အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္တာထက္ အစာအိပ္က ထုတ္တဲ့ အက္ဆစ္ အေၾကာင္းကို အရင္ သိထားဖို႔ လိုပါတယ္။
ဝမ္းတြင္း အက္ဆစ္ (Stomach Acid Strength) က ေတာ္ေတာ္ ပ်င္းပါတယ္။ ဘယ္ေလာက္ထိ ပ်င္းလဲဆုိ ဘရိတ္ဓားပါး ၂ခ်ာင္း ၃ေခ်ာင္းေလာက္ကို ယင္းအက္ဆစ္နဲ႔တင္ အသာေလး အရည္ေပ်ာ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ အစာအိမ္မွာက ဆဲလ္မ်ားက သံုးေလးရက္ အတြင္းကို အသစ္ အသစ္ ျဖစ္ေပၚေနျပီး ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ အစာမ်ားေၾကာင့္လဲ ယင္းအက္ဆစ္က လူကို ဒုကၡ မေပးေစပါဘူး။
အကယ္၍ ၂၄ နာရီအတြင္း အစား လံုးဝမစာပဲ ေနလိုက္ရင္ အစာအိမ္က သိသိသာသာ ဒုကၡေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အျဖစ္မ်ားတာ ကေတာ့ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း ျဖစ္ျပီး ဝမ္းတြင္း အက္ဆစ္က အစာအိမ္သားကို တိုက္စား သြားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားအေသာက္ကို သူ႔အခ်ိန္နဲ႔ သူ ပံုမွန္စားသံုးဖို႔ တိုက္တြန္းထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
အစာအိမ္နဲ႔ ဆက္စပ္ ေရာဂါမျဖစ္ဖို႔ ကိုယ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာနဲ႔ အက္ဆစ္ဓာတ္က တိုက္ရိုက္ ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း သိရပါတယ္။
Ref: medic-fact
ျမ၀တီ က်န္းမာေရး
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1LJQYxU
Comments
Post a Comment