္႔မ်ားအျပင္ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဘီစကြတ္၊ မုန္႔ကၽြတ္ အစရွိသည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို အလြန္အကၽြံ စားသံုးျခင္းသည္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္လာေစႏုိင္ေၾကာင္း စေကာ့တလန္မွ သုေတသီမ်ားက သတိေပးခဲ့သည္။ စေကာ့တလန္တြင္ အူမႀကီးကင္ဆာ ေဝဒနာရွင္မ်ား၏ အစားအေသာက္၊ အေနအထုိင္ႏွင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈမ်ား၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း အစရွိသည့္ ကိစၥမ်ားကို မွတ္တမ္းျပဳစု ေလ့လာၿပီးေနာက္ ယခုေတြ႕ရွိခ်က္ကို ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ျခင္းဟု သိရသည္။
သိပၸံပညာရွင္မ်ားက အူမႀကီးႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာတို႔သည္ မိသားစုတြင္း ေရာဂါရွင္တစ္ဦးဦး ရွိေနသည့္ မ်ိဳးရိုးလုိက္မႈ၊ ေနထုိင္ပံု နည္းလမ္း မွားယြင္းမႈ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းတို႔ႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေၾကာင္း ထပ္မံ အတည္ျပဳခဲ့ေသာ္လည္း ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္အေနျဖင့္ စြမ္းအင္သိုေလွာင္မႈ၊ အခ်ိဳဓာတ္ မ်ားျပားသည့္ အစားအစာမ်ားသည္လည္း ေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း ေျခရာခံမိခဲ့ၾကသည္။ ယခုေတြ႕ရွိမႈသည္ အဆီႏွင့္ အခ်ိဳဓာတ္ မ်ားျပားေသာ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ဆက္စပ္မႈကို ပထမဆံုးအႀကိမ္ သက္ေသျပႏိုင္သည့္ အေပါင္းလကၡဏာဆန္ေသာ ေျခလွမ္းတစ္ရပ္ဟု သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။
လူနာေပါင္း (၂၀၀၀)ေက်ာ္ကို အဘာဒင္းႏွင့္ အီဒင္ဘာ့ဂ္ တကၠသိုလ္မ်ားမွ သုေတသီမ်ားက ပူးေပါင္း ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ၿပီး က်န္းမာသန္စြမ္းသူမ်ား၏ ေန႔စဥ္ ပံုမွန္ စားေသာက္မႈႏွင့္ ၎တို႔၏ စားေသာက္ပံုကို ႏိႈင္းယွဥ္ ေလ့လာခဲ့သည္။ အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသားငါးမ်ားအျပင္ ေခ်ာ့ကလက္ႏွင့္ အျခားေသာ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေျမပဲ၊ အသီးေဖ်ာ္ရည္အမ်ိဳးမ်ိဳးတုိ႔ အပါအဝင္ အစားအေသာက္ အမ်ိဳးအစား (၁၇၀)တြင္ ကင္ဆာႏွင့္ ဆက္စပ္ႏိုင္ေျခကို ႏိႈင္းယွဥ္ အေျဖထုတ္ခဲ့ရာ ယခုကဲ့သို႔ အခ်ိဳဓာတ္ႏွင့္ အဆီဓာတ္ မ်ားျပားေသာ အစားအေသာက္မ်ား လြန္ကၽြံမႈက ထိခုိက္မႈထံ ဦးတည္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ယခင္သုေတသန ရလဒ္မ်ားသည္ အစားအေသာက္ေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သက္ေရာက္ႏုိင္ေၾကာင္း ၿခံဳငံု သံုးသပ္ခြင့္ ရေစေသာ္လည္း မည္သို႔ေသာ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ႏုိင္သည္ ဆိုျခင္းအေပၚ တိတိက်က် အမ်ိဳးအစား မခြဲႏုိင္ခဲ့ေခ်။ အီဒင္ဘာ့ဂ္ တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာ အီဗေရာ့ပီ သီအိုဒိုရာတူက "ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေတြ႕ရွိမႈက စိတ္ဝင္စားစရာပါ။ လူနာ အေရအတြက္ အေတာ္မ်ားမ်ားကို သုေတသနျပဳခဲ့တဲ့ ရလဒ္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီ၊ သၾကားဓာတ္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ မ်ားျပားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက အူမႀကီး ကင္ဆာနဲ႔ က်ိဳးေၾကာင္း ဆက္ႏြယ္မႈ ရွိတယ္ဆိုတာ အေရးပါတဲ့ ေတြ႕ရွိခ်က္ တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး ႏုိင္ငံေတြမွာ လူအမ်ားစုဟာ ဒီလုိ အစားအစာေတြကို လိုတာထက္ ပိုၿပီး စားေသာက္ေနၾကတာမ်ိဳး ေတြ႕ရပါတယ္"ဟု ေျပာၾကားသြားသည္။
Planet Myanmar Network
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1FI6xCA
Comments
Post a Comment