Skip to main content

ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူၿငိမ္းေစမယ့္အေအးစာေလးမ်ား







လူသားတစ္ေယာက္ အတြက္ ကိုယ္တြင္း အပူခ်ိန္ဟာ ပွ်မ္းမွ်၉၈ဒသမ၆ ဒီဂရီျဖစ္ၿပီး ရာသီ ဥတုေပၚမူတည္၍ ၄င္းပမာဏ ထက္ အပူခ်ိန္ အတက္အက် အနည္းငယ္ေျပာင္းလဲတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္တြင္းအပူမ်ားတာကို ေဆး ပညာေလာကမွာ 'ံHeat Stress' လို႔ေခၚၾကၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူ ခ်ိန္က သူ႔အလိုလိုေအးသြားတာမ်ိဳး မရွိတတ္ပါဘူး။ လိုအပ္တာထက္ အပူခ်ိန္မ်ားေနတဲ့အခါ ပိန္ခ်ဳံးလာ ျခင္း၊ ၾကြက္တက္ျခင္း၊ လွ်ာ-ႏႈတ္ ခမ္းေတြသာမက အေရျပားေပၚမွာ အဖုအပိမ့္ေတြထြက္လာျခင္း၊ ဝက္ ျခံထြက္ျခင္း၊ ေခါင္းမူးေဝျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ အန္ျခင္းတို႔အျပင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကလီစာေတြကိုပါ ပ်က္စီးေစႏိုင္ ပါတယ္။ ေရခဲရည္မ်ား၊ ေရေႏြး-စြပ္ ျပဳတ္ စတဲ့အရည္ပူပူမ်ား၊ ေနပူပူ ထဲ အခ်ိန္အၾကာႀကီးသြားလာျခင္း၊ င႐ုတ္သီး-ခ်င္း-မွ်စ္ခ်ဥ္-င႐ုတ္ ေကာင္း-ပတဲေကာစတဲ့ ပူပူေလာင္ ေလာင္ အစပ္ေတြစားျခင္း၊ ေရ ေသာက္နည္းျခင္းတို႔က ကိုယ္တြင္း အပူရွိန္ ျမင့္တက္လာေစလို႔(အထူး) ေရွာင္ၾကဥ္ေပးရမယ့္ အစားအ ေသာက္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း အပူၿငိမ္းေအးေစဖို႔အ တြက္ အဓိကေဆးကေတာ့ ေရဝဝ ေသာက္၍ တစ္ေန႔ကို ေရႏွစ္ႀကိမ္ ခ်ိဳးေပးျခင္းပါပဲ။ (မိုးရာသီမွလြဲ၍ ခ်မ္းေအးတဲ့ ေဆာင္းရာသီနဲ႔ ေႏြ ပူပူတို႔မွာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူ ဓာတ္မ်ားသူေတြအေနနဲ႕ ယခင္က ထက္ ေရပိုေသာက္ရင္း၊ ေန႔စဥ္ စားသမွ် အစားအစာေတြထဲမွာ ေရဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အေအးစာ ေလးေတြကို ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္) ဖရဲသီး။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သံုးပံု ႏွစ္ပံုကို အရည္ဓာတ္နဲ႔ ဖြဲ႔စည္း တည္ေဆာက္ထားပါတယ္။ဖရဲသီး ထဲမွာ ေရဓာတ္ ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေက်ာ္ပါရွိတာေၾကာင့္ အပူၿငိမ္း ေအးေစတဲ့ အေကာင္းဆံုးသီးႏွံ ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားသီး။ သခြားသီးေလးေတြ မွာ ေရဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါရွိလို႔ ခႏၶာကုိယ္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ေအးျမေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တန္ဖိုးနည္း သခြားသီးေလးေတြ ကို ေန႔စဥ္စားေပးသင့္ပါတယ္။ ပူဒီနာရြက္။ ပူဒီနာရြက္ဟာ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္းကို ေအးျမေစတာေၾကာင့္ ျမန္မာ၊ အိႏိၵယ၊ ဗီယက္နမ္၊ မကာ အိုစတဲ့ အာရွတိုက္တစ္ခြင္ရွိ ေရွး တိုင္းရင္းေဆးဆရာႀကီးမ်ားက ပူဒီနာပင္မ်ားကိုအပူၿငိမ္းေဆးအျဖစ္ ေဆးဝါးေဖာ္စပ္လာခဲ့ၾကပါတယ္။ မုန္လာဥအျဖဴ။ အျဖဴေရာင္ မုန္ လာဥေလးေတြမွာ ဗီတာမင္စီပါ ရွိတဲ့အျပင္ ကိုယ္တြင္းအပူရွိန္ကို တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြအလံုအေလာက္ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္'Heat Stress'ကို တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ မုန္လာဥအျဖဴေတြကို စားျဖစ္ ေအာင္စားေပးပါ။

ႏွမ္း။ ႏွမ္းေစ့ေလးေတြက အပူ ၿငိမ္းေအးေစတဲ့ အိမ္တြင္းေဆး ဝါးတစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ ႏွမ္း စားရင္း ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ (ႏွမ္းပ်စ္၊ ႏွမ္းယိုေလးေတြကလဲ အပူၿငိမ္းေအးေစေအာင္ အေထာက္ အပံ့ေပးပါတယ္) စမုန္စပါး။ စမုန္စပါးအေစ့ေလး ေတြကို ေသာက္ေရခြက္ထဲ တစ္ည အိပ္စိမ္ထားၿပီး နံနက္အိပ္ရာထတဲ့ အခါ ေရေသာက္ရင္း အဖတ္ေတြ ပါ ကုန္ေအာင္ဝါးစားေပးပါ။တစ္ေန႔ တာလံုး အပူၿငိမ္းေအးေစႏိုင္တဲ့ အျပင္ ခံတြင္းရနံ႔ကိုပါ ရွင္းသန္႔ေစ ပါတယ္။ အုန္းစိမ္းရည္။ အုန္းသီးစိမ္းႏုႏုမွ ရတဲ့ အုန္းစိမ္းရည္ဟာလဲ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း အပူၿငိမ္းေစတဲ့ေဆး ေကာင္းတစ္လက္ျဖစ္တာမို႔ ကိုယ္ တြင္းအပူဓာတ္မ်ားသူေတြနဲ ့ကိုယ္ ဝန္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ား မွီဝဲသင့္ ပါတယ္။ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ျခင္း မွလဲ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ သလဲသီး။ သလဲသီးနဲ႔ သလဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ကို ေအးျမၿပီး ကိုယ္တြင္းအပူေတြကို သူ႔အလိုလိုစုပ္ယူပစ္တာမို႔ေန႔စဥ္ စားသံုးသင့္တဲ့ သီးႏွံတစ္ခုပါပဲ။ ဘိန္းေစ့။ ဥပမာ-ဘိန္းမုန္႔၊ ဆႏြင္း မကင္းစတဲ့ သေရစာမုန္႔ေတြမွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိတဲ့ ဘိန္းေစ့ေလး ေတြကလဲ ကိုယ္ပူရွိန္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ ေအာင္ အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္။ ညအိပ္ရာဝင္ခါနီး ဘိန္းေစ့လက္ တစ္ဆုပ္စာဝါးစားၿပီး ေရေသာက္ အိပ္တဲ့အခါ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာအိပ္ေမာ က်ေစတဲ့အျပင္ ေနာက္တစ္ေန႔တာ လံုး အပူၿငိမ္းေအးေစပါတယ္။ ပဲနံ႔သာပင္အေစ့။ ေရွးေရွးကစလို႔ ယေန႔ထိတိုင္ အိႏိၵယႏိုင္ငံမွာ အပူ ၿငိမ္းေဆးတိုင္းရင္းကုထံုးျဖင့္ ပဲနံ႔ သာပင္ အေစ့ေတြကိုအသံုးျပဳလ်က္ ရွိပါတယ္။ (ပဲနံ႔သာပင္အေစ့ေလး ေတြကို အိႏိၵယပရေဆးဆိုင္ေတြမွာ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ပါတယ္) ႏြားႏို႔။ ကိုယ္တြင္းအပူၿငိမ္းလိုသူ မ်ား က်ဳခ်က္ၿပီးႏြားႏို႔ကို အေအး ခံ၍ နံနက္တိုင္းေသာက္ေပးပါ။(သုိ႔မဟုတ္)ႏြားႏို႔ကို ပ်ားရည္အနည္း ငယ္ခတ္၍ ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ သံပရာသီး။ နံနက္အိပ္ရာထ သံပ ရာရည္တစ္ခြက္ ေသာက္ျခင္းက လဲ ကိုယ္တြင္းအပူၿငိမ္းေအးေစ႐ံု မွ်မက ေနရထိုင္ရတာေပါ့ပါး လန္းဆန္းလာျပီး တစ္ေနကုန္ သက္လံုေကာင္းေစပါတယ္။

ေပါက္ေပါက္

The Union Daily

http://uniondaily.net





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1KViP1j

Comments

Popular posts from this blog

Vaginal itching မိန္းမကိုယ္ယားျခင္း

အရင္ကေတာ့ ဒီလိုစာမ်ိဳးကို ‘ေဖ့စ္ဘြတ္’ မွာမတင္ပါ။ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာ ‘ဘေလာ့ခ္’ ပိတ္သြားလို႔သာ တင္ပါတယ္။ နားလည္မႈေပးၾကေစလိုပါတယ္။ ၁။ ကြၽန္မအသက္ ၃၃ ျပည့္ခါနီးပါၿပီဆရာ။ အပ်ိဳပါဆရာ။ ကန္ေတာ့ပါဆရာ မိန္းမအဂါၤတဝိုက္ ယားယံမႈျဖစ္လို႔ ညည အိပ္မရဘူးဆရာ။ အျပင္ေဘးပတ္ပတ္လည္က ယားတယ္ဆရာ။ အျဖဴအဆက္မျပတ္ဆင္းတတ္လို႔ အျမဲ daily pad သံုးၿပီး Lactacyd (gentle cleaning wash) သံုးတယ္ဆရာ။ အျမဲအနံ႔အသက္ကအစ သန္႔႐ွင္းမႈဂရုစိုက္တာေတာင္ ယားယံမႈက မခံမရပ္ႏိုင္ဘူးဆရာ။ ကြၽန္မအခု ႕႕႕႕႕ မွာပါဆရာ။ အပူစာအစပ္စာ ေ႐ွာင္ပါတယ္ဆရာ။ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္မွန္း မသိဘူးဆရာရယ္။ အလုပ္တဖက္နဲ႔မို႔ ညအိပ္ေရးပ်က္တာ ေတာ္ေတာ္ ဆိုးဝါးတယ္။ အခုရက္ပိုင္း ပိုဆိုးဝါးလို႔ေရေႏြးကို ဆားရွာလကာရည္ထည့္ၿပီး အေပါ့သြားတိုင္း ေဆးပါတယ္ဆရာ။ လိမ္းေဆး Dermovate cream ကိုတေန႔ ၂ ႀကိ္မ္ ယားယံတဲ့ေနရာပတ္ဝန္းက်င္ လိ္မ္းေပမဲ့ လိမ္းတုန္းသက္သာၿပီး ျပန္ျဖစ္တယ္ဆရာ။ ကြၽန္မနာမည္ ႕႕႕႕႕ ပါဆရာ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျဖၾကားေပးပါဆရာ။ မိန္းမအဂါၤပါ တခါတေလယားယံတာေရာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါသလားဆရာ။ အလုပ္လုပ္ရတာ ဒီလိုျဖစ္ေနေတာ့ စိတ္နဲ႔လူမကပ္ဘူးဆရာရယ္။ ၂။ သမီးအိမ္ေထာင္ျပဳတာ ၁ ႏွစ္ရွိပါျပီ။ အသက္က...

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း လူသားမ်ားဟာ ေဆး၀ါးကုိ တလြဲ သံုးေနတတ္ ၾကတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆုိသလုိ ကုိယ္က်ိဳးကုိ အမႈမထားဘဲ သက္သာရင္ ၿပီးေရာဆုိၿပီး အလြယ္တကူ သံုးေနၾကတယ္။ (၁) အပူက် ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အလြယ္သံုးျခင္း ကုိယ္ပူတာ ၊ ကုိက္ခဲ နာက်င္တာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း ဇာစ္ျမစ္ဟာ မ်ားျပား ႐ႈပ္ေထြးတယ္။ ေရာဂါႀကီး ငယ္ရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ အတိအက် မသိဘဲ အပူက်ေဆး ၊ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး သံုးရင္ သက္သာ႐ံု သက္သာေစၿပီး ေ from Myanmar CNN http://ift.tt/1iHIUmM

ဘီပိုးအတြက္ သဘ၀ေဆးပင္

ယခုပံုမွာ ျမင္ေတြ့ေနရတဲ့ အပင္ဟာ အလြန္းေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီပိုးအတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအပင္ကို ကခ်င္ျပည္နယ္အႏွံ့အျပားႏွင့္ ပူတာအိုေဒသတို့မွာ အမ်ားအျပားေတြ့ရတတ္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ျပင္ဦးလြင္ စတဲ့ အေအးပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္တယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေဒသအေခၚအေ၀ၚ ခႏၱီးရွမ္းဘာသျဖင့္ ဖတ္ခြယ္၊ ကခ်င္လို ထင္ကဲ့၊ ရွမ္းလို ဖတ္ေခးေဒါင္း၊ ျမန္မာလုိ ေၾကးနီပင္၊ ကြမ္းရိုင္းရြတ္လွပင္၊ ပိတ္ခ်င္းပင္၊ ငါးညွီပင္၊ တရုတ္လုိ ယြီက်င္းဆိုက္ (ငါးညွီဟင္း) ဆိုျပီးေတာ့ ေဒသအလိုက္ အေခၚအေ၀ၚေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကပါတယ္။ သူ့ရဲ့အနံ့ကေတာ့ ငါးညွီနံ့၊ ငါးစိမ္းနံ့ ျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ပံုစံကေတာ့ ကြမ္းရြက္ပံုပါ။ အေရာင္ကေတာ့ အစိမ္းခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျပီး ရိုးတံကေတာ့ ေၾကးနီေရာင္ ေပါက္ပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု (၁) ၄င္းအပင္၏ အရြက္၊ အရိုးတံ၊ အျမစ္တို့ကို ၅ ပင္ခန့္ ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ က်ိဳ၍ တစ္ေန့တစ္ခြက္ တစ္လခန့္ ေသာက္သံုးပါက ဘီပိုးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ (၂) ၄င္းအရြက္ႏုႏုမ်ားကို သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၃) အျခားဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာ၍ သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၄) ၄င္းအျမွစ္က...