ေရခဲေသတၱာဆိုတာ အစားအစာေတြကို လတ္ဆတ္ေစဖို႔၊ မပုပ္မသိုးေစဘဲ တာရွည္ခံဖို႔၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစဖို႔ဆိုၿပီး အပူခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်၍ အေအးခံသိမ္းဆည္းထားတဲ့ ေနရာေလးျဖစ္တာမို႔ ဇိမ္ခံပစၥည္း မဟုတ္ဘဲ အိမ္တစ္အိမ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ ပစၥည္းတစ္ခုေလးပါပဲ။ အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ သက္မဲ့အတြင္းေရးမွဴး (လက္ေထာက္)ဆိုလည္း မမွားပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ သဘာဝနဲ ့ဆန္႔က်င္ၿပီး အပူခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ကာ အေအးခံေပးထားတာျဖစ္လို႔ အစားအစာ (အားလံုး)ကိုေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းလို႔ မရႏိုင္ပါဘူး။ အခ်ဳိ႕ အစားအစာေတြကို ေအးခဲထားလိုက္တဲ့အခါ မူလအနံ႔၊ အရသာကို ပ်က္ျပယ္သြားေစတဲ့အျပင္ အခ်ိန္မတိုင္ခင္ ပုပ္သိုးႏြမ္းအိသြားေစလို႔ပါ။
အာလူး
အာလူးေတြက အလင္းသိပ္မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာနဲ႔ သဘာဝအခန္းအပူခ်ိန္ကိုသာ ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္၍ အာလူးကို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္လိုက္တဲ့အခါ သူ႔ရဲ႕မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီးသြားပါေတာ့တယ္။ ဒါ့ျပင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ မႏူးအိလာေတာ့ဘဲစားတဲ့အခါမွာ မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူးအခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္ သန္းေနရင္ (လံုးဝ)မဝယ္ပါနဲ႔။ အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို႔ပါ။ (ထိုနည္းတူစြာပင္ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥေတြကိုလည္း ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းမထားသင့္ပါဘူး။)
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္ အခန္းအပူခ်ိန္ထဲမွာသာထားေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို႔အတြက္ ဇာကြက္၊ ပိုက္ကြန္အိတ္ေတြက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ေနာက္ထပ္ အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြနဲ႔ အာလူးေတြကို အတူတူေရာမထားသင့္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာပါတဲ့ သဘာဝဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ရနံ႔ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူပစ္လို႔ပါ။ ဒါ့ျပင္ ၾကက္သြန္နဲ ့အာလူးမ်ားအားလံုး တစ္ခဏတြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။ (ၾကက္သြန္နီေတြကို တစ္ေန႔တာ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္သေလာက္သာ အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာ ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန႔မွ သံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစၿပီး ေအာ့အန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို ျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာၿပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ၾကက္သြန္နီေတြကို အပူေပး၊ ဆီသတ္၍ အေအးခံၿပီးေနာက္ ဘူးထဲမွာေရလံုေအာင္ဖံုးၿပီးမွသာ ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္သိမ္းေပးပါ။ ဘူးေလလံုဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္။ ေလမလံုပါက ေရခဲေသတၱာတစ္ခုလံုး အနံ႔ဆိုးထြက္ၿပီး အထဲမွာရွိတဲ့ တျခားပစၥည္း အားလံုးကို အနံ႔ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈ မရွိေစေတာ့ပါဘူး။)
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္အျဖဴေတြကိုလည္း ၾကက္သြန္နီေတြလိုပဲ ဇာကြက္၊ ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြထဲထည့္ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီးအိမ္ရွင္မတိုင္းလိုလိုက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားမွ ၾကာၾကာခံတယ္လို႔ ထင္မွတ္မွားေနၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အနံ႔အရသာေတြ(အားလံုး) ပ်က္ယြင္းသြားေစလို ့အင္မတန္မွားယြင္းတဲ့ အျပဳအမူျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲေလလံုေအာင္ထည့္၍ ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားရပါမယ္။ (အကယ္၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ျမန္ျမန္မွည့္ေစခ်င္ရင္ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ။)
ငွက္ေပ်ာသီး
ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊငွက္ေပ်ာစတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး ဘယ္အမ်ဳိးအစားေတြကိုမဆို ေရခဲေသတၱာထဲ (လံုးဝ)သိမ္းမထားသင့္ပါဘူး။ အဲဒီလို သိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ မၾကာမီအတြင္းမွာပင္ ငွက္ေပ်ာသီးကို အေအး႐ိုက္၍ ငွက္ေပ်ာခြံေတြ မည္းလာၿပီး အနံ႔အရသာ၊ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိေတြအားလံုးဓာတ္ျပယ္သြားေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ သေဘာတရားက မၾကာခဏထိကိုင္မိတဲ့အခါ အပူေလာင္ၿပီး ေပ်ာ့လာတတ္တာမို႔ငွက္ေပ်ာသီးအခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ႀကိဳးခြခ်ည္ၿပီး တိုင္မွာခ်ိတ္ထားေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးရဲ႕ အညႇာကို ပလတ္စတစ္အစနဲ႔ တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ထပ္ေလးရက္ သို႔မဟုတ္ ငါးရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ (ငွက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းအစက္အေျပာက္ပါတဲ့ အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာရင့္မွည့္လာတာမို႔အရသာပိုေကာင္းျပီး ေဆးစြမ္းပိုထက္ပါတယ္။) ကိုးကား- Daily Health Tips
ေပါက္ေပါက္
The Mirror Daily
http://ift.tt/1n2DVIZ
from သစ္ထူးလြင္ (က်န္းမာေရး) - Thit Htoo Lwin http://ift.tt/1DsJVa2
Comments
Post a Comment