Skip to main content

ေခါက္ဆဲြေျခာက္ထုပ္ နဲ႔ က်န္းမာေရး





ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ေတြဟာ လူေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္ဘဝမွာ အေရးပါ ပါတယ္။ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ကုိ Instant Noodle လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ တခ်ဳိ႕က Junk food အာဟာရ မေျမာက္တ့ဲ အစားအစာ အျဖစ္ သတ္မွတ္ ၾကတယ္။ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ေတြဟာ က်န္းမာေရး နဲ႔ မညီညြတ္ဘူး ဆိုတာ လူေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား သိၾက ပါတယ္။ ဒါေပမ့ဲ မဆင္ျခင္ ႏိုင္ၾကဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ သူ႕မွာလဲ အားသာခ်က္ မ်ားစြာ ရိွေနလုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ေတြဟာ ဝယ္ရ လြယ္ကူသလုိ ေစ်းေပါတယ္။ အရသာ ရိွတယ္။ အသင့္ စားသုံး ႏိုင္တယ္။ အထူးသျဖင့္ အခ်ိန္မေပး ႏိုင္သူေတြ အတြက္ အဆင္ေျပတယ္။ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ရဲ႕ သမိုင္းေၾကာင္း အစကေတာ့ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ေတြ ပထမဆုံး စတင္ တီထြင္ ထုတ္လုပ္ခ့ဲသူ ဂ်ပန္လူမ်ဳိး Momo-fuku Ando ဆိုသူက စတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ၁၉၅၈ ခုႏွစ္မွာ Chikin Ramen ဆိုတ့ဲ နာမည္နဲ႔ ပထမဆုံး ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ကုိ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ် ခ့ဲတယ္။

ဂ်ပန္႐ုိးရာ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ ကုိ Ramen လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲ ကုိ ဂ်ပန္ကုမၸဏီ Nissanfoods က စတင္ ထုတ္လုပ္ ခဲ့တယ္။ စတင္ ေရာင္းခ်စဥ္က ပုံမွန္ ေခါက္ဆြဲထက္ ေျခာက္ဆေလာက္ ေစ်းႀကီး ခ့ဲလုိ႔ လူကုံထံ ေတြသာ စားသုံး ႏိုင္ခ့ဲတယ္။ ၁၉၇၁ ခုႏွစ္မွာ ခြက္ထဲ ထည့္ၿပီးသား အသင့္စား ေခါက္ဆြဲဘူး ပုံစံ ထပ္မံ ထုတ္လုပ္ ခ့ဲတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ တစ္ကမၻာလုံး အတိုင္းအတာနဲ႔ ေအာင္ျမင္ၿပီး ေခတ္စား လာတယ္။ က်န္းမာေရး အတြက္ ျပႆနာဟာ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသုံးတ့ဲ အစားအစာ ထဲမွာ အာဟာရဓာတ္ လုံေလာက္ မွ်တဖုိ႔ လိုအပ္ ပါတယ္။ က်န္းမာေရး အတြက္ ကစီဓာတ္ ၊ အဆီဓာတ္ ၊ အသားဓာတ္ ၊ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေတြ လုံေလာက္စြာ ပါဝင္သင့္တယ္။ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ေတြဟာ အဆင့္ဆင့္ ျပဳျပင္ ေျပာင္းလဲ ထားတာ ျဖစ္လုိ႔ အာဟာရ တန္ဖုိး နည္းပါး ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္မွာ ကစီဓာတ္ နဲ႔ အဆီဓာတ္ ေတြသာ အဓိက ပါဝင္တယ္။ ပါဝင္တာကုိ အခ်ဳိးခ် ၾကည့္ရင္ ပ႐ုိတင္း ကုိးရာခိုင္ႏႈန္း ၊ အဆီဓာတ္ ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း နဲ႔ ကစီဓာတ္ ၅၅ ရာခိုင္ႏႈန္း စီ အသီးသီး ပါဝင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ေတြ ေန႔စဥ္ စားသုံးသူ တစ္ဦးဟာ ဗီတာမင္ ၊ သတၱဳဓာတ္ နဲ႔ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ လုံေလာက္မႈ မရိွေတာ့ဘူး။ လက္ေတြ႕ က်က် ေျပာရရင္ ေခါက္ဆြဲ စားျခင္းက က်န္းမာေရး ျပႆနာ တစ္ရပ္ မဟုတ္ပါဘူး။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ကုိ ၾကာရွည္ ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတ့ဲ ပစၥည္းေတြ ကသာ က်န္းမာေရး အတြက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစတာပါ။


ေခါက္ဆြဲေျခာက္ မွာ ဆိုးေဆးနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေ တြ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းက်ဳိး မရိွဘူး။ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ေတြမွာ အစုိဓာတ္ ထိန္းေပးတ့ဲ Propylene glycol ပါဝင္တယ္။ ပါဝင္တ့ဲ Propylene Glycol က ႏွလုံး၊ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ကုိ ထိခိုက္ ေစတယ္။ ဒီဓာတ္ကပဲ ခုခံအားကုိ က်ဆင္း ေစတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ျပဳလုပ္တ့ဲ အခါ ဂ်ဳံ ၊ စားသုံးဆီ နဲ႔ ဆုိဒီယမ္ ဆားဓာတ္ေတြ ထည့္သြင္း ရတယ္။ ဂ်ဳံကုိ အေျခာက္ခံ ထားတာ ျဖစ္လုိ႔ အထဲမွာ ပါဝင္တ့ဲ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္ေတြ ဆုံး႐ႈံး သြားတယ္။ ၾကာရွည္ ခံေအာင္ ဆိုဒီယမ္ဆား ထည့္ေပး ရတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ တစ္ထုပ္မွာ ပ်မ္းမွ် ဆိုဒီယမ္ တစ္ဂရမ္ ပါဝင္တယ္။ တခ်ဳိ႕ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြမွာ ဆိုဒီယမ္ ပမာဏ ပုိမ်ားတာ ေတြ႕ရတယ္။ လူတစ္ေယာက္ အတြက္ ေန႔စဥ္ လုိအပ္တ့ဲ ဆိုဒီယမ္ ပမာဏက ၂ ဒသမ ၃ ဂရမ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆိုဒီယမ္ မ်ားျခင္းေၾကာင့္ ႏွလုံး ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ ေသြးတိုး နဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္း ကုိ ျဖစ္ေစ ႏိုင္တယ္။ တစ္ဖက္က ၾကည့္ရင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ကုိ လူေတြ စဲြလမ္းျခင္း ဟာ ပါဝင္တ့ဲ ဆိုဒီယမ္ ေၾကာင့္လဲ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ စားသုံးဆီ လဲ ပါဝင္လုိ႔ ႏွလုံးေရာဂါ နဲ႔ အဝလြန္ ေရာဂါကုိ ျဖစ္ေစတယ္။


အရသာ ေကာင္းမြန္ ေစဖုိ႔ Monosodium Glutamate ( MSG ) ေခၚတ့ဲ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္သြင္း ထားတယ္။ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ က အနံ႔ အရသာ ျပည့္စုံ ေစသလုိ လူ႕စိတ္ကုိ စဲြလမ္း ေစတယ္။ ေသြးေပါင္တက္ ေစတယ္။ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြ ကုိယ္ဝန္ ပ်က္က် ႏိုင္သလုိ မိမိကေလး ကုိလဲ ထိခိုက္ေစ ႏိုင္တယ္။ ကေလးေတြ ဉာဏ္ရည္ ဉာဏ္ေသြး က်ဆင္းေစၿပီး ႀကီးထြား ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကုိ ေႏွာင့္ေႏွး ေစတယ္။ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ အခံရိွရင္ ပုိဆိုး ဦးမယ္။ လူဦးေရရဲ႕ တစ္ရာခိုင္ႏႈန္း က ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ မတည့္တာ ရိွႏိုင္တယ္။ ဒါ့ျပင္ အသင့္စား ခြက္ေတြမွာ ပါဝင္တ့ဲ Dioxin ဓာတ္တခ်ဳိ႕က ေရေႏြးနဲ႔ ဓာတ္ျပဳတ့ဲ အခါ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။


ဒါေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ ရက္ဆက္ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ကုိ စားသုံးသူ ေတြဟာ ေရရွည္မွာ ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ ေကာင္းက်ဳိး မျဖစ္ဘဲ ဆိုးက်ဳိး ေတြသာ ေတြ႕ရတယ္။ ၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္မွာ ၂ဝ ရာစုအတြင္း သူတို႔ရဲ႕ အႀကီးက်ယ္ဆုံး တီထြင္မႈဟာ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ျဖစ္တယ္လုိ႔ ဂ်ပန္ လူမ်ဳိးေတြက ေၾကြးေၾကာ္ ခ့ဲၾကတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ တစ္ကမၻာလုံး အတိုင္းအတာ နဲ႔ ေအာင္ျမင္ခ့ဲ သလုိ လက္ရိွ အခ်ိန္ထိ ဆတက္ထမ္းပုိး သုံးစဲြ ေနၾကလုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း မွာလဲ ပုိမုိ က်ယ္ျပန္႔ လာဖုိ႔သာ ရိွပါတယ္။ ႏွစ္စဥ္ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ထုတ္လုပ္ တင္သြင္းမႈ ကေန ဝင္ေငြ ေဒၚလာ ဘီလီယံခ်ီၿပီး ရရိွ ေနၾကတယ္။ ကမၻာတစ္ဝန္း ႏွစ္စဥ္ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ေပါင္း ၉၅ ဘီလီယံ ေလာက္ သုံးစဲြ ၾကတယ္လုိ႔ ကိန္းဂဏန္း ေတြက ေဖာ္ျပ ၾကတယ္။ စားသုံးသူေတြ အနက္ ၄၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔ဟာ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ က ျဖစ္တယ္။ ကမၻာမွာ ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထုပ္ ထုတ္လုပ္မႈ အမ်ားဆုံး ႏိုင္ငံဟာလဲ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ ပဲ ျဖစ္တယ္။ အိမ္နီးခ်င္း ျဖစ္လုိ႔ ျမန္မာေတြလဲ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ နဲ႔ မကင္းႏိုင္ ပါဘူး။ အေရွ႕တိုင္း သာမက အေနာက္တိုင္း မွာလဲ အလားတူ စားသုံး ေနၾကတယ္။ ဘယ္လုိပဲ ဆိုဆို ဂ်ပန္ေတြက ေၾကြးေၾကာ္ ခ့ဲသလုိ

၂ဝ ရာစု အတြက္ သာမက ၂၁ ရာစု အတြက္ပါ အက်ဳိး သက္ေရာက္ ႏိုင္မလား ဆက္လက္ ေစာင့္ၾကည့္ဖုိ႔ ေတာ့ လိုအပ္ ေနၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။


ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး


#Themyawadydaily





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1Ay8h2L

Comments

Popular posts from this blog

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း လူသားမ်ားဟာ ေဆး၀ါးကုိ တလြဲ သံုးေနတတ္ ၾကတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆုိသလုိ ကုိယ္က်ိဳးကုိ အမႈမထားဘဲ သက္သာရင္ ၿပီးေရာဆုိၿပီး အလြယ္တကူ သံုးေနၾကတယ္။ (၁) အပူက် ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အလြယ္သံုးျခင္း ကုိယ္ပူတာ ၊ ကုိက္ခဲ နာက်င္တာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း ဇာစ္ျမစ္ဟာ မ်ားျပား ႐ႈပ္ေထြးတယ္။ ေရာဂါႀကီး ငယ္ရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ အတိအက် မသိဘဲ အပူက်ေဆး ၊ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး သံုးရင္ သက္သာ႐ံု သက္သာေစၿပီး ေ from Myanmar CNN http://ift.tt/1iHIUmM

(ဂရင္ဂ်ီနာ) ျဖစ္ပြားပါက ကုသနည္းႏွင့္ ကာကြယ္နည္းမ်ား

ဂရင္ဂ်ီနာဟာ လိပ္ေခါင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ကာလရွည္ၾကာစြာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဂရင္ဂ်ီအနာ ေပါက္ဟာ နီရဲတဲ့ ေသြးလိုအရည္က်တတ္တယ္။ ဆီးသြားတဲ့ အေၾကာနဲ႔ယွဥ္တြဲေနလို႔ ဆီးက်န္၊ ဆီးက်ဥ္၊ဆီးပူျခင္းတို႔ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ စအိုပတ္လည္မွာ အဖုအပိမ့္မ်ားထြက္လာျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ ေရာင္ျခင္း၊ နာက်င္ျခင္း၊ ကိုက္ခဲျခင္း၊ အနာနဲ႔ အနာေပါက္ေလးမ်ား ထြက္ေပၚလာရင္ ဂရင္ဂ်ီနာ ျဖစ္လာ ပါတယ္။ ဂရင္ဂ်ီနာျဖစ္ခဲ့ရင္ စအိုႏႈတ္ခမ္း ေဘးပတ္လည္၊ ေပါင္၊ တင္ပါး၊ ဆီးခံုဝန္းက်င္မွာ ယားယံျခင္း၊ ေရာင္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဆီးနည္းျခင္းေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ လိင္အဂၤါဝန္းက်င္ တစ္ဝိုက္မွ တင္ပါးအထိ ျဖစ္တတ္တယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ အေညာင္းထိုင္လြန္းျခင္း၊ အေညႇာ္နံ႔ခံရျခင္း၊ ေရခ်ဳိးမမွန္ျခင္း၊ တစ္ကိုယ္ေရ က်န္းမာေရး မလိုက္စားသူေတြဟာ ဆီးခံုအစပ္မွာ အဖုငယ္မ်ား ထြက္ေပၚကာ ေသြးရည္ၾကည္လို က်ေနတတ္သလို တခ်ဳိ႕ကာလရွည္စြာ ျပည္ပုပ္မ်ား က်ေနတတ္ပါတယ္။ ဂရင္ဂ်ီနာ၊ ျမစ္ေျခာက္နာက ျမစ္စိုနာနဲ႔ တြဲၿပီး သားနံေရအနည္းငယ္ သာက်ကာ ေခြၽးေပါက္ပိတ္ဆို႔ၿပီး က်စ္လ်စ္မာေက်ာတဲ့ အမွ်င္မ်ားနဲ႔ ဖြဲ႕စည္း ထားတတ္ပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ အသားထဲ ထိုးေဖ

TOP TEN of Miss Universe Myanmar 2014 Finalist

# TOP TEN of Miss Universe Myanmar 2014 Finalist # The 20 finalists of Miss Universe Myanmar 2014 are vying for the crown of Beauty Pageant, which will be held at the National Theater in Yangon on July 26. Here are MC's TOP TEN Selection ,,,, from Myanmar Celebrity: Gossip, News, Video, Photo, Fashion, Entertainment http://ift.tt/1q8GOM3