(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္။
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား၏ ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ ထမင္းစားၿပီး စီးကရက္တစ္လိပ္ေသာက္ျခင္း သည္ စီးကရက္ဆယ္လိပ္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ညီမွ်ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္ အခြင့္လမ္းအမ်ား ဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရသည္။
(၂) သစ္သီးမ်ားကိုခ်က္ခ်င္း မစားပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီးသစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းစားျခင္းသည္ အစာအိမ္ ေလခံေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးမ်ား စားသံုးမည္ဆိုပါက
ထမင္းစားၿပီး တစ္နာရီ(သို႔) ႏွစ္နာရီအၾကာႏွင့္ ထမ္းမစားမီ တစ္နာရီအလိုတြင္သာစားသံုးသင့္သည္။
(၃)လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္။
လက္ဖက္ရြက္တြင္ အက္ဆစ္ပါ၀င္မႈႏႈန္းျမင့္မားၿပီး ၄င္းသည္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအိမ္ရွိပရိုတိန္းဓာတ္မ်ားကို မာေက်ာေစသည့္အတြတ္အစာေခ်ရန္အခက္အခဲျဖစ္ေစသည္။
(၄) သင္း၏ခါးပတ္ကို မျဖည္လိုက္ပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီး ခါးပတ္ကိုျဖည္လိုက္ျခင္း(တစ္နည္း အနည္းငယ္ေလွ်ာ့ လိုက္ျခင္း)သည္ ၀မ္းအတြင္းရွိ အူကိုေခါက္ေစသည္။
(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္။
ထမင္းစားၿပီးေရခ်ိဳးျခင္းသည္ လက္မ်ား၊ ေျခေထာက္မ်ားႏွင့္ ခႏၵာကိုယ္မ်ားသို႔သြားေသာ ေသြးပမာဏကို တိုးပြားေစၿပီး အစာအိမ္တစ္၀ိုက္တြင္မႈ ေသြးပမာဏေလ်ာ့က်သြား သည့္အတြက္ကြ်န္ေတာ္တို႔အစာအိမ္ရွိ အစာေခ်စနစ္ကို အားနည္းသြားေစသည္။
(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။
လူအမ်ားကေျပာေနၾကသည္မွာထမင္းစားၿပီးလမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္ ေျခလမ္းေပါင္းတစ္ရာ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းႏွင့္ ညီမွ်ၿပီးအသက္(၉၉) ႏွစ္အထိအသက္ရွည္ရွည္ေနရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာဆိုၾက သည္ကို ၾကားဖူးပါသည္။တစ္ကယ္ေတာ့ ထိုသို႔ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္သည္ ကၽြႏု္ပ္တို႔စားသံုး လိုက္ေသာ အစာေအဟာရမ်ားကို စုပ္ယူရန္ အခက္ခဲျဖစ္သြားပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီး လမ္း မေလွ်ာက္ပါႏွင့္။
(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီး ခ်က္ခ်င္းအိပ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ ကၽြႏု္ပ္တို႔စားသံုး လိုက္ေသာအစာမ်ား သည္ ေကာင္းစြာ အစာမေက်ႏိုင္ေတာ့ေပ။
က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ႏိုင္ပါေစဗ်ာ …….
Ref:Health Digest
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1D4KgA0
Comments
Post a Comment