စဥ္းတီတံုးသည္ မီးဖိုေခ်ာင္ တစ္ခုတြင္ မပါမျဖစ္ ပစၥည္းျဖစ္သည္။ သူရွိမွ အသားငါး တင္ခုတ္ လို႔ရသည္။ အသီးအရြက္ တင္ျဖတ္လို႔ ရသည္။ လူသားတို႔ စားသမွ် အေတာ္ မ်ားမ်ားသည္ စဥ္းတီတံုးေပၚတြင္ ခုတ္ထစ္ ျဖတ္ေတာက္ခံၿပီးမွ ဒယ္အိုးထဲ ေရာက္ကာ လူသားတို႔ အစာအိမ္ထဲ ေရာက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။
ေနာက္ဆံုး ေလ႔လာမႈ စစ္တမ္းသစ္ တစ္ရပ္အရကား စဥ္းတီတံုးသည္ အိမ္သာ ဘိုထိုင္ ေႂကြခြက္ ထက္ပင္ ဘက္တီးရီးယား (၂၀၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေနေၾကာင္း သိရသည္။
ေလ႔လာမႈ စစ္တမ္းကို တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရးဆိုင္ရာ ေကာင္စီ ျဖစ္ေသာ Global Hygiene Council က ျပဳလုပ္ျခင္း ျဖစ္သည္။ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း (၄၀) ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အိမ္တြင္း တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရး ညံ့ဖ်င္းျခင္း အရင္းခံျဖစ္ေၾကာင္းလည္း GHC က ေျပာသည္။
စဥ္းတီတံုး အပါအ၀င္ အိမ္တြင္ မၾကာမၾကာ ကိုင္တြယ္ ခံရေသာ ပစၥည္းမ်ားသည္ အီကိုလိုင္ကဲ႔ သို႔ေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ား စြဲကပ္လ်က္ရွိသည္။
““အိမ္တြင္း သန္႔ရွင္းမႈ မရွိဆံုး ေနရာေတြကို ေရြးထုတ္ သုေတသန ျပဳၾကည့္ေတာ့ အံ့အားသင့္စရာ ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ေတြ႕ရတာ ကေတာ့ စဥ္းတီတံုးပဲ။
သူေတာ္ေတာ္ ဘက္တီးရီးယားမ်ားတာ ေတြ႕လိုက္ရတယ္။ ကိုယ္႔အိမ္ ကိုယ္လည္း ျပန္သံုးသပ္ ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ စဥ္းတီတံုးကို ေသခ်ာ တိုက္ခၽြတ္ ေဆးေၾကာတာ သိပ္နည္းတယ္ဆိုတာ သိႏုိင္တယ္။ လွီးစရာ ရွိရင္ စဥ္းတီတံုး ေရနည္းနည္းစြတ္ၿပီး ခုတ္ၾက ထစ္ၾက ေတာ့တာပဲ”” ဟု အစားအေသာက္ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္ လီဆာ အက္ကာေလက ေျပာသည္။
““လူေတြက အိမ္တြင္း သန္႔ရွင္းေရးဆိုရင္ အိမ္သာေလာက္ပဲ အာ႐ံုေရာက္ၾကတယ္။ လူေတြဆီ ဘတ္တီးရီးယား အေရာက္ႏုိင္ဆံုး ျဖစ္တဲ့ စဥ္းတီတံုးကို ေမ့ေနၾကတယ္။ စဥ္းတီတံုးက တစ္ဆင့္ လူေတြဆီ ဘတ္တီးရီးယား အေရာက္ဆံုး ပဲ”” ဟု၄င္းက ဆက္ေျပာသည္။
ေန႔စဥ္ မခ်က္ျပဳတ္မီ စဥ္းတီတံုးကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးေၾကာဖို႔ လိုသလို၊ ခ်က္ျပဳတ္ ၿပီးလွ်င္လည္း တစ္ႀကိမ္ သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးေၾကာဖို႔ လိုေၾကာင္း စစ္တမ္းက လမ္းညႊန္သည္။
Credit to lyhealthcare.com
အမ်ိဳးသမီးႏွင့္က်န္းမာေရး
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1Iok6N5
Comments
Post a Comment