Skip to main content

ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္ သည့္ အခ်က္မ်ား





ဝမ္းေလွ်ာတယ္ ဆိုတာ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းတဲ့ အရည္ၾကည္ ဝမ္းေတြ သြားေနၿပီး မၾကာခဏ ဝမ္းသြားေနတဲ့ အေျခအေနကို ေခၚပါတယ္။

ဝမ္းေလွ်ာ တာက အမ်ားအားျဖင့္ ႏွစ္ရက္ ေလာက္ပဲ ၾကာေပမယ့္ ၾကာရွည္ ဝမ္းသြားတဲ့ အေျခအေန ဆိုရင္ ႏွစ္ရက္ေက်ာ္ ၾကာတဲ့အထိ ဝမ္းသြား တတ္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနမ်ဳိးမွာ ေရဓာတ္ ခမ္းေျခာက္မႈ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ တာက ဘက္တီးရီးယားပိုး ဝင္တာ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ဝင္တာ၊ အစာနဲ႔ မတည့္တာ၊ ကပ္ပါးပိုးေတြ ဝင္တာ၊ ေဆးနဲ႔ မတည့္တာနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္တဲ့အခါ ခံစားရတဲ့ လကၡဏာေတြက ဗိုက္ေအာင့္တာ၊ ေလထတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္ျဖစ္တာ၊ အိမ္သာကို အေလာတႀကီး သြားခ်င္စိတ္ ေပၚတာ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လို အေၾကာင္းေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းပ်က္ပါေစ၊ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကို သိနားလည္ထားဖို႔ လိုပါတယ္။


ေရႏွင့္ ဓာတ္ဆားေသာက္ပါ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာကို ကုသဖို႔ အေကာင္းဆံုးနည္းက ေရနဲ႔ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ေပးဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝမ္းေလွ်ာတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အရည္ဆံုး႐ႈံးမႈ မ်ားတဲ့အတြက္ ေရမ်ားမ်ား ျပန္ေသာက္ေပးသင့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေရနဲ႔အတူ ဆံုး႐ႈံးသြားတဲ့ ဓာတ္ဆားေတြကို ပါ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းႏိုင္ဖို႔ ဓာတ္ဆားထုပ္ကို သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ဳိးအဆအတိုင္း ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ေသာက္ေပး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေသာက္ ရာမွာ ေရသန္႔ ကို ေသာက္ေပးရမွာ ျဖစ္ၿပီး ေရမသန္႔ဘူး ထင္ရင္ က်ဳိခ်က္ၿပီး ေသာက္ပါ။


ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေရွာင္ပါ -ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ႏို႔ကို ေခ်ဖ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အင္ဇိုင္း (lactase) ေထာက္ပံ့မႈ ေလ်ာ့က် သြားတာေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြ ကို ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ႏို႔ကို ေကာင္းေကာင္း မေခ်ဖ်က္ ႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုၿပီး ဝမ္းေလွ်ာတာနဲ႔ ေလထတာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။


ဆီေၾကာ္စာ၊ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ကဲေသာ အစားအေသာက္ တို႔ကို ေရွာင္ပါ- ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ အဆီအအိမ့္မ်ားတဲ့ အစာ၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားတဲ့ အစာနဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲတဲ့ အစားအေသာက္ တို႔ကို ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။


သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားပါ - တခ်ဳိ႕ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္တို႔ ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကို စားေပးရင္ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ အစာျဖတ္သန္းမႈ ေႏွးေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္တာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ဥပမာ- ဆန္ျပဳတ္ ေပ်ာ့ေပ်ာ့၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ စြပ္ျပဳတ္စတဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။


အဆီ နည္းေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ ေသာက္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာခ်ိန္မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ ေသာက္ရင္ အစာေျခ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ အစာေၾကညက္ေစတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ေတြ ရရွိေစတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာတာကို သက္သာ ေစပါတယ္။


ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္ပါ -ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာက ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ေလပြ တာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ တလည္း သီး ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္တာ ေၾကာင့္လည္း ဝမ္းအရည္ သြားတာကို သက္သာေစပါတယ္။


ကဖင္းႏွင့္ အယ္လ္ကိုေဟာ ေရွာင္ပါ - ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေနခ်ိန္မွာ ကဖင္းပါတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ အျပင္ အရက္ကိုလည္း ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ ပူပူ ေသာက္ပါ ဆန္လံုး ညိဳကို ေရနဲ႔ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ေသာက္တာက ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကို သက္သာ ေအာင္ ကုသ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စု ပါဝင္ပါတယ္။


ဗီတာမင္စီ ပါေသာ အစားအေသာက္ကို ေရွာင္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပါတဲ့ အစား အေသာက္ကို အလြန္အမင္း စားတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာကို ပိုဆိုး ေစႏိုင္ပါတယ္။


ပ်ားရည္ ေသာက္ပါ - ပ်ားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းနဲ႔ ေရတစ္ခြက္ ေရာေသာက္ေပးရင္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာတာ သက္သာ သြားပါတယ္။


ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)


ျမ၀တီ





from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1Ej1A2n

Comments

Popular posts from this blog

Vaginal itching မိန္းမကိုယ္ယားျခင္း

အရင္ကေတာ့ ဒီလိုစာမ်ိဳးကို ‘ေဖ့စ္ဘြတ္’ မွာမတင္ပါ။ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာ ‘ဘေလာ့ခ္’ ပိတ္သြားလို႔သာ တင္ပါတယ္။ နားလည္မႈေပးၾကေစလိုပါတယ္။ ၁။ ကြၽန္မအသက္ ၃၃ ျပည့္ခါနီးပါၿပီဆရာ။ အပ်ိဳပါဆရာ။ ကန္ေတာ့ပါဆရာ မိန္းမအဂါၤတဝိုက္ ယားယံမႈျဖစ္လို႔ ညည အိပ္မရဘူးဆရာ။ အျပင္ေဘးပတ္ပတ္လည္က ယားတယ္ဆရာ။ အျဖဴအဆက္မျပတ္ဆင္းတတ္လို႔ အျမဲ daily pad သံုးၿပီး Lactacyd (gentle cleaning wash) သံုးတယ္ဆရာ။ အျမဲအနံ႔အသက္ကအစ သန္႔႐ွင္းမႈဂရုစိုက္တာေတာင္ ယားယံမႈက မခံမရပ္ႏိုင္ဘူးဆရာ။ ကြၽန္မအခု ႕႕႕႕႕ မွာပါဆရာ။ အပူစာအစပ္စာ ေ႐ွာင္ပါတယ္ဆရာ။ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္မွန္း မသိဘူးဆရာရယ္။ အလုပ္တဖက္နဲ႔မို႔ ညအိပ္ေရးပ်က္တာ ေတာ္ေတာ္ ဆိုးဝါးတယ္။ အခုရက္ပိုင္း ပိုဆိုးဝါးလို႔ေရေႏြးကို ဆားရွာလကာရည္ထည့္ၿပီး အေပါ့သြားတိုင္း ေဆးပါတယ္ဆရာ။ လိမ္းေဆး Dermovate cream ကိုတေန႔ ၂ ႀကိ္မ္ ယားယံတဲ့ေနရာပတ္ဝန္းက်င္ လိ္မ္းေပမဲ့ လိမ္းတုန္းသက္သာၿပီး ျပန္ျဖစ္တယ္ဆရာ။ ကြၽန္မနာမည္ ႕႕႕႕႕ ပါဆရာ။ ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျဖၾကားေပးပါဆရာ။ မိန္းမအဂါၤပါ တခါတေလယားယံတာေရာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ပါသလားဆရာ။ အလုပ္လုပ္ရတာ ဒီလိုျဖစ္ေနေတာ့ စိတ္နဲ႔လူမကပ္ဘူးဆရာရယ္။ ၂။ သမီးအိမ္ေထာင္ျပဳတာ ၁ ႏွစ္ရွိပါျပီ။ အသက္က...

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း

ေဆး၀ါး အလြဲသံုးစြဲျခင္း လူသားမ်ားဟာ ေဆး၀ါးကုိ တလြဲ သံုးေနတတ္ ၾကတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆုိသလုိ ကုိယ္က်ိဳးကုိ အမႈမထားဘဲ သက္သာရင္ ၿပီးေရာဆုိၿပီး အလြယ္တကူ သံုးေနၾကတယ္။ (၁) အပူက် ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အလြယ္သံုးျခင္း ကုိယ္ပူတာ ၊ ကုိက္ခဲ နာက်င္တာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း ဇာစ္ျမစ္ဟာ မ်ားျပား ႐ႈပ္ေထြးတယ္။ ေရာဂါႀကီး ငယ္ရဲ႕ ဇာစ္ျမစ္ အတိအက် မသိဘဲ အပူက်ေဆး ၊ အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး သံုးရင္ သက္သာ႐ံု သက္သာေစၿပီး ေ from Myanmar CNN http://ift.tt/1iHIUmM

ဘီပိုးအတြက္ သဘ၀ေဆးပင္

ယခုပံုမွာ ျမင္ေတြ့ေနရတဲ့ အပင္ဟာ အလြန္းေဆးဖက္၀င္တဲ့ အပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီပိုးအတြက္ အသည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအပင္ကို ကခ်င္ျပည္နယ္အႏွံ့အျပားႏွင့္ ပူတာအိုေဒသတို့မွာ အမ်ားအျပားေတြ့ရတတ္ပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္၊ ျပင္ဦးလြင္ စတဲ့ အေအးပိုင္းေဒသေတြမွာလည္း ေပါက္တယ္လို့ သိရပါတယ္။ ေဒသအေခၚအေ၀ၚ ခႏၱီးရွမ္းဘာသျဖင့္ ဖတ္ခြယ္၊ ကခ်င္လို ထင္ကဲ့၊ ရွမ္းလို ဖတ္ေခးေဒါင္း၊ ျမန္မာလုိ ေၾကးနီပင္၊ ကြမ္းရိုင္းရြတ္လွပင္၊ ပိတ္ခ်င္းပင္၊ ငါးညွီပင္၊ တရုတ္လုိ ယြီက်င္းဆိုက္ (ငါးညွီဟင္း) ဆိုျပီးေတာ့ ေဒသအလိုက္ အေခၚအေ၀ၚေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကပါတယ္။ သူ့ရဲ့အနံ့ကေတာ့ ငါးညွီနံ့၊ ငါးစိမ္းနံ့ ျဖစ္ပါတယ္။ အရြက္ပံုစံကေတာ့ ကြမ္းရြက္ပံုပါ။ အေရာင္ကေတာ့ အစိမ္းခပ္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျပီး ရိုးတံကေတာ့ ေၾကးနီေရာင္ ေပါက္ပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳပံု (၁) ၄င္းအပင္၏ အရြက္၊ အရိုးတံ၊ အျမစ္တို့ကို ၅ ပင္ခန့္ ခူးယူ၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရ ၃ ခြက္ ၁ ခြက္ က်ိဳ၍ တစ္ေန့တစ္ခြက္ တစ္လခန့္ ေသာက္သံုးပါက ဘီပိုးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ (၂) ၄င္းအရြက္ႏုႏုမ်ားကို သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၃) အျခားဟင္းသီးဟင္းရြတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာ၍ သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။ (၄) ၄င္းအျမွစ္က...